Csak úgy ömlenek a vírusok az Androidos platformra

KeleMan 2011.08.27. 12:38 Apple, Egyéb, iPhone 1 db 283

A McAfee biztonságtechnikai cég jelentése szerint 2011 második negyedévében erőteljesen növekedett az Android operációs rendszert futtató eszközökre megjelent kártékony programok száma. Sok mailware és vírus is megjelent több mobil és táblagépre is. A támadók az elmúlt negyedév eredményei szerint a Google operációs rendszerében látták azt a lehetőséget, amellyel a lehető legtöbb kárt okozhatják a felhasználók számára.

A McAfee felmérései szerint összesen 76%-al emelkedett a támadások száma az Androidos készülékekre. A McAfee vírusokból és egyéb kártékony programokból álló adatbázisa 12 millió mintával emelkedett, így már eléri a 65 milliós darabszámot, de elemzők szerint év végére ez akár 75 millió darabra is növekedhet.

A hackerek nagyobb hangsúlyt kívánnak adni a támadásoknak és a Google rendszere erre remek alternatívát nyújt. Persze Mac-re is jelent meg kártékony alkalmazás, de azt az Apple a lehető legrövidebb időn belül hárította is. Nemrég egy pdf exploitot kihasználó hacker, az iOS eszközre kínált jailbreakelési lehetőséget. Az Apple frissítések formájában ezt is javította, sőt a Comex álnéven ismert, Jailbreakme 3.0 szülőatyját, aki mindössze 19 éves már, mint Apple alkalmazott üdvözölhetjük.

“A támadások egyre rejtőzködőbbek és egyre kifinomultabbak lesznek, azt sugallva, hogy a jövőben megjelenhetnek olyan kártevők, amelyek hosszú ideig észrevétlenek tudnak maradni” – mondta Vincent Weafer, a McAfee Labs elnökhelyettese.

A McAfee beszámolója mindenesetre nem említ iOS alapú fenyegetettséget, hiszen jól tudjuk, hogy az Apple egy igen szigorú rendszert épített fel. Az AppStore-ban csak azok a programok kaphatnak helyet, melyeket már leellenőriztek, sőt ha mégis valami probléma adódna, akkor azt azonnal törölhetik is az áruház kínálatából.

A McAfee beszámolója teljes változatban itt olvasható, a riport pedig pdf formátumban itt érhető el.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. M Miska - 2011.09.17. 17:33

    persze ezt a statisztikát, csakúgy mint a többi pl. Safariról szóló statisztikát, Apple -os oldalakon osztják meg… más oldalakon meg más az állás…

Szólj hozzá Te is!