iPhone 4 bemutató #2 – FaceTime

KeleMan 2010.10.05. 18:05 Apple, Egyéb, iPhone, Teszt 15 hozzászólás 4 609

Elérkeztünk e heti iPhone 4 bemutató írásunk második részéhez. Jelen bejegyzésben a FaceTime-ról, az Apple új videóhívásra vonatkozó módszeréről ejtenénk pár szót. Miután az iPhone 4 megkapta a hátsó 5MPx-es kamerát és vakut, várható volt, hogy Steve Jobs nem elégedik meg ennyivel és előlapi kamerát is szereltet az iPhone 4-es modellbe. Mielőtt a FaceTime-ra kitérnénk, tisztázzuk, hogy az előlapi kamera VGA minőségű fotókat és videókat készít (erről egy későbbi cikkben is fogunk foglalkozni), azaz az előlapi kamera felbontása 640×480 pixel.

Tekintsünk egy kicsit vissza a múltba is, hiszen a FaceTime nem újdonság, de mégis az, csak más néven. Több éve már, hogy a legtöbb mobilkészülékben (közép és felső kategória) van előlapi kamera. Több különböző készülék között is működik a videóhívás. Sajnos a legtöbben nem használják, mert túl nehézkes, vagy mert ott a Skype, meg a többi messenger program. Valamint a mobilszolgáltatók is horribilis összeget számláznak percenként a videótelefonálásra. Sőt, nem mindenhol van megfelelő térerő és hálózati lefedettség ahhoz, hogy élmény is legyen annak használata.

Nos, az Apple mindezzel szakított, sőt még a maga malmára is hajtja a vizet.

Szóval jöjjön a FaceTime. Alkalmam volt kipróbálni és azt kell mondjam, hogy van olyan látványos, mint maga a Retina kijelző. Gyors és gördülékeny, rendkívül egyszerű a használata. Viszont. Csak az iPhone 4 készülékek között működik hivatalosan, valamint a nemrég termékfrissítésen átesett legújabb generációs iPod Touch készülékekkel. Ja igen és ami nagyon szúrja a szemem a HSDPA+ korszakban, hogy hivatalosan csak WiFi hálózatot kezel, de azt nagyon.

Tehát adva van egy letisztult és gyors rendszer, de ennek ára van. Ahhoz, hogy használni is tudjuk, mindenképp szükséges valamilyen vezeték nélküli hálózatra kapcsolódni. Nekem otthon van routerem, de ez nem mindenki számára elérhető. A kipróbálásához viszont elegendő, ha beülünk egy kávézóba és csatlakozunk egy wifi hálózatra. Arra azonban figyeljünk, hogy ahhoz, hogy a FaceTime működjön, mindkét félnek a készüléke vezeték nélküli hálózaton kell, hogy legyen. Szerencsére Magyarországon egyre több helyen elérhető valamilyen ingyenes wlan hálózat, de egy meglévő vezetékes internethez járó modem mellé is már 5-6.000 Ft-ért vásárolhatunk routert.

Ha a feltételek adottak, akkor indíthatjuk is a hívást. Felmerül a kérdés persze, hogy pl. egy iPhone 4 és egy iPod Touch, esetleg 2 iPod Touch között, hogyan is tudjuk használni a FaceTime funkciót. Az Apple ezt is nagyon egyszerűen megoldotta. A Névjegyzékben (Kontaktok) van arra lehetőség, hogy egy adott ismerőshöz nem csak telefonszámot, hanem e-mailt is rögzítsünk. Ha nekem iPhone 4 készülékem van, míg a barátomnak iPod Touch, akkor nem a telefonszámot hívjuk fel, hanem az e-mail címét hívjuk meg.

Ami még szintén fontos az az, hogy miután a FaceTime hívás létrejön a felső sarokban megjelenik a saját képünk, melyet az előlapi kamera készít, de ezt a képet az ujjunkkal bármelyik sarokba mozgathatjuk, valamint azt is meg tudjuk tenni, hogy a hívás alatt megfordítjuk a kamerát. Nem a készüléket csak a kamerát a jobb alsó sarokban található ikonnal. Ez azért is jó, mert így megmutathatjuk az ismerősünknek, hogy mi az amit mi is látunk, ami előttünk van. Hasznos dolog.

A T-Mobile hivatalos iPhone 4 oldalán, a Kérdések és Válaszok oldalon elhangzik egy fontos dolog is. Erre célszerű figyelni.

Fontos, hogy a FaceTime alkalmazás indításakor minden esetben egy aktiváló SMS-t küld el a készülék az Apple szerverére, ami regisztrálja a készüléket. Ez az SMS belföldön díjmentes, külföldön pedig a mindenkor érvényben lévő roaming díjszabás szerint kerül kiszámlázásra.

Tehát hiába vagyunk külföldön is magyar mobilszámmal wifi hálózaton, az sms-nek díja van.

Összességében tehát elmondható, hogy akinek van lehetősége arra, hogy használja, mindenképp érdemes, hiszen díjmentes szolgáltatásról van szó, bármelyik operátor sim kártyája is legyen a készülékben. Sőt, aki nem tervez iPhone 4 készüléket vásárolni, csak iPod Touch-ot, ezzel a módszerrel “mobilkészülékként” is használhatja azt, csak épp sim kártya és előfizetési díj nélkül. Sajnos a WiFi hálózati korlát és, hogy csak almás termékekkel működik igencsak lekorlátozza a használati lehetőségeket, de így az Apple ösztönzi az embereket arra, hogy az ő termékét vásárolják. Fontos azonban tudni és észben tartani, hogy ez csak egy újdonság. Elképzelhető, hogy az Apple a későbbiekben ezt a zárt rendszert feloldja, tudniillik Jobs-ék a FaceTime-hoz nyílt szabványokat használnak, ami azt jelenti, hogy amennyiben egyes szolgáltatók vagy telefon gyártók veszik a fáradtságot, hogy kidolgozzanak egy olyan közös rendszert, amiben egy Nokia és Apple telefon is “látja” egymást, úgy eljöhet az igazi kánaán. De erre még várnunk kell.

Holnap folytatjuk!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

15 hozzászólás

 1. Zsoboyy - 2010.10.05. 20:15

  Hehe! :)

  Ajánlom a Tango nevű progit, ahol elvileg 3G-n is lehet videotelefonálni.

  Sajnos most nem tudom letölteni, de holnap reggel az lesz az első.

  Keleman! Próba? :)

  • KeleMan - 2010.10.05. 20:17

   Szia Zsoboyy! Remélem nem haragszol, de nem volt más FT-s képem. Tangóról hallottam, csak hirtelen kevertem a CSR-rel. :) Próba jöhet! Üdv

 2. Zsoboyy - 2010.10.05. 20:24

  Nem haragszom! :) Holnap fizu, kifizetem a 12 eurós tartozásom az AppStore-nak :P

 3. Muhadnagy - 2010.10.05. 20:41

  engem 1500-al már lehúztak a kcsgök, nem is értem…frissítettem az angry birds-öt és levont 500-at….LoL? :D jó a cikk :)

  • KeleMan - 2010.10.05. 20:43

   Muha: Köszi, ja és nincs mit a híressé tétel miatt! :) Egyébként nem értem az AppStore-t, már napok óta nem engedi, hogy közvetlenül a készülékre töltsek le appot. Állandóan azt írja, hogy erősítsem meg a regisztrációt. Basszus, hát már regisztráltam, amúgy tőlem is levont 500Ft-ot.

 4. Csabi - 2010.10.05. 21:12

  Én úgy tudom bár lehet hogy rosszul, hogy a FaceTime aktiválásánál küld csak SMS-t a készülék nem pedig minden indításnál. Tehát a Facetime gyárilag aktív és ha ki/be kapcsoljuk a szolgáltatást akkor küld csak SMS-t és onnantól kezdve már nem ha hívunk valakit.

  Mi történik a valakit felhívok rendesen GSM hálózaton keresztül, majd átváltok FaceTime-ra? Megszakítja a vonalat és átvált wifire? Remélem nem megy tovább a háttérben a hanghívás :)

  • KeleMan - 2010.10.05. 21:35

   Pontosan úgy van, ahogy mondod. Annyiszor küldi az SMS-t ahányszor beállítod a Beállítások/Telefon/FaceTime menüponton. Ha kikapcsolod és újra aktiválod, újra megy az sms. Ha GSM hálózatból átváltasz wifi-n keresztüli FaceTime-ra, akkor a "háttérben" a GSM alapú hívás megszakad, tehát nem számláz tovább.

 5. Crazy - 2010.10.05. 21:37

  a hanghivas tuti nem megy a hatterben :) mert miutan elindult a face time ki is veheted a simet.. es ha a t-mobile oldalan fent van akkor annak biztosan utanajartak:)

 6. zsmb - 2010.10.05. 22:24

  Keleman: nekem is ez van, mindig kéri hogy erősitsem meg a bankkártyám adatait, és le is von 2 eurót ha ezt megteszem…

  Úgyhogy szépen az US-be regelt kártya nélküli acc-ommal vagyok bejelentkezve iPhone-on és onnan szedek le mindent

 7. Poci - 2010.10.05. 23:26

  Mivel nem szeretnék iPhone4 vásárlás miatt utazgatni (meg jóformán nincs is rá időm), ezért lenne 1-2 kérdésem a netről rendeléssel kapcsolatban kapcsolatban, remélem nem túl nagy off.

  T-mobil honlapján láttam, hogy lehet rendelni, de ott a 100.000 feletti árak szerepelnek. Ha én a 32 gigásat szeretném megvenni ikon200-ban részletre, akkor azt a rendszerben hogy tudom jelezni/kell-e egyáltalán jelezni? És ha megrendelem, akkor házhoz hozzák? Ez azt jelenti, hogy itthon kötjük meg a szerződést is?

  Bocsi, de ezt a részét nagyon nem látom át, a lényeg, hogy a fenti megoldással szeretnék netről rendelni készüléket vadonatúj előfizetéshez (eddig vodkás voltam). Köszi a választ előre is!

 8. i4phone - 2010.10.06. 00:15

  Tmobileről minden információt leirok most a blogomban ha érdekel valakit.

 9. i4phone - 2010.10.06. 00:36

  http://i4phone.com/2010/10/05/iphone-4-t-mobile-v… remélem nem számít kéretlen reklámnak. Pocinak válasz.

 10. Tian - 2010.10.06. 22:38

  az iPod touch hogy küld sms-t ? :)

  Nem kötözködésből mondom de most akkor mi van ? egyszer kell aktiválni "díjmentes" sms-be és onnantól kezdve free wifin ? vagy nem értem minek kapcsolnád ki meg be.. ha egyszer megy

  • KeleMan - 2010.10.06. 23:44

   Az iPod Touch nem küld sms-t. Az e-mailt küld. Az iPhone 4, ami sms-t küld az Apple felé. Én nem kapcsolgatom ki meg be. De lehet, hogy van aki ezt megteszi.

 11. Viktor - 2010.11.02. 20:39

  Aki ki szeretné próbálni a facetimeot iPhone 4-el vagy touchal annak itt az elérhetőségem.

  Bármikor hívhattok.

  soltesz_viktor@freemail.hu vagy

  viktor.s.90@freemail.hu

  Egy Kis mellékes a férre értések elkerülése miatt. TELJESEN INGYENES!

  “Felhívhatjuk az illetőt gsm-en keresztül, majd átválthatunk a Facetime-ra, ami wifi-n keresztül zajlik, de felhívhatjuk közvetlenül a kontaktlistából is a Facetime gombra bökve, így nem kerül semmibe a hívás, akár sim kártya nélkül, vagy Airplane módban is videótelefonálhat”

Szólj hozzá Te is!