WikiLeaks – Sikertelen az Apple küzdelme a hamisítókkal szemben

KeleMan 2011.09.01. 17:02 Apple, Egyéb, iPhone 2 hozzászólás 98

Talán mindenki hallott már a Wikileaks weboldaláról és Julian Assange nevű férfiról, aki a weboldal  megalkotója. Egyes magas rangú vezetők egyenesen odáig mentek, hogy kategórikusan kijelentették, hogy le kell vadászni a férfit és meg kellene ölni, mert a világ összes országának csupán kárt okoz a kiszivárogtatásaival. Jobb a békesség és nem kell mindent a felszínre hozni, nem kell mindent tudjanak a kedves szavazópolgárok.

A weboldalon eddig olyan titkos ügyeket szivárogtattak ki, melyek egyik ország számára sem válna erényére. Természetesen főleg az USA áll a középpontban, mint az egyik legnagyobb hatalommal bíró ország. De hagyjuk a politikát, akit érdekel itt mindent megtalál.

Pár napja a Wikileaks, weboldalán közzétett közel 250.000 darab diplomáciai táviratot. A CNN újságírói a több ezer darab ugyan nem titkos, de bizalmas kategóriájú diplomáciai távirat közül előbányásztak pár darab, kifejezetten az Apple vállalattal kapcsolatos dokumentumot.

A táviratok szerint az Apple 2008-ig semmit sem tett az ellen, hogy megakadályozza a Kínában lévő feketepiacon árusított akár eredeti, akár hamis Apple termékek forgalmazását. Sőt, az Egyesült Államok pekingi nagykövetségéről származó iratok alapján az Apple egészen 2008 márciusáig még csak a saját védjegyeit sem védette le Kínában és Hongkongban.

Az Apple állítólag a potencianövelő, Viagra hamisítási botrányban résztvevő szakembereket csábította el a Pfizer gyógyszergyártól, hogy segítsék az Apple-t. Az Apple globális biztonsági divíziójának vezetője az FBI-tól kilépett John Theriault lett, aki a gyógyszerrazziák idején a Pfizer biztonsági főnöke volt. Az Apple hongkongi biztonsági vezetője jelenleg pedig Don Shruhan, aki korábban Theriault beosztottja volt a gyógyszergyárnál.

A szakemberek szerint bár Kínában az Apple neve ismeretlenül csengett egészen az iPod és iPhone készülékek bemutatása előtt, mostanra mindez megváltozott. Az iPhone és iPad térhódításával, valamint az Apple nemzetközi népszerűségének növekedésével az ázsiai országban is értékes márkává vált az almalogó. Egyes források szerint Kínában, Guangdong tartományban annyi másolatot és replikát gyártanak, amellyel a nemzetközi piacok 100%-os igénye is kielégíthetővé válna.

Bár az Apple küzd, a kínai kormány úgy tűnik nem segít, mivel az állítólag nem tartja annyira fontosnak a hamisítók elleni harcot. Shruhan a táviratok alapján azt állította, hogy félelemmel töltik el a nagyszámú hamisítványok, valamint az, hogy az Apple-nek hiába vannak a legjobb ügyvédei, ha azok az ismeretlen kínai terepen és nem tudnak a kínai hatóságokra megfelelő nyomást gyakorolni.

Az Apple terve amúgy az volt, hogy először a hamisítványt kínáló boltokat és áruházakat, majd az ezeket előállító gyárakat, a végén pedig az online áruházakat fejeznék le, állítólag a kínai hatóságokkal közözen együttműködve. Ez sajnos nem történt meg és az egyik esetben maga a kínai kormány tagadta meg egy gyár bezárását, mert akkor munkahelyek szűntek volna meg.

Ez évben pedig három hamisított boltot is talált az Apple. Tehát itt már nem arról van szó, hogy az eszközöket másolják, hanem magukat az áruházakat is. Az eladók ruházata, a kiállítóhelyiségek, stb. mind egy az egyben lekoppintásra kerültek.

Az Apple jelenleg 4 hivatalos áruházat is üzemeltet Kínában, melyből a Sanghajban található a legnagyobb, valamint az Apple számára ez hozza az összes bolt közül a legnagyobb bevételt. Kérdés azonban, hogy hogyan fogja tudni kezelni az Apple a kínai piacot, mert bár óriási pénz lenne benne, – egyesek szerint az Apple akár meg is kétszerezhetné bevételeit – ha nem tud hamarosan kitalálni valamit, úgy nagyon sok potenciális felhasználót és vásárlót elveszíthet.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

2 hozzászólás

  1. Eli - 2011.09.01. 17:58

    “Az Apple jelenleg 4 hivatalos áruházat is üzemeltet Kínában”
    Ezt úgy mondod mintha akkora pénz áldozat lett volna az apple-től, hogy 1,3 milliárd emberre felhúzott jut 4 boltot is:) Egyébként eléggé gyökér az aki elkezdi félteni az apple-t, mert megtörténik vele az, ami a világ összes nagyvállalatával: hogy koppintják a kínaiak a termékeit…

  2. infox - 2011.09.01. 19:53

Szólj hozzá Te is!