iPad 2 – Feketét vagy Fehéret?

KeleMan 2011.03.13. 19:05 Apple, Egyéb, iPad, Kiemelt hírek, Szavazás 10 hozzászólás 2 417

Az Apple a fehér iPhone 4 modell körül adódó bonyodalmak miatt, szó szerint kiéheztette a vásárlókat a fehér színre. Jó pár kicsomagolós videó megtekintése után a YouTube-on azt vettem észre, hogy nagyon sokan vásárolják a fehér színű modellt. Jól néz ki, le sem tagadhatnánk. Elsőre én is azt mondtam, hogy csakis a fehér jöhet számításba, amennyiben váltok iPad 2-re.

De! Belegondoltatok abba, hogy mégis melyiket célszerű is választani? Nos nyilvánvaló, hogy egyéni preferencia kérdése is a szín megválasztása, a férfiak általában főleg a fekete, míg a hölgyek a fehéret választanák. Mégis sokkal komplikáltabb a kérdésre adandó válasz. Hogy miért? Rögtön kiderül. Az iPad 2-es készüléknek hatalmas a kontrasztaránya, a fekete szín valóban fekete, a fehér pedig tényleg fehér. De mi van akkor, ha egy világos oldalt jelenít meg a böngésző, vagy akár egy program? Nos a fehér színű modellnél bár ugyanúgy fehér a fehér, de a szemünket mégis becsapja. Optikai csalódásról is beszélhetünk, de ez egy picit több annál. Elemzők szerint az Apple a fehér modell esetében a képernyő színeivel picit játszott, másképp kalibrálták azt, mintha hűvösebb lenne a legtöbb szín, kompenzálva ezzel a fehér keretet.

Az alábbi képen jól látható, hogy a fehér modell esetében a fehér szín a kijelzőn sötétebbnek tűnik, mint a fekete modell esetében. Mindemellett még azt is fontos szem előtt tartani, hogy mire is használnánk főleg a készüléket. Amennyiben például filmet is néznénk rajta (szélesvásznú, más képarányú), úgy szinte biztos, hogy csakis a fekete modell lehet a jó választás. Hiszen egy fehér keret után a fekete sávokat látni és utána magát a filmet sokkalta zavaróbb, mintha mindezt egy fekete színű modellel tennénk.

A szövegek olvasása is problémás lehet, nem beszélve arról, hogy a vastag fehér keret miatt nem biztos, hogy a szemünk megfelelően fókuszál, de akár hamarabb el is fáradhat. És ami számomra a legzavaróbb, melyen már a keynote alatt is gondolkoztam, hogy mi lesz a keret és a kijelző közötti 1-1,5 milliméteres távolsággal, ami egy holt tér, de fekete színű, betekintési szögtől is függ. Nos sajnos ez megmarad, ezzel nincs mit tenni, de egyesek számára igen zavaró lehet. Az alábbi 4 db képen jól látható, hogy míg a fekete színű modell esetében nincs “törés” a tábla keretének kávája és a kijelző között, addig a fehér modell esetében jól látható a kijelző körüli 4 oldalon és a fehér keret között egy fekete csík. Ez amiatt van, mert a kijelző szélei nem pont ott érnek véget, ahol a keret kezdődik.

Számomra – bármennyire is szépnek tartom a fehér színű változatot – ez gondot jelentene. Ismerve magam, – aki képes egy pixelhibát is kiszúrni – és másokat is, tudom, hogy a szemem mindig odakalandozna és nem valószínű, hogy megtudná szokni, főleg egy fekete iPad után. De mint említettem ezt mindenkinek magának kell eldönteni.

Ti hogy döntötök? Fekete vagy fehér?


Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

10 hozzászólás

 1. Torda - 2011.03.13. 21:13

  ezen sokat gondolkodtam, de eddig a fehér jobban tetszett. Viszont most rájöttem, hogy annyi az egész, hogy a fehér sokkal exluzívabb. én meg nem akarok feltűnést kelteni, h ellopják (find my ipad)! Ezért mostmár tudom, hogy feketét fogok venni. Köszönöm nektek!

 2. Muhadnagy - 2011.03.13. 21:29

  szép kis érvek sorozata, valóban érdemes jól meggondolni ki melyiket választaná, én sztem ipad3-ra fogok csak beruházni:) vagy pedig erre az ipad 2-esre :D
  http://www.youtube.com/watch?v=ct1_r_61sk8

 3. Tian - 2011.03.14. 00:03

  Illetve az is fontos lehet, hogy a fehér ugye kényes szín. Magyarul mennyire fog koszolódni, esetleg besárgulni. Ezért is célszerűbb a fekete edition.

 4. Torda - 2011.03.14. 02:16

  következő bejegyzés szólhatna arról is, hogy melyik színben. Pl. láttam a zöldről egy videót, és eléggé rikító :S ja meg a bőrből készültek drágábbak….

  • KeleMan - 2011.03.14. 11:29

   Torda: Tervezzük, hogy írunk majd a tokokról is (Smart Cover), de amíg nem tudunk beszerezni pár darabot nem sok értelmét látom. Valóban a sima 39$, a bőrből készültek 69 dodóba kerülnek.

 5. Ezzio47 - 2011.03.18. 13:58

  Elég manipulatív a cikk :D, tehát vicces utána rögtön feltenni a kérdést. Nem csodálkoztam, hogy 80% fölött akarnak feketét. :) Viszont teljesen jogosak az érvek, és én is inkább feketét vennék. Amellett, hogy manipulatív, nagyon jó cikk, tetszik! :D

  • KeleMan - 2011.03.18. 18:46

   Ezzio47: Nem állt szándékunkban manipulálni a leendő vásárlókat, de ezeket a tulajdonságokat tényleg érdemes figyelembe venni. A fehér valóban exkluzívabb, és nekem még mindig az tetszik jobban. A cikkből kimaradt azonban az is, hogy a fehér javára lehet írni viszont, hogy kevésbé látszanak rajta az ujjlenyomatok. Érdekes tény valóban ez a 80%-20% körüli arány. Kíváncsi leszek, hogy ez így marad-e. Mert Handrás (XMS) pl. azt mondta, hogy ő olyan 60%-40% arányra tippel.

 6. m@xsys - 2011.03.18. 17:24

  Eddig a cikk olvasásáig szentűl meg voltam győződve, hogy nekem a fehér kell majd, de nem!!!

  Ha eljutok odáig, akkor hiába exkluzivabb (legalább is annak tűnik) egy fehér akkor is a feketét fogom választani. A video-s rész dötött.

Szólj hozzá Te is!