Még 10 év és elfogyhat az érintőkijelzők egyik alapanyaga, az indium…

KeleMan 2010.10.28. 23:45 Apple, Egyéb, iPad, iPhone, Pletykák 7 hozzászólás 1 124

Bár elég ritkán olvasom a Gizmodo-t, a tegnapi nap egy viszonylag érdekes cikk keltette fel a figyelmem, mely az oldalukon “Ten Years To Save the Touchscreen” címmel jelent meg. Nem kívánom lefordítani az egészet, akit érdekel majd úgyis elmélyed a témában. A lényeg tehát, mint a cím is mutatja, 10 évünk maradt arra, hogy megmentsük az érintőkijelzőt. Furcsa egy cím az biztos, de mindjárt kiderül, hogy miről is van szó. Van egy úgynevezett indium nevű anyag (Wikipédia) mely a periódusos rendszerben a 49-es rendszám alatt szerepel, vegyjele az In. Szürke színű fém, lágy, késsel vágható, hajlításakor hallható az úgynevezett ónzörej. Magas hőmérsékleten oxigénnel, illetve vízgőzzel is reakcióba lép. Feloldódik nemoxidáló savakban és lúgoldatokban is.

Ami nagyon fontos, hogy az indium egy rendkívül ritka elem. Csak nagyon kevés indiumtartalmú ásvány létezik, de megtalálható egyes cinkércekben, mint például a szfalerit is. Az indiumot főleg a cinkércek kohászati maradékaiból nyerik ki.

És most jön a feketeleves, a Gizmodo cikke szerint a bányászatok egészen egyszerűen nem veszik a fáradságot arra, hogy az ólom és cinkbányászat egyik melléktermékeként keletkező anyagot megfelelően eltárolják. Mind az érintőképernyő, mind a napelemek, de még a LED-ek, mely rendkívül alacsony energiaigényűek is az indium ón-oxid nevű fémkeveréknek köszönhetik a működésüket. A jól munkálható anyag viszont vezeti az áramot is. Fontos tehát, hogy a mai modern kori technológiában szinte elengedhetetlen. Egyes jól értesült emberek már azt állítják, hogy a nagyobb cégek K+F osztályai már az alternatívákon dolgoznak. Amerikai kutatók (US Geological Survey) 2008-as! felmérése és számításai alapján ugyanis jelenleg a világon közel 16 ezer tonnányi indium maradt, sőt a legtöbb Kínában található meg. Az indium felhasználásának üteme alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 2020-ra elképzelhető, hogy ezen mennyiség is elfogy. Én mondjuk nem féltem az Apple-t, hogy ne tudnának kitalálni valami új technológiát, de érdekes egy téma az biztos.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

7 hozzászólás

 1. Vadzsas - 2010.10.29. 09:57

  ihungary.hu az első dolog mit az ébresztőóra kinyomása után reggel megnézek. A mosakodás, fogmosás, stb… csak utána jön :) Pontosan azért, mert mindegyikőtöknek sikerül a témákat ugy feldobni, hogy egyáltalán nem hosszú, viszont egy átlag lexikális tudással bíró embernek is kielégítően elég információt tartalmaz. Nyelvezet egyszerű, és abszolút érthető, továbbá mindig sikerül annyit írni adott dologról amin fölösleges lenne tovább 'papolni', viszont ha akár egy sor is hiányozna,már kevés lenne.

  Gratulálok KELEMAN, és természetesen a többieknek is! Így tovább!

  • KeleMan - 2010.10.29. 12:45

   Nagyon köszönjük a visszajelzést, kedves Vadzsas, igazán jól esik!

 2. Muhadnagy - 2010.10.29. 22:11

  Még 10 év és sokkal jobb dolgok lesznek mint pl egy érintőkijelző…:)

 3. dvd9 - 2010.10.30. 15:27

  10 év mulva már osdi lesz a touchscreen.. hajrá hologram :D:D

 4. Neton - 2010.10.31. 11:25

  10 év rengeteg idő. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan fejlődik minden, addigra már rég lesz más olyan anyag, amit mesterségesen is elő lehet állítani, ami ezerszer jobb is lesz nála. Hologramra még nem mernék fogadni, elég gyerekcipőben jár a téma, nagy előrelépés még nem történt benne, szóval mire használható user interface lesz belőle, az sztem nem 10 év. Ráadásul a touchscreen már létezik vagy 10 éve (emlékszik még valaki a mekikben felállított gépre, amik érintőkijelzősek voltak? :D) és még csak most terjedt el telefonokban…

 5. seal - 2010.11.05. 13:04

  Neton,

  na igen, emléxünk, de az nem érintőképernyő volt,hanem csak egy panel gombokkal, ha a pénztárosok gépére gondolsz

 6. guluke - 2014.10.09. 15:27

  Már 20 éve is volt érintőképernyő a kKatódsugárcsöves monitoromon.

Szólj hozzá Te is!