Újabb iPhone 5 koncepciós kép – Ezúttal hazánk fia által tervezve! Plusz interjú a készítővel!

KeleMan 2011.08.11. 11:04 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek 11 hozzászólás 717

Már ígértem, hogy fogok mutatni nektek valami extravagáns koncepciós képet az új iPhone 5-ről. Azt is mondtam, hogy mindezt Magyarországon készítették. Lilakavics, azaz Kovács Lajos Krisztián, tegnap juttatta el a képet szerkesztőségünkbe és olyannyira megtetszett, hogy egyből interjút is kértünk tőle, meséljen kicsit a tervezésről, magáról a koncepcióról, elképzeléseiről.

– Szia kedves Lilakavics! Ki vagy Te? Tanulsz, dolgozol? Kérlek, mesélj kicsit magadról.

– Sziasztok! Kovács Lajos Krisztiánnak hívnak, 22 éves vagyok. Becenevem Lilakő, Lilakavics. Tavaly végeztem tanulmányaimmal. Elvégeztem egy Magasépítő technikust Szolnokon és egy Médiatechnológus asszisztenst Budapesten. Ezek mellett már 14-15 évesen betekintést nyertem a 2D és 3D grafikai programok világába, amit azóta is nagy örömmel tanulok és gyakorlok ha tehetem. Érdekel a filmes szakma és a játékfejlesztés is. Ez egy olyan világ ahol valóban kibontakozhatok, de szeretek kézzel fogható dolgokat is barkácsolni, szeretek rajzolni, fotózni, zenélni. Mozgáshiányom gördeszkával és úszással pótolom. Jelenleg alkalmi munkákból élek, látvány és kivitelezési terveket, webdizájnokat, weboldalakat és arculatterveket készítek.

– Mióta állsz az Apple márkával kapcsolatban?

– 2008-2009 óta szemezgettem az iPhone-al. Sosem voltam egy telefon mániás, talán négy telefonom volt életemben és általában akkor cseréltem őket, ha már használhatatlanná váltak. Ezután úgy döntöttem olyan telefont fogok venni amit biztos, hogy nem kell jó ideig cserélnem, így tavaly júliusára sikerült megvennem hivatalosan a 3GS-t. Azért fontos, hogy hivatalosan mert már akkor tervezgettem, hogy fejleszteni akarok rá alkalmazást és játékokat. Emlékszem csak bújtam nap mint nap a fórumokat és portálokat… Miután a kezemben fogtam akkor tapasztaltam meg azt a felhasználói élményt, amiről addig csak olvasgattam. Lenyűgözött. Azóta követem napi szinten a fejleményeket az Apple világban. Azóta annyira beleástam magam a dolgok fejlesztői részébe, hogy blogot is indítottam ennek kapcsán. Érdekelnek a Mac-ek is, amint lehetőségem lesz át is térek rá.

– Honnan jött az ötlet, hogy iPhone 5 koncepciós képet készíts?

– Az ötlet nagyon egyszerűen onnan jött, hogy egyik koncepció sem nyerte el igazán a tetszésemet, amik a neten keringenek. Így felbuzdultam, hogy készítek egy saját koncepciót, egy olyat amit szívesen tartanék a kezemben.


A kép nagyméretű változatának letöltéséhez kattints ide.

– Milyen szoftverekkel készítetted a képet?

– Magát az iPhone-t Autocad-ben terveztem meg, Maya-ban finomítottam és láttam el anyagokkal. Onnan a renderelt képeket, Photoshopban hoztam össze a végleges formájukra. Nem volt igazi kihívás, régóta dolgozok ezekkel a szoftverekkel.

– Amúgy mennyi ideig tartott az alkotás és maga a kép elkészítése?

– Az alkotás és a kész kép is egy-egy délutánt vett igénybe.

– Kérlek, mesélj kicsit a koncepcióról, miért pont a vízálló téma a központi elem?

– A vízállóság utólag lett a fő tulajdonsága, később jöttem rá, hogy akár vízálló is lehetne. Olvasgattam a fejleményeket az Apple háza táján, ahol szó esett arról, hogy foglalkoznak a vezeték nélküli indukciós akkumulátor töltéssel, ami a wifi-s szinkronizálással együtt teljesen kábelmentesítené az eszközt. Így gyakorlatilag feleslegessé válik a csatlakozó.

A célom az volt hogy minél kevesebb illesztés, rés és gomb legyen rajta, a 3.5-mm -es mini jack-et nem vehettem ki, mert zenét hallgatni kell. Ekkor gondoltam mi lenne, ha az Apple alapból két csepp formájú Bluetooth fejhallgatóval szerelné fel az iPhone-t? A fejhallgatókat is csak rádobná az indukciós töltőállomásra és ugyanúgy feltöltődnének. Nos ez már messze elrugaszkodik az Apple filozófiájától ráadásul két kis fülest gyorsan el lehetne hagyni, kiesik az ember füléből nem mindenkinek kényelmes stb. így elvetettem az ötletet.

A másik ötlet, hogy meghagyok egy gombot, – a némítás gombot – ami a lezárás funkcióra cserélődne, és mint egy zsilip elzárná a készülék tetején a jack bemenetet és az alján a mikrofon nyílását. Mozgó alkatrész + Apple? Kizárt dolog.

Történt régebben, hogy ráborult egy pohár kóla az iPhone-omra de csak a kijelzőt érte leginkább és hát mitévő legyek? Elvittem gyorsan fürdőszobába és a csap alá toltam inkább legyen vizes mint kólás, ragacsos. Természetesen semmi baja nem lett, neten is láttam már hasonló megoldásokat. Ekkor gondoltam, hogy a vízállóság nem egy haszontalan dolog.

Kell egy olyan jack foglalat ami egyszerűen “zsákutca”, amibe ha folyadék kerül akkor sem kap zárlatot. A hangszórója már eleve cseppálló, akkor egy sűrű szövésű anyaggal vagy egy új technológiával biztosan megoldható, hogy ezek a részek is vízállóak legyenek. Az iPhone 3G és 3GS-nél szerintem tökéletes megoldás a kijelző üvegje és a fém keret közötti gumi “szigetelés” abszolúte kizárja a nedvesség készülékbe jutását.
Nem értem mi motiválta őket az iPhone 4 tervezésénél. Nekem személy szerint jobban tetszik a szappantartó forma. :)

A gombokról is teszek néhány említést, mivel az Apple elégé ráállt a “geszcsörökkel” való akciókra. Az érintésérzékeny felületek is manapság már nagyon elterjedtek nem csak az Apple-nél. Tehát szinte bármilyen felület lehet érintés érzékeny. Figyelembe vettem, hogy nagyon ritkán ér az ember hozzá a power / sleep gombhoz és a hangerő gombokhoz a felhasználó alapesetben, ha állva tartja a készüléket vagy fekve játék vagy bármi közben.

Hangerő gomb (“Swipe-sensor”) – ez az a név amivel elláttam, ugyanis nem nyomást vagy érintést érzékelne, mert azt bármikor elő lehet idézni. Hanem mikor elmozgatod az ujjad az egyik irányba, a jobb kezünkben fogva a készüléket a mutató ujjatokkal megpróbálhatjátok felfelé és lefelé húzni azt, hogy a hangerőt állítsák. Bal kézben fogva viszont a hüvelyk ujjal kényelmes.

Sleep gomb (akár “Sleep Swipe” is lehetne) – a készülék tetején balról jobbra húzva az ujjunkat alvás üzemmódba tehetjük a készüléket. Jobbról balra viszont kikapcsolni tudnánk.

Home gomb (“Home Swipe”) – az egész alsó terület érzékeny lenne kereszt irányban a húzásra. Balról jobbra húzva a hagyományos egyszeri megnyomást helyettesítené, mintha visszaakarnád rántani a képernyőt a kezdőképre. De lehetne variálni jobbról balra odavissza egyszer, balra-jobbra-balra, stb.

Egy visszajelző fény lenne elrejtve a felületek alá, ami ha aktivitást érzékel akkor igényes fade in – fade out (előtűnés – elhalványodás) effektel megjelenne, majd eltűnne. A Home gomb folyamatosan világítana bekapcsolt kijelző esetén.

– Vannak további elképzeléseid is az iPhone készülékkel kapcsolatban. Egyéb koncepciós tervek?

– Elképzeléseim azok vannak, ha lesz egy kis szabadidőm lehet újból neki állok megvalósítani. Érzem magam annyira kreatívnak, hogy össze tudnék hozni néhány koncepciót még.

– Szerinted milyen lesz az iPhone 5?

– Én úgy gondolom még az 5-ös modellben nem lesznek akkora újítások, hogy valóban egy új forradalomnak lehessen tekinteni, mind letisztultságát és technológiák felsorakoztatását illetőleg. Az üzletpolitika sem engedne meg véleményem szerint ennyi mindent. Tehát az idei iPhone keynote-on valószínűleg nem lesz “REVOLUTION” Jobs bácsitól. Picivel nagyobb kijelzőt és új design-t én is remélek, könnyebbet és vékonyabbat. A 6.2 mm-el lehet túlzás volt részemről a koncepciót illetően, de biztosan újabb fejtörést okozna az okos-telefon piacon és megtartaná a legvékonyabb okos-telefon hírnevet is. Ha visszatérnek a szappantartó formához és valóban jól fog kinézni, akkor egész biztosan cserélem a 3GS-t!

– Nagyon köszönjük az interjút kedves Lilakavics, további jó munkát kívánunk neked!

– Én köszönöm a biztatást és a pozitív visszajelzést mindenkinek. Szép napot!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. st0nE - 2011.08.11. 12:22

  nice!

 2. szelest - 2011.08.11. 20:15

  Üdv!

  A készítőt szeretném megkérdezni, hogy jelenleg milyen platform-on dolgozik, milyen szoftvereket használ, és hogyan tervezi az áttérést.

  Köszönettel: Szeles Tamás

 3. Informator - 2011.08.12. 12:49

  Szelest: ertelmezo olvasas… szerinted a 4-es kerdes megis mirol szol?

 4. szelest - 2011.08.12. 18:42

  Kedves Informator!

  Nem tudom Önnek mit jelent a platform szó. Nekem hardvert és szoftvert. Mint, ahogyan a PC-ről MAC-re való átállás is jelent hardvert és szoftvert (Jobb esetben csak hardvert). AutoCad-en kívül pedig létezik sok más program.

  Üdv

 5. st0nE - 2011.08.12. 20:03

  nem is mi lennenk:D

 6. lilakavics - 2011.08.12. 20:11

  Kedves Szeles Tamás!

  Konkrétan a technikai adatokra kíváncsi milyen számítógépen dolgozok és milyen Mac-re szeretnék váltani?

 7. szelest - 2011.08.12. 22:35

  Kedves Lilakavics!

  Igen. Konkrétan: processzor, videókártya teljesítmény; videókártya Nvidia vagy Ati, és milyen hasonló teljesítményű Mac lehet az alternatíva, illetve ha Autocad-en kívül nem használ mást, akkor a szoftver továbbiakban nem kérdés.

  Köszönettel: Szeles Tamás

 8. Jv - 2011.08.17. 19:03

  Technikailag korrekten van kivitelezve, ötletesség terén viszont sajnos nincs a helyzet magaslatán ez a koncepció. Olyan mintha a szappantartó formájú 3G és a lejárt szavatosságú Nokia Luna gyermeke lenne. Ha ilyen lenne az iPhone 5, akkor inkább nem cserélném le a 4-est.

 9. lilakavics - 2011.08.19. 09:04

  Kedves Szelest!

  Jelenlegi gépem: Asus n53jq aminek nagy vonalakban a technikai adatai:

  corei7 4magos proci(2,8ghz). 4gb ddr3 memó. Nvidia geforce gt425m 1gb videokari.(eladó) Amire cserélném az még nem tisztázott. De valamilyen hordozható mac lesz. Vagy pro vagy air kizárásos alapon és a mostaninál gyengébb konfigurációval. Ami grafikához és programozáshoz még elég. Sokmindentől függ még egyenlőre. Talán van egy lecserélendő Mac-ed?

  Kedves Jv!

  Jók a meglátásaid, egy iPhone-nak iPhone-ul kell kinéznie! Szándékos a hasonlóság és a kiindulási alapot tekintve valóban a 3gs-t tartottam a kezemben és újraterveztem a saját ötletem szerint.

  A Nokia Lunára rákerestem, igazad van, Hasonlít:D

  Üdvözlettel: Lilakavics

 10. szelest - 2011.08.23. 21:31

  Kedves Lilakavics!

  Nincs lecserélendő Mac-em, csak most készülök összeállítani egy PC-t, ami kimondottan munkára kellene és igazából nem találtam rá megfelelő Mac alternatívát, ami mondjuk ár/teljesítmény -ben hasonló lenne. Tudom a Mac nem erről szól… Köszönöm válaszodat, további jó alkotást!

  Üdv.: Szeles Tamás

Szólj hozzá Te is!