iPhone 4 bemutató #3 – HD videó és az 5MPx-es kamera

KeleMan 2010.10.06. 21:41 Apple, Egyéb, iPhone, Teszt 17 hozzászólás 8 169

Sziasztok ismét! A mai napon az iPhone 4 kamera rendszerét vesszük górcső alá. Azt ugye tudjuk már, hogy az iPhone 4 készülékben két kamera is van. A hátoldali egy 5MPx-es, míg az előlapi VGA felbontású. A hátoldali kamera mellett egy LED-es vaku is található, mely zseblámpaként is funkcionál. Annyira erős a fényereje, hogy szó szerint megvakulsz pár másodpercre, ha belenézel és csak egy fehér pontot fogsz látni az iPhone 4 kijelzőjén, ha visszafordítod a készüléket. Mind a hátlapi, mind pedig az előlapi kamerával tudsz fényképezni és videót is rögzíteni.

Rendkívül sok lehetőséget adott az Apple a felhasználók kezébe, mikor megalkotta ezt a csodát. Én személy szerint azért is vártam már nagyon, mert nem akartam kiadni jó pár tízezer forintot egy olyan fényképezőgépre, amely HD videót is rögzít. Hobbifotókra és videókra bőven elegendő. Ettől függetlenül lepipálja az összes gagyi fényképezőgépet is.

A Tap to Focus-nak hála, a videóknál és képeknél is lehetőségünk van arra, hogy ahol megérintjük a kijelzőt, oda fókuszál a kamera. A 4.1-es frissítés óta pedig HDR (High Dynamic Range) képek is készíthetőek. A HDR funkció alap, de mi dönthetjük el, hogy bekapcsoljuk-e avagy sem. Én az előbbit tudom ajánlani. Ha a HDR funkció be van kapcsolva, akkor egy-egy kép készítésénél 2db képet is lement a készülék. Egy rendes illetve egy HDR-el készültet. Ez utóbbit három képből, azaz három expozícióból állítja elő és montírozza össze, így növelve meg a kamera szenzorának a dinamikatartományát. Egy rendes képet, valamint egy alul-, egy pedig felülexponált képet készít. Így a kép lényegesen részletgazdagabb lesz. Az alulexponált részek világosabbak, míg a felülexponált beégett részek pedig sötétebbek, ezáltal színhelyesebbek lesznek.

De lássunk pár példát is, melyek az iPhone 4 megjelenése utáni pár órában láttak napvilágot, ahogy az első pár ember elkezdte tesztelni.

iPhone 4 HDR opció kikapcsolva

iPhone 4 HDR opció bekapcsolva

Jól látszik tehát, hogy állóképeknél rendkívül hasznos a HDR funkció. Az első képen látszik, hogy a szürke kocsi rendszámtáblájának a felirata olvashatatlan a napfény miatt. Ugyanez a HDR fotón viszont látszik. A szobáról készült képen is jól kivehető, hogy a külső fényforrás miatt egész egyszerűen nem látszik a reluxa. HDR-el viszont sokkal “kiegyensúlyozottabb” a kép.

Sajnos azonban van egy átka is a HDR-nek. Mint említettem a HDR képek készítésénél 3 db képet is készít az iPhone 4. Amennyiben a kép készítése közben valami mozog a kamera előtt, úgy szellemképes lesz a HDR-el készült fénykép, hiszen a 3 exponálás egymás után zajlik. Igaz, hogy a másodperc tört része alatt, de így is jól látható a különbség. Az alábbi képen jól kivehető, hogy az álló, parkoló kék autó tökéletesen jelenik meg, sokkal színhelyesebben, mint HDR nélkül. Ellenben a hozzánk közelebb lévő autó, mivel épp mozgásban van, így elmosódott, azaz szellemképes lett. Én tanácsként azt tudom mondani, hogy amennyiben beállított képet készítünk és nincs mozgás a kamera előtt úgy érdemes a HDR-t alkalmazni, mozgó tárgyak fényképezésénél viszont kapcsoljuk ki.

iPhone 4 HDR opció kikapcsolva

iPhone 4 HDR opció bekapcsolva

A HDR opció mellett még nagyon fontos a HD (1280×720) videók készítése is, melyet a készülék 30FPS-el rögzít. Az alábbi videót pár napja készítettem, egy órája vágtam meg és WiFi-n keresztül közel fél órája töltöttem fel közvetlenül az iPhone4-ről a YouTube-ra.

Fontos megjegyezni, hogy a HDR és a vaku funkció is csak a hátoldali kameránál működik, gondolom tudjátok miért. Ja igen, egy dolgot elfelejtettem 5x-ös digitális zoom is van a hátoldali kameránál, melyet a képernyő alsó részén lehet elővarázsolni. Az előlapi kamerától viszont nem vagyok elájulva. Teszi a dolgát, FaceTime-ra vagy akár önmagunkról egy blog bejegyzés erejéig tökéletes.

A fényképező képes a képekbe és videókba is beleégetni a készítés helyét a Geotagging módszerrel. Ezáltal a térképen pl. Panoramio könnyebben helyezhetjük el őket, ha meg kívánjuk osztani azokat.

Ez tehát az iPhone 4 kamerarendszere, mely baromi jól teszi a dolgát. Az előlapi kamera ugyan felejtős, de a többi pazar és lényegesen jobb, mint bármelyik jelenleg kapható mobilkészülék kamerája.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

17 hozzászólás

 1. Puru - 2010.10.06. 23:51

  Hello!

  Nagyon jó ez a kis bemutató sorozat :)

  A Led vakut hogyan lehet zseblámpaként használni?

  Köszi

  • KeleMan - 2010.10.06. 23:56

   Puru: Köszi! Átváltasz videóra és bekapcsolod! :) Ahogy Steve Jobs mondaná: "It's simple!" :D

 2. Puru - 2010.10.07. 00:06

  :) :) :)

  Pedig a Nokia e72-n imádtam, hogy egy gombnyomásra zseblámpa lett a teloból. Soxor jól jött :)

  • KeleMan - 2010.10.07. 00:09

   Úúú, mennyire szerettem volna Nokia E72-t. Nagyon tetszik, csak aztán jött az iPhone 4 és arra vártam. Pedig egy remek telefon, csak nem akartam venni, mert tudom, hogy nem tud annyit, mint az iPhone. Egyébként lehet van olyan alkalmazás már iPhone 4-re, amit elindítasz és akkor alapból bekapcsolja a vakut.

 3. Robetta - 2010.10.07. 00:23

  Pl.: flashlight
  Idõnként tényleg jòl jön:)

 4. BoRRoNeo - 2010.10.07. 01:15

  Puru: van rá több ingyenes app az appstore-ban.

  Az iPhone 4 kamerája erős gyenge, egy 15 ezer forintos fényképezőgép minőségét meg sem közelíti (nem beszélve az optikai zoomról). De mint mobiltelefon kamera egész jó. A HD videófelvétel jó közepes, két nagy baja van, nincs benne stabilizátor, kézből lehetetlen vele normális videót csinálni, a másik pedig a cmos lassúsága. Ez utóbbi könnyen észrevehető ha mozgatod a telefont a kezedben, ferdék lesznek a villanyoszlopok. A helyén kezelve tehát elfogadható, de ismétlem egy 15 ezer forintos kompakt gép illetve egy 90 ezer forintos HD kamera nagyságrenddel csinál jobb felvételeket – ahogy az szerintem teljesen normális is.

 5. Bence - 2010.10.07. 01:35

  Hello!

  Szerintem ez a videó, ami fel lett töltve gyönyörű!

  A kézi kamerák csinálnak ilyet 100e ft felett…

 6. mikey™ - 2010.10.07. 01:46

  Aki profi képeket ill. videokat akar csinálni vegyen Hd-camerát és/vagy DSLR fényképezőt…szerintem.

  Ez egy GSM szolgáltatással ellátott mini tablet. Csoda ha tud fotózni! Az meg már szinte ajándék, hogy mindezt HD "szerü" minőségben teszi! Örüljünk, ne méltatlankodjunk Béláim!

 7. mikey™ - 2010.10.07. 01:54

  Szép a kis border collie! Kedvenc fajtám! :)

 8. i4phone - 2010.10.07. 03:56

  Puru AppStore-ből letöltöd a LED Light programot.

 9. TiGi - 2010.10.07. 08:55

  Vakus, és low light képeket mért nem csináltatok?

  Na meg ha lehet zoomolni akkor akár olyat is csinálhattatok volna szerintem.

  Ha már teszt…

 10. joe69 - 2010.10.07. 09:52

  mekkora fájlba ment le mondjuk egy 2perces 720p videót a teló?

  • KeleMan - 2010.10.07. 12:18

   joe69: Köszi a kérdést, erről akartam is írni, de valóban kimaradt. Egy kerek 6 perces HD videó nekem ~452MB volt. Szóval ezért is érdemes 32GB-os modellt venni.

 11. Puru - 2010.10.07. 10:52

  Köszi srácok!

 12. Kelley G. Tedd - 2010.10.11. 10:27

  KeleMan: Latom hogy emlitetted hogy a HDR fotozasnal akar jo, akar nem jo de hogy harom darab kep elkeszul. Lehet hogy leirtad es en nem lattam, de azt a funkciot ki lehet kapcsolni, ugy hogy csak a vegleges HDR kepet menti le a phone. Megpedig a bealitasokban a foto allat van egy lehetoseg ezt be-ki kapcsolni hogy a masik ket kepet lementssen-e.

  • KeleMan - 2010.10.11. 10:35

   Szia Tedd! Ezt nem tudtam, köszönöm, hogy jelezted. Valóban 3 képet készít, de picit másként. Készít egy rendes képet, ha a HDR be van kapcsolva, ezt elmenti. Meg készít egy második képet is. A második képet 3 db képből (3 exponálásból készíti). A végén a 3 képet összerakja egybe. Így lesz egy alap, meg egy HDR-es kép, összesen tehát kettő. Az viszont jó ötlet, hogy be lehet állítani, hogy csak a már HDR-ben készült képet mentse le.

 13. MajLac79 - 2011.08.11. 09:29

  Sziasztaok!
  Nekem csak egyetlen kerdesem lenne hogy van-e a kameraban onkioldo funkcio, es ha van hogyan lehet bekapcsolni?!
  Elore is koszonom!

Szólj hozzá Te is!