WWDC 2011 összefoglaló – iOS 5 újdonságok

KeleMan 2011.06.07. 17:35 Apple, Egyéb, iPhone, Kiemelt hírek, Videók 21 hozzászólás 465

Először is szögezzük le! A keynote alatt olyan sok mindent, de mégis olyan vontatott ütemben mutattak be az új iOS 5 rendszerről, hogy engem egyáltalán nem győzött meg. Legalábbis az online közvetítés alatt.

Aztán megnéztem a keynote után az Apple oldalát, a videókat, megnéztem a keynoteot is, amit végre az Apple időközben elérhetővé tett és akkor rájöttem, nekem ez kell. A szomorú dolog csupán annyi, hogy 2011. őszén érkezik csak, amikor is az Apple várhatóan bemutatja az iPhone készülék 5. nemzedékét, melynek iPhone 4S vagy iPhone 5 lehet majd a neve.

Mivel nagyon sok változás lesz, azt nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy ezekkel érdemes tisztában lenni. Tapasztalatom az, hogy az iPhone, iPod Touch és iPad felhasználók nagy része – tisztelet a kivételnek – nem igazán ismeri a lehetőségeit a készülékkel kapcsolatosan. Az iOS 5-ben pedig az Apple még tovább emeli a szintjét azon képességeknek, amely megkönnyíthetik a felhasználók életét. Hacsak nem azért vásárolunk magunknak pl. iPhone 4-es telefont, mert az milyen cool, akkor egészen az alapoktól kell megérteni az eszköz működését, hiszen ezáltal válik használhatóvá az. Magyarországon sokak még magát az AppStore-t sem használják ki, mert pl. nincsenek is regisztrálva az áruházba.

Az alábbiakban tehát szeretnénk nektek összefoglalni pár szóban, hogy mit is fog nekünk az új iOS 5-ös rendszere adni, mikor is az Apple elérhetővé teszi azt.

Első körben, mielőtt tovább olvasnánk, mindenképp ajánlott megnézni ezt a videót.

Az előadás második harmadában Scott Forstall – az iOS rendszerekért felelős alelnök – tartott egy közel fél órás bemutatót. 2007 óta, amikor is megjelent az első iPhone, már több, mint 200 millió iOS készülék került eladásra. Az AppStore-ban jelenleg több, mint 425.000 alkalmazás érhető el, ezekből pedig 90.000 kifejezetten iPad készülékekre (bár ebben benne vannak az univerzális appok is). Fontos még megemlíteni, hogy 225 millió regisztrált felhasználó is van, aki Apple ID-t használ (és ide csak az tartozik bele, aki bankkártyával regisztrált és legalább 1 alkalmazást már letöltött).

Az új iOS 5-be több, mint 200 új tulajdonság lesz, melyekből Scott a legfontosabb 10 darabot mutatta be, de szerencsére mind egy-egy nagyobb témakör volt, ezáltal jóval több újdonságra is fény derült. Lássuk őket sorban.

Az első újdonság, az úgynevezett Notification Center nevet viselő rendszer, mely hasonlóan az Android-os telefonokhoz, vagy akár az eddigi Jailbreak-es programokhoz, lehetővé teszi, hogy az eddigi nagy kék értesítő mezők helyett, melyet ha kellett, ha nem az Apple az arcunkba tolt megváltozzon.

Mostantól a készülék kijelzőjének tetején jelenik meg egy szolid értesítés, mely pár másodpercen belül el is tűnik, amennyiben épp játszunk, vagy böngészünk, nem zavarja meg a felhasználókat.

A kijelző tetejéről, azonban bármikor lehúzhatjuk azt, ezáltal megtekintve, hogy pl. ki írt sms-t, ki hívott, milyen FaceBook értesítést kaptunk, stb. Amennyiben itt kiválasztjuk az értesítést rögtön az adott programra ugrik a rendszer.

Az értesítéseknél a keynote-on lehetett látni, hogy úgynevezett widgeteket is kezel, de ezekből egyelőre csak kettőt láttunk, az egyik az időjárás előrejelzés, a másik pedig a tőzsdei árfolyamok változását teszi elérhetővé. Várható, hogy később ez is kiterjesztésre kerül és mi magunk is változtathatjuk ezeket.

A következő újdonság a megváltoztatott üzenetküldő alkalmazás. Immár iMessage lesz a neve és az újdonsága az, hogy az eddig főleg iPhone készülékeken használt sms, mms funkciókat kiterjesztik. Scott elmondta, hogy nagyon sok iPad és iPod Touch felhasználó nem tudja ezen funkciót használni, mivel nincs a készülékében sim kártya, így egyéb programokkal (Skype, MSN, eBuddy, stb.) tud csak üzenetet küldeni.

Az Apple felismerte azt, hogy pl. egy iPhone 4 felhasználó nem küld üzenetet otthonra, ahol megtalálható egy iPad. Az iOS 5 megjelenésétől kezdve ennek azonban vége. Persze ennek a mobilszolgáltatók biztos nem fognak örülni, mivel ez ingyenes lesz és itt nem sms vagy mms üzenetekben kell gondolkodni, hanem egy olyan azonnali üzenetküldő alkalmazásba, mely ugyancsak lehetővé teszi, hogy csak szöveges üzenetet, vagy akár fényképpel és/vagy videóval együtt ellátott üzenetet küldjünk át a másik félnek.

Nyilvánvaló, hogy ez abban az esetben lenne a legjobb, ha mindenki a világon iOS eszközt használna, hiszen ebben az esetben senkinek sem kellene majd SMS, MMS díjakat fizetni.

A szolgáltatás egyaránt elérhető lesz Wifi és 3G adathálózaton is (ez utóbbi persze költség, de a manapság oly divatos túlforgalmazási díj mentes netcsomagoknak hála mégsem olyan vészes).

Szintén hasznos újítás lett a Newsstand, mely egy iBook Store szerű új áruház, csak itt könyvek helyett magazinokat vásárolhatunk és fizethetünk elő. Az előfizetésekhez tartozó aktuális lapszámokat, ahogy megjelenik, a rendszer mindig automatikusan letölti a háttérben.

Az Apple vélhetően azért is alkotta meg ezt a rendszert, mert minden kiadó, ami magazinokkal foglalkozik a saját alkalmazását külön-külön próbálta eladni, azokat külön app-ként tették elérhetővé, de mégsem lettek rövidtávon sikeresek. Az Apple várhatóan így próbája majd segíteni a digitális magazinok elterjedését.

Az AppStoe és iBook Store-hoz hasonlóan itt is egy letisztult és felhasználóbarát kezelőfelület áll majd a rendelkezésünkre.

Elérhető lesz egy Reminders nevű alkalmazás is, amely To-Do list szerűen listázza majd azokat a feladatokat, amelyeket beírunk az alkalmazásba. Az emlékeztetőben megadhatunk helyeket és személyeket, valamint az időt is, hogy mikor is történjen a figyelmeztetés.

Scott demózta azt is, hogy amennyiben befejezi a keynote-ot és elhagyja a Moscone központ 800 méteres körzetét (GPS alapján nézi a készülék), akkor figyelmeztesse a Reminders, hogy hívja fel a feleségét. Nekem pl. tök jól fog jönni, ha hazaérek, figyelmeztessen, hogy írjak cikket az iPhone Hungary oldalra.

Bejöttek a találgatások. A Twittert az Apple rendszerszinten fogja az iOS 5-be integrálni. Az Apple programjai alapból támogatni fogják a csiripeket, tehát bárhonnan bármit megoszthatunk a készülék segítségével, legyenek akár fényképek, helyszínek, stb.

A böngészőből linkeket, YouTube videókat, találkozási pontokat is csiripelhetünk.

A kamera is változni fog. A kezdőképernyőn végre nem szükséges elhúzni a csúszkát ahhoz, hogy egyből tudjunk fényképeket készíteni. Immár a hangerőszabályozó gombok közül a Volume-up gombbal is tudunk majd kattintgatni.

Pincselni is lehet majd, amivel zoomolni lehet a fényképeknél, ezt eddig egy csúszka segítségével lehetett csak megoldani, valamint rácsokat is elhelyezhetünk a képernyőre, amely segítségével biztosan a középpontban lesznek a fontos dolgok.

Szorosan kapcsolódik a fényképezéshez az új Photos alkalmazás is.

Végre a Photos programon belül szerkeszthetjük is a képeinket.Forgathatjuk, kivághatjuk a fontos részleteket.

Beépítésre került az Auto-Enhance funkció, mely a képeket javítja fel, valamint egy vörösszem eltávolító algoritmus is elérhető lesz.

A Safari is megújult mind a három iOS eszközön.

Az iPad készülékek esetében végre megkapjuk a füleket, melyeken könnyebben tudunk majd navigálni a megnyitott oldalak között.

Beépítésre került egy Reader, azaz olvasó alkalmazás, mely az adott internetes oldalon található leírásból eltávolítja a reklámokat, egyéb a cikkhez nem illő dolgokat és csak a képekre-videókra és a cikk szövegére koncentrál és helyezi előtérbe, megkönnyítve ezáltal az olvasást.

A Reader segítségével el is menthetjük ezeket a cikkeket, és később folytathatjuk azokat ott, ahol abbahagytuk, akár más iOS eszközökön is.

Egy lista lesz tehát az iPad, iPhone és iPod Touch készülékeken is, az Apple ID-vel fog működni.

Scott Forstall a prezentáció alatt elmondta, hogy nagyon sokan csak azért vásárolnak pl. iPad készüléket, mert nem szeretnének PC-t venni. De van aki csak iPhone-t vagy iPod Touch készüléket használ úgy, hogy nincs is számítógépe. Nekik eddig azzal volt bajuk, hogy amikor a készüléket megvásárolják és először bekapcsolják, megjelenik a szép “Csatlakoztasd az iTunes”-hoz felirat.

Az iOS 5 debütálásával az összes készülék (iPhone, iPad, iPod Touch) egyből működőképes lesz. A felhasználónak felajánlja majd a rendszer, hogy megadja az Apple ID azonosítóját és minden eddigi adatát a felhőből (iCloud) percek alatt beállítja a rendszer.

További újdonságok.

A 9 db fenti újítások mellett még új multitask gesztusok érkeznek az iPad készülékek számára. 4 vagy 5 újjal az alábbiakat tudjuk majd előcsalogatni. Alulról felfelé húzásnál a multitask menüt, pincseléssel visszatérünk a kezdőoldalra, jobbra vagy balra lapozással pedig válthatunk a programok között. Felülről lefelé pedig a Notification központot érhetjük el.

Az iPad 2-es készülékeknél lesz lehetőség az AirPlay eszközeinket tükrözni a nagyképernyős tévékészülékünkkel, amennyiben van Apple TV készülékünk.

Végre vezeték nélkül, WiFi-n keresztül is szinkronizálhatjuk a videókat, alkalmazásokat, zenéket az eszközök között. A rendszer amennyiben töltőre tesszük pl. az iPhone-t és az WiFi-re van csatlakozva, mindezt automatikusan elvégzi.

A GameCenter szolgáltatás is tovább bővül. A nevekhez végre fényképek is tartozhatnak, valamint a játékokat már a GC-n belül is megvásárolhatjuk, sőt játékokat is ajánlhatunk végre ismerőseinknek.

A Naptár funkcióit tekitnve az újítások között a szinkronizálás lesz a legnagyobb jelentőségű. Az iCloud-nak hála automatikusan megjelennek a bejegyzések más iOS eszközeinkben is. A bejegyzéseket átnevezhetjük, törölhetjük bármelyik eszközön. Az eseményekhez tartozó csatolmányokat pedig megtekinthetjük anélkül, hogy a Naptárból kilépnénk.

A Mail alkalmazást is újragyúrta az Apple, végre formázhatjuk a leveleinket, valamint összetett és hatékonyabb keresési funkció is elérhetővé válik.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

21 hozzászólás

 1. iZso - 2011.06.07. 20:26

  Nem nagy szám az újítás, picit az animációkra, stílusra adtam volna nagyobb hangsúlyt, mert néha uncsi a kinézete, de jó leccc ez! :D

  • KeleMan - 2011.06.07. 22:09

   Szia iZso! Mi újság? Az uncsi kinézeten vélhetően a Notification Center majd változtat. És nem kell széjjelbuheráld és jailbreakeld a telód! Üdv! ;)

 2. JamesS - 2011.06.07. 22:33

  az ipados safaris képen az előtte utána rész nincs felcserélve?

 3. KeleMan - 2011.06.07. 22:40

  JamesS: Nincs, az első kép maga a teljes weboldalt mutatja, tabokkal, reklámokkal, meg minden. A második pedig azt, hogy ebből mit generál le az új Reader funkció, ami azért is felelős, hogy kényelmesebb legyen az olvasás.

  Összességében amúgy elmondható, hogy az összes újdonság valamilyen módon már eddig is elérhető volt különböző alkalmazások segítségével. Az iOS 5-ben mindezek azonban már rendszerszinten lesznek integrálva.

 4. Z - 2011.06.07. 23:19

  Sziasztok

  Kicsit off, de kellene egy kis segítség.

  Vennék használtan egy iPhone4-est, de ugye annak microsime van, viszont a régi telcsimnek meg hagyományos. Láttam neten hogy meg lehet vágni a régit kicsire, de ha lehetne akkor inkább rendes kártyát szereznék be a szolgáltatótól. Azonban látom hogy 4kt kérnek érte. Nem lehet esetleg valahogyan ezt kitrükközni? Ezt főleg KeleMantől, mint a szakmabelitől kérdezném, de ha más tud válaszolni az is kiváló lenne.

  Segítségeteket előre is köszönöm

 5. Championer - 2011.06.08. 00:16

  Csak nekem tűnt fel, hogy a vezeték nélküli szinkronizálás már működik? Legalábbis alkalmazások terén. Vagy csak nálam van ilyen?

 6. KeleMan - 2011.06.08. 03:34

  Z: Szívesen ajánlanék trükköt, de tényleg nincs. Mondanám, hogy mond az ügyfélszolgálaton, hogy elhagytad a sim kártyát, de a kártyacsere díja is bruttó 4.000 Ft. Szóval nem jársz jobban. Én nem ajánlom azt sem, hogy körbevágd, mert ha mellényúlsz, akkor cseréltetheted.

  Viszont másképp is nézhetjük. De pont ez benne a kísérlet! :D Ha mégis sikerül a körbevágás, akkor ingyen van, ha elrontod, akkor meg cserélteted, így vagy úgy, de fizetsz bruttó 4.000 Ft-ot.

  Akkor kapnál ingyen micro simet, ha ott veszed az iPhone 4-et, vagy eleve kedvezményesen egy adott számra újabb hűségidőt vállalva vásárolod meg.

  Championer: Nekem ilyen nincs, vagy csak még nem tűnt fel. Amúgy hogy vettél ilyet észre? Mert én csak azt láttam, hogy az AppStore-ba bekerült a frissítésnél a felhő, meg változtak az iTunes-os szerződéses feltételek.

 7. JamesS - 2011.06.08. 10:07

  Championer: az új itunest használod? vagy hol vetted észre ezt a lehetőséget?

 8. Championer - 2011.06.08. 10:17

  Még iTunes frissítés előtt vettem észre tök véletlen. Bementem App Store-nál az Updates-be és ott találtam egy Purchased menüpontot amin belül 2 csoport van, All és Not On This Phone. 3G-n nem hinném, hogy működik de Wi-Fi-n simán megy. Ott van a listán az összes alkalmazásom és csak rányomok a kis felhőre mellette amelyiket akarom és már jön is le.

 9. Atikiraly - 2011.06.08. 10:53

  Championer igazad van nekem is elérhető az alkalmazás. (iPhone 4-en)

 10. JamesS - 2011.06.08. 13:18

  :)

  Ezt már hétfőn észrevettem, vagy kedd reggel

  jó kis dolog ez, csak azt nem tudom amit egyszer freebe letöltöttem és letöröltem, azt így a kis felhős vacakkal újra ingyen kézbevehetem-e ha közben már újra fizetős?

  gondolom igen :)

  iTunes 10.3

  A béta verziónak két fő funkciója van:

  – Az iTunes automatikusan letölti az összes eszközödre a megvásárolt zenéket, appeket és könyveket egyszerűen, szinkronizálás nélkül

  – Mostantól áttekintheted a korábbi vásárlásokat, illetve ezek egyenként is letölthetők

 11. Z - 2011.06.08. 13:26

  Koszi szepen.

  Mennyi huseget kell vallalni, fel ev eleg?

  • KeleMan - 2011.06.08. 14:08

   Z: 1 vagy 2 éves hűséggel tudsz vásárolni, érdemes 2 évet választani, mert akkor van részletfizetési lehetőség is.

 12. Z - 2011.06.08. 17:28

  En nem akarok keszuleket a boltban vasarolni. Iphone5t veszek majd huseggel. Addig ezzel a 4el kihuzom, csak microsim kell hozza. Mar 4 eve van t-s elofizetesem.

  • KeleMan - 2011.06.08. 18:04

   Z: Akkor csak a kártyád cseréled, 4eFt-. Hivatalos és én is ezt ajánlanám.

 13. JamesS - 2011.06.08. 19:24

  én kivágattam a régi vodás simkártyámat, mert a kontaktokat csak így tudtam megoldani

  XMS be ingyen megtették nekem :)

 14. Z - 2011.06.08. 19:46

  JameS de gondolom vettel is naluk valamit, vagy csak odamentel a problemaddal?

 15. JamesS - 2011.06.09. 12:16

  akkor nem vettem semmit :)

  előtte vettem, de nem hinném, hogy emlékeztek volna rám, mert hetekkel előtte voltam ott :D

  bár sim vágás és másolás után vettem rá fél órával kb egy töltőt, mert kellett melóhelyre +1 töltési lehetőség, de ezt nem tudhatták ők előre :)

 16. Z - 2011.06.09. 22:42

  Na megvágtam ollóval és passzentos. iPhone 5nél majd cserélek simet :)

 17. Z - 2011.06.10. 13:11

  KeleMan: Thx :yes:

Szólj hozzá Te is!