Út az iPhone 4-től az iPhone 5-ös modellig, avagy mi is történt az elmúlt egy évben?

KeleMan 2011.10.03. 07:42 Apple, Egyéb, iPhone 0 db 133

Nos a kérdésre először is a válasz, hogy rendkívül sok minden. De ez nem is meglepő, hiszen a világ egyik vezető cégének legújabb termékéről beszélünk, mondhatni azóta, hogy az iPhone 4-es modellt a piacra dobták. Azóta egymást érték a pletykák és találgatások, egy-egy érdekes információra a szaksajtó ragadozóként csapott le. A piaci elemzők volt amikor belenyúltak a tutiba, de volt úgyis, hogy igazán mellélőttek.

A Facebook-on belefutottam egy nagyon jó kis “roadmap” képbe, melyet az AllAreaCodes.com csapata készített. Mint említettem az elmúlt 1 év alatt számtalan érdekes cikk és pletyka merült fel. De lássuk is ezeket sorban, így emlékezzünk az elmúlt 1 év eseményeire, legalább addig is elütjük az időt a holnapi eseményekig, melyet a Live.ihungary.hu oldalon élőben fogunk nyomon követni és közvetíteni számotokra.

(Addig is azok között, akik az oldalon található Twitter gombbal megosszák a hírt, 3 db iPad tokot sorsolunk ki!)

2010. június – Az Apple 2010. júniusában bemutatja az iPhone 4 készüléket. Az első forgalmazási napon, 2010. június 24-én 1,5 millió iPhone 4 kerül értékesítésre. 4 iPhone készülék használóból 3 váltott az új modellre. Apple csupán az első 3 napon 1 milliárd dolláros profitot szerzett! OMG!!! (Az AT&T is boldog volt.)

2010. július – Mindenki örömmel nyomogatta az új készüléket, jött a sok pozitív chart az Apple legnagyobb örömére.

2010. augusztus – szeptember – Az Apple már nagyban az új iPhone 5 készüléken dolgozik.

2010. október – Megérkezik az első pletyka az új készülékről. 2010. október 18-án elkezdődött az iPhone 5 tesztelése.

2010. november – Újabb pletyka, egyesek szerint az új készülék már beépített NFC vezetéknélküli technológiával fog érkezni.

2010. december – Az Apple több, mint 16 millió iPhone 4 készüléket értékesített a karácsonyi szezonban.

2011. január – Újabb pletyka, az iPhone 5 egy duplamagos A5 processzort kaphat (ez később újabb megerősítést nyert a márciusban bemutatott iPad 2 táblagépnél), e mellett az alkatrészgyártók megkapják a megrendeléseket az új készülékhez.

2011. február – Újabb pletykák érkeznek. Az iPhone 5 készüléknek egy a jelenlegi 3,5″-es készüléknél nagyobb, immár 4″-es kijelzője lesz. Újra megjelennek az iPhone Nano készülékre utaló találgatások, melyet a sajtó gyorsan el is vet. Mindezek mellett még mindig nem érkezik az Apple által hivatalosan is bejelentett fehér színű modell. Ebben a hónapban a Verizon is felveszi az első megrendeléseket a CDMA változatra, összesen több, mint félmillió megrendelés érkezik. Közben újabb pletyka érkezik, mely szerint az új iPhone csak 2011. szeptemberében érkezik. Közben kiszivárog egy nagyobb kijelző, mely várhatóan az iPhone 5 modellben fog debütálni.

2011. március – Az SDK-ban megjelenik egy furcsa N94 kódnevű új eszköztípus. A mérnöki dokumentumok “megerősítik” a nagyobb kijelzőt. Közben a sajtóban megjelenik, hogy mégsem lesz NFC a készülékben.

2011. április – Végre megjelenik a fehér iPhone készülék. Pletykák sokasága jelenik meg ebben a hónapban. Az egyik, hogy az új kamerát a Sony fogja szállítani, mely már 8MPx-es lesz, valamint az új telefon immár az egész világon használható lesz, hiszen egységesen támogatni fogja az összes lehetséges mobilhálózatot. (Elindul egy komoly pletyka is, miszerint a T-Mobile USA is megkapja az új készüléket. Ebben a hónapban megjelenik az első “fan art” is a rendelkezésre álló információk alapján.

2011. május – Kiszivárognak az első védőtokok a telefonhoz, valamint jól értesültek úgy vélik, hogy elérkezett a teszt utolsó szakasza is az új iPhone 5-nek.

2011. június – Az Apple megtartja az éves WWDC 2011-es konferenciáját, ahol bemutatják az új iOS 5 operációs rendszert. Az SDK-ban az N94 kódnév mellett feltűnik egy N93-as jelölésű is.

2011. július – San Francisco egy bárjában elhagynak egy lehetséges iPhone 5 prototípust.

2011. augusztus – Újabb pletyka jelenik meg, miszerint az AT&T és Verizon mellett a Sprint szolgáltató is bevezeti az iPhone 5 készüléket, sőt lehet, hogy exkluzív értékesítési lehetőséget kapnak az USA-ban. Közben újabb lelkes rajongók általi képek jelennek meg, hogy hogyan is nézhet ki majd az iPhone 5. Ilyen volt hazánk szülötte, Kovács Lajos Krisztián, alias Lilakavics dizájn terve is.

2011. szeptember – Kiderül, hogy az Apple várhatóan október elején fog egy sajtótájékoztató tartani, melyen bemutatják az új készülék(ek)et.

A fenti 1 év alatt ezen kívül olyan pletykák és érdekességek is napvilágot láttak, hogy az új iPhone 5 már iPhone 4S néven fog debütálni. Aztán kiderült, hogy ez vélhetően azért lesz így, mert az Apple két készüléket is kiad, melyből az iPhone 4S egyáltalán nem fog tartalmazni SIM kártyát.

2011. október – Holnap már minden kiderül! Már csak 1 nap van hátra.

Kattints a képre a nagyfelbontású változathoz!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!