A navigáció jövője a gyárilag beépített rendszerekben rejlik

KeleMan 2011.05.17. 15:54 Apple, Egyéb, iPhone, Pletykák 3 hozzászólás 319

A navigáció jövője a gyárilag beépített rendszerekben rejlik – közölte a NNG, amely az iGO My way navigációs szoftvere alapjaira épített autóipari megoldást fejlesztett. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió és a magyar állam összesen 149 millió forinttal támogatta azt a fejlesztést, amelybe az NNG Kft. 490 millió forintot fektetett be.

A szoftvercégnek a kéziszámítógépek 4-5 hónapos frissülési idejéhez képest az autóiparban megszokott 2-3 éves fejlesztési ciklushoz kellett igazodnia, miközben a tartós autóipari beszállítóvá váláshoz új követelményeknek is meg kellett felelnie. Az autós navigációknak ugyanis nemcsak a GPS (műholdas helymeghatározó-rendszer) vevőegységekkel, hanem az autókban található egyéb rendszerekkel is kompatibilisnek kell lenniük, ráadásul az ilyen beépített rendszereknek az okostelefonokra, személyi navigációs eszközökre (PND) telepíthető navigációs szoftverek 10-15 másodperces indulási idejéhez viszonyítva is gyorsabban, azaz néhány másodpercen belül kell üzemkész állapotba kerülniük.

Hirdetés(x)

A fejlesztők szerint a beépített navigáció néhány év múlva akár alapfelszereltség is lehet, de 2012-től már biztosan megjelennek azok a középkategóriás személyautók, amelyek tartalmazzák a gyári navigációs berendezéseket.

Itt azonban felmerül a kérdés, hogy ha a navigációs cégek ismételten csak az autók felé fordulnak, akkor lesz-e egyáltalán értelme iPhone-ra, illetve más okostelefonra fejleszteni efféle programokat. Valószínűleg mindenki a gépjárműbe épített változatot használná, hiszen ez a megoldás jóval kényelmesebb.

“A fejlesztések jelenlegi iránya az intelligens, internetkapcsolattal rendelkező autók felé mutatnak” – mondta az MTI-nek Fülöp Miklós, az NNG technológiai igazgatója, hozzátéve, hogy lesznek olyan járművek is, amelyek továbbra is csak az alapvető rendszereket tartalmazzák és a vezető okostelefonjához csatlakozva válnak internetkapcsolattal rendelkező, folyamatosan frissülő térképeket és közlekedési információkat kezelő eszközzé.

A szoftvergyártók évekkel ezelőtt is képesek voltak a mobilkapcsolatot igénylő fejlett navigációs berendezések létrehozására. Az európai piacokra szánt autókban erre korábban azért nem volt igény, mert a mobilhálózatok átjárhatósága sem volt egységes – magyarázta a szakember.

(MTI/iPhoneHungary)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. ájfon - 2011.05.17. 19:12

  szerintem elég bele egy dokkolo de olyan ami biztosan ott tartja az ipadet és akkor lesz egy miniszámítógépünk ami ki van hangosítva és bárhová el is viheted mint pl. az új BMW-kben :D

 2. m@xsys - 2011.05.18. 08:47

  Egy jó helyre kialakított dokkolónak hamarább örülnék!

  Ameddig horror áron lesz a beépített GPS, addig nem kell

 3. JamesS - 2011.05.18. 19:46

  szerintem olyan nagyon horror ára nem lesz, csak az elején

  utána pár év és széria lesz, mint az ABS, légzsák stb

  Dokkolóval az a baj, hogy mire csinálják meg,

  Iphone, Droid, Bada készülékekre

  Ipadokra és társaikra is?

  Elég nehézkes ennyi félére dokkolót csinálni

  Nomeg egy Iphone-al te nem navigálsz majd 12 órákat, mert tojást főzhetsz majd rajta :D

  Én 3 órát navigáltam, de félúton megnéztem mennyire forró és egyből nyomtam a szélvédőre a légkondit, hogy hűtse :D

Szólj hozzá Te is!