Nincs többé ingyen iPad – Az Apple megvédi a márkáját, tiltja és korlátozza a rossz és felelőtlen ajándékosztást

KeleMan 2011.06.02. 18:02 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 4 hozzászólás 302

Nap mint nap olyan hirdetésekbe, hírlevelekbe, online tartalmakba botlik az ember, hogy nyerj iPad készüléket, iPhone 4-es mobilt, iPod Touch eszközöket, csak regisztrálj a hírlevélre, reklámozd ezt, lájkold azt. Ennek vége. Az Apple ugyanis megvédi a márkáit olyan kellemetlen és ártó felajánlásoktól, mint amilyet fenti a képen is láthatunk. Ugyanis nagyon sok weboldal megpróbálja úgy népszerűsíteni magát, és fenntartani az oldaluk iránti figyelmet, hogy iPad vagy iPhone készülékek ajándékozását ajánlják fel az olvasóknak.

Az Apple még ez év januárban kiadott egy két oldalas dokumentumot (Apple’s Guidelines for Third Party Promotions), melyben a harmadik feles felajánlásokat próbálják kordában tartani. A dokumentum rendelkezik arról is, hogy milyen megszorításokat kell alkalmazni egy ilyen pl. nyereményjátékban. Például sosem lehet azt a szót használni, hogy “Free”, azaz ingyen. Vagy amennyiben mégis ilyen marketing akcióba kezd egy cég, úgy az összes marketing anyagot hivatalosan el kellene küldeni az Apple részére.

Az útmutató szerint nem lehet iPad, iPhone vagy akár iPhone Gift Card-ot felhasználni harmadik feles ajánlatokban. Az iPod Touch készülékeket is csak speciális körülmények között lehet felhasználni és felajánlani, de csak akkor, ha a minimum tétel nagysága legalább 250 darab. Nem lehet az Apple hivatalos betűtípusát és fontkészletét, a Myriad Set típusút használni a weboldalakon, termékeken, csomagoláson, útmutatókon és egyéb promóciós vagy marketing anyagokban. Szóval aki ilyet tesz, az várhatja az Apple embereit… gondolom én, legalábbis azok, akik nem állnak hivatalos kapcsolatban (pl. reseller, premium reseller) az Apple céggel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

4 hozzászólás

 1. Zsommand - 2011.06.03. 12:49

  Ez szép de van egy olyan csúnya dolog, hogy jogkimerülés. Vagyis ha megveszek vmit amit jogszerűen forgalomba hoztak, azzal majdnem azt csinálok amit akarok.

 2. iZine - 2011.06.03. 16:08

  Ez marhaság. A hivatkozott oldal nem Apple domain néven üzemel. Az Apple jogi nyilatkozata itt olvasható: http://www.apple.com/legal/trademark/guidelinesfo

  • KeleMan - 2011.06.03. 16:21

   iZine: Amit te írsz az az Apple védjegyére és további termékek védjegyeire vonatkozik. Ha jól látom, ezt legutóbb 2007 január 11-én frissítették. Amit mi linkeltünk, azt pedig 2011. januárjában adta ki az Apple.

Szólj hozzá Te is!