Hogyan is fog működni az Assistant?

KeleMan 2011.10.01. 09:08 Apple, Egyéb, iPhone, Videók 3 hozzászólás 295

Az Apple egyik újdonság az új iOS 5 verzióban az úgynevezett Assistant lehet. Az október 4-i előadás egyik lehetséges legnagyobb technológiai újdonsága azonban várhatóan csak az új modellel fog működni. De miről is van szó?

Az Assistant lehetővé fogja tenni, hogy hangvezérléssel irányítsuk a telefont. Persze ilyen már eddig is volt az iPhone készülékekben, de itt most nem a Voice Control szerű dologra kell gondolni, hanem egy sokkal mélyebben integrált, lényegesen nagyobb tudású, a felhasználói élményt nagyban befolyásoló újdonságra.

Azt talán sokan hallották, hogy a szövegbeviteli mező “Space” gombja mellett az iOS 5 bétákban egy új gomb volt megtalálható, mely egy mikrofont ábrázolt. Nos az Assistant lehetővé fogja tenni, hogy úgymond tollbamondjuk, akár a szöveges üzeneteinket, keresni is fogunk tudni vele, egyéb parancsokat is kiadhatunk.

A fenti koncepció videó egy lehetséges működési elvet mutat be.

A beszédfelismerő algoritmus egyik lehetséges alapja a Siri nevű cég alkalmazása, valamint a Nuance hangvezérlési technológiája. Az Apple a Siri-t még tavalyi évben vásárolta fel. Viszont fontos, hogy az új rendszer vélhetően csak az új iPhone 5-ben fog debütálni, annak nagy memóriaigénye miatt. Az iPhone 4-es készülékekben 512 MB memória található és vélhetően ez nem lesz elegendő a megfelelő működéshez. Ez tehát csak az új készülékre váltóknak, azok tulajdonosainak lesz engedélyezett. Ezáltal azonban újabb érdekes pletyka nyer megerősítést. Az iPhone 5-ben már 1 GB-nyi rendszermemória lesz.

Az Assistant elindítása, amúgy nagyban hasonlít a Voice Control-ra, hiszen várhatóan itt is a Home gombot kell majd hosszan nyomva tartani. Az Assistant egy lila mikrofont fog ábrázolni, ekkor mi már beszélhetünk és azt felismerve az alkalmazás végrehajtja az utasítást, vagy amennyiben nem egyértelmű, akkor visszakérdez.

A feketeleves egyedül az, hogy az Assistant csak angolul fog érteni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. 14bob88 - 2011.10.01. 09:59

  Nem lehet ez az idei legnagyobb dobás iPhone-ra, ha csak angolul tud. Milliók nem fognak csak ezért készüléket váltani, ahogy én sem.

 2. Imre Kovács - 2011.10.01. 19:50

  ezért senki nem fog telót cserélni :P
  és ez a rossz szöveg, hogy memóriaigényes és nem menne i4-en lol :P
  jobban kell programozni és lám menni is fog :D
  legalább a procit szidták volna, mert arról tudjuk, hogy jóval erősebb lesz mint az i4 ben volt

 3. FCK - 2011.10.01. 23:26

  na ez kurva jó lessz.
  ha annyira működik majd mint a mostani voice kontrol akkor szart sem ér.

Szólj hozzá Te is!