Final Cut Pro X – Júniusban érkezik a Mac App Store kínálatába

KeleMan 2011.04.13. 22:09 Apple, Egyéb, Kiegészítők, Kiemelt hírek, Mac, Programok, Videók 0 db 610

Idén 2011. április 12-én rendezték meg Las Vegas pompás fényei alatt a Final Cut Pro felhasználók számára tartott éves szakmai “SuperMeet” nevet viselő konferenciát. Nos az Apple a Final Cut Studio csomagjában jelenleg a 7-es számú Final Cut Pro alkalmazást biztosítja, melyet még 2009-ben mutattak be 32 bites rendszerekre, azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán.

Az Apple tegnap pedig bemutatta az új Final Cut Pro X nevű csodát, mely már 64bitre épül és az úgynevezett Grand Centralt is kihasználhatja, amelyben ha az adott gépen több mag is található a processzoron belül, akkor képes a párhuzamos munkavégzésre és az összes magot dolgoztatja. A legnagyobb újítás a felhasználói felületet érintette, de e mellett a bemutató (fícsör) lista igen sokrétű, bár én magam nem értek hozzá, de a profi fejlesztőknek biztos sokat mondanak az alábbi szavak.

– Now 64-bit, with OpenCL support
– All editing native – no transcoding (for supported formats incl. H264, I assume)
– New UI (screenshots forthcoming) with “magnetic timeline” and new clip sync method
– Resolution independent playback system
– Handles up to 4K
– Uses Grand Central Dispatch to utilize all your cores
– Fully color-managed (ColorSync)
– Media ready for editing immediately – but stabilization, audio and shutter correction, shot detection and preliminary color balancing automatically applied during ingest
– Timecode-based keywording within clips
– Collections and “smart” collections of media based on metadata and analysis, presented in iMovie filmstrip style
– Auto-syncing clips via audio waveform analysis (very nice if it works as advertised)
– Automated color-matching between clips


Ide kattintva elérhető a kép nagyobb felbontású változata.

A legjobb dolog, hogy az alkalmazás várhatóan 2011. júniusától elérhető lesz a Maces App Store kínálatában és az ára is igen barátinak mondható a maga 299$-os árával. Nyilvánvaló, hogy egyeseknek elegendő az iMovie is, de aki szeretne egy kicsit jobban belemélyedni a videószerkesztés és vágás rejtelmeibe, azok számára kitűnő ár/érték arányú terméket biztosít az Apple. A lenti két videón pedig megtekinthető egy közel 1 órás videó is, melyben a konferencián tartandó Apple bemutatót izgulhatjuk végig.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!