Tovább gyarapodik az Apple

KeleMan 2010.07.22. 08:17 Apple, iPad, iPhone 0 db 82

iPhone botrány ide, iPhone botrány oda, mindezek ellenére ismét rendkívüli negyedévet zárt az Apple. A bevételnövekedés nyilvánvalóan az iPad és az iPhone 4 sikerével magyarázható, de a Mac gépek eladási mutatói is jelentősen emelkedtek. A közzétett negyedéves jelentése alapján meglehetősen jó negyedéven van túl tehát az Apple. Steve Jobs cége ugyanis a június 27-én zárult pénzügyi negyedévének végére 15,7 milliárd dolláros forgalom mellett 3,25 milliárd dollár nettó árbevételt ért el, amely jócskán az előzetes várakozások felett van. Korábban ugyanis iparági elemzők a legoptimistább esetben 15,15 milliárd dolláros forgalommal számoltak, amelyet 0,6 milliárddal végül sikerült is felülmúlni.

A 15,7 milliárd dolláros forgalom egyébként az elmúlt évhez képest hatalmas növekedésnek számít, mikor ugyanebben a negyedévben az Apple csak 9,7 milliárd dolláros összesített árbevételre volt képes. Azaz Steve Jobs cége majdhogynem megduplázta ezen mutatóját. Hasonlóan a nettó árbevételhez, amely a tavalyi 1,83 milliárd dollárról, 3,24 milliárd dollár nőtt.

A jó eredményt az iPad, az iPhone és Mac eladások generálták. Az Apple tájékoztatása alapján az elmúlt negyedévben megjelent táblagépükből összesen 3,27 millió darab kelt el eddig, amely mellett a Mac eladások is szárnyaltak. Utóbbiból összesen 3,47 millió készüléket értékesítettek, amely 33 százalékos növekedésnek számít az elmúlt év hasonló időszakához képest. E mellett 8,4 millió új iPhone talált gazdára, amely 61 százalékos növekedésnek felel meg egy éves összehasonlításban. A szép összképet egyedül az iPod eladások rontják el, amelyekből csupán 9,41 millió darab fogyott. Ez 8 százalékos visszaesésnek felel meg az elmúlt év hasonló időszakához képest, de még így is emelkedtek a bevételek.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!