Verne Gyula megjósolta az iPhone készüléket?

KeleMan 2011.08.27. 11:48 Apple, Egyéb, Pletykák 0 db 2 822

“Jules Verne nevét nálunk nemzedékről nemzedékre magyarosan Verne Gyulának írták és mondották. A magunkénak tudtuk, ahogy magukénak tudták az angolok, németek, oroszok, amerikaiak. Egyike a világirodalom legtöbb nyelvre lefordított, legnagyobb példányszámban elkelt íróinak. Első sikereinek idején talán ő maga se tudta, hogy mindenekelőtt ifjúsági író, és még kevésbé azt, hogy az akkor még nem létező „tudományos- fantasztikus” regény — a sci-fi megteremtője.” – Forrás: Magyaralmás.hu

Nemrég irodalomtörténészek és tudósok a francia író egy 33 oldalas kéziratában fedezték fel a mai mobil- és okostelefonokhoz hasonló eszköz leírását. Vajon megjósolta az okostelefonok eljövetelét? Tudhatjuk, hogy Verne Gyula több, tudományos-fantasztikus műben írt olyan szerkezetekről és eszközökről, melyek a későbbiekben megvalósításra kerültek. Előre látta azokat a találmányokat, melyek a XX. században megvalósításra is kerültek. Televízió, internet, tengeralattjáró, gépjárművek, stb.

1874-ben Verne Gyula egy úgynevezett kamera-telefon képét vázolta a “Le Thelephone-Photographique” című írásában, ahol leírta annak az elvi működését. Az eszköz hordozható, fényképeket lehet vele készíteni, valamint rövid üzenetek küldésére is alkalmas. A történetben egy a XXI. században élő francia tudóst mutat be, aki Párizsban él. Ő a feltalálója az eszköznek is, egy brilliáns elméjű, rendkívüli képességekkel bíró szakember. Verne Gyula azonban a “mobilkort” egy negatív időszaknak mutatja be, mivel az emberek közötti társadalmi szokások és morális szabályok megváltoznak, így az végül egész Európát a katasztrófa szélére sodorja.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!