iWork, iMovie, GarageBand – Még a WWDC 2011 előtt frissítette az iOS szoftvereit az Apple

KeleMan 2011.06.02. 15:10 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Programok 1 db 213

Az Apple kedden adta ki sajtóközleményben, hogy 2011. június 6-án rendezi meg az éves World Wide Developers Conference 2011 rendezvényének megnyitóját. Még aznap kiadott egy második tájékoztatást is arról, hogy megújult az iWork programcsomag, melynek részei a Pages, Numbers és Keynote alkalmazások. Eddig ezek csak iPad eszközökre voltak elérhetőek, mostantól azonban univerzális minősítést kaptak, azaz végre iPhone és iPod Touch eszközökön is használhatóak lettek. Emellett egységesen az összes program verziószáma v1.4-re emelkedett.

CUPERTINO, California—May 31, 2011—Apple® today announced that its groundbreaking iWork® productivity apps, Keynote®, Pages® and Numbers®, are now available for iPhone® and iPod touch®, as well as iPad®. Created for the Mac® and then completely redesigned for iOS and Apple’s revolutionary Multi-Touch™ interface, Keynote, Pages and Numbers allow you to create and share stunning presentations, beautifully formatted documents and powerful spreadsheets on the go. iWork apps are available on the App Store™ for $9.99 each to new users and as a free update for existing iWork for iPad customers.

Az alkalmazások 7,99€/db áron vásárolhatóak meg az AppStore-ból, de aki már eddig hozzájutott azok számára frissítés formájában ingyenesen letölthető a legújabb változat. Bár én magam nem használom egyiket sem, így viszonyítási alapom sincs, de már régebben is megosztotta a közvéleményt, hogy vajon hogyan is lehet pl. egy prezentációt iPad-en megtartani. Nos az eladások (mindig az élmezőnyben vannak a szoftverek) azt mutatják, hogy igenis van rá kereslet, de azt, hogy fizikai billentyűzet nélkül, pl. egy iPhone-on szövegszerkeszteni, vagy táblázatokat kezelni vajon ki fog, nem tudom. A frissítésben újdonságként a szövegbevitel intelligensé tételét fejlesztették, mappákba is rendezhetjük a dokumentumokat, melyekről előnézeti képet is kapunk, valamint kényelmesebbé tették a betűtípusok stílusának, dokumentum rétegeinek változtatását is.

Az Apple a fenti iWork programcsomag mellett ma tovább frissítette alkalmazásait. Elérhetővé vált a GarageBand új v1.01-es változata, valamint az iMovie alkalmazást is v1.2.1-re változtatták Cupertinóban.

A frissítési hullámra a miatt is kerülhetett sor, mert egy belsős forrásra hivatkozva a WWDC 2011-es keynote már így is majd 2 órás lesz és Steve Jobs nem szeretné ezeket a frissítéseket is bemutatni az eseményen, kifejezetten a Lion, az új iOS 5 és az iCloud-ra kíván fókuszálni.

A GarageBand frissítései (369 MB) többek között az alábbiak:
– támogatja az audiokimenetet az AirPlay-en és Bluetooth eszközökön keresztül,
– támogatja a HDMI eszközöket az Apple Digital AV adapter segítségével,
– importálni lehet AIFF, WAV, CAF audio fájlokat és Apple loopokat (16 bit, 44.1 kHz),
– kivágás és beillesztés az audiotartalmakra,
– növelték a stabilitástát a programnak és javítottak pár fennálló hibát.

Az univerzális iMovie frissítésben (69,2 MB) pedig az alábbi újdonságok találhatóak:
– HDTV-n keresztüli audio lejátszás az Apple Digital AV adapter segítségével
– videolejátszás HDTV-n keresztül az Apple Digital AV adapter segítségével
– megoldották a hibát, melyben egyeseknél pár média projekt egyszerűen csak eltűnt
– javították az egyes projektek háttérzenéjének átfedési hibáit
– növelték a stabilitástát a programnak és javítottak pár fennálló hibát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. JamesS - 2011.06.02. 17:38

    én inkább az új IOS-t várom nagyon :)

    bár jó hír ez azoknak aki használják, de én arra a minimálisra amire használnám nem veszem meg :S

    szemeztem vele sokat, de mivel max havonta 1x esetleg ha kellene, így kihagytam

Szólj hozzá Te is!