Jön a Firefox Home iPhone-ra!

KeleMan 2010.07.04. 11:25 Apple, iPad, iPhone, Programok, Videók 1 db 175

Az Apple nemrégiben engedett a nyomásnak és az Opera Software böngészőjét engedélyezték az AppStore áruházban. Nemrégi a Mozilla is elkészítette az Apple modellekre szánt “böngészőjének” első változatát. Az Apple fejlesztői szabályzata hosszú ideig ugyan nem tette lehetővé az iPhone alapfunkcióinak lecserélését célzó alkalmazások fejlesztését, vagyis az App Store hosszú ideig nem kínált alternatív böngészőket. Az Opera Mini sikerén felbuzdulva azonban a Mozilla is úgy döntött, hogy szerencsét próbál és elkészíti a Firefox Home-ot.

Egyelőre nem tudni, hogy az asztali gépen futó böngésző könyvjelzőinek és előzményeinek szinkronizálásán túl milyen plusz funkciókat kínál a Firefox Home, hiszen valami nagyon nagy extra kellhet ahhoz, hogy a felhasználók a mobilpiac egyik legjobb megoldásának tartott Safari helyett a Mozilla megoldására térjenek át. Az Opera Mini esetén ez az extra az oldalak villámgyors letöltése és a 80-90 százalékkal kisebb adatforgalom, ugyanakkor komoly hátránya a javascript támogatás hiánya. A Firefox Home esetén is érdekes kérdés lehet a Javascript támogatás, hiszen a fejlesztői szabályzatok szerint tilos olyan alkalmazást fejleszteni, mely más kódok futtatását lehetővé teszi.

A Firefox Home tehát tulajdonképpen nem is egy böngésző, hanem egy olyan alkalmazás, amely kommunikál a számítógépes szoftverrel, és megoldja az okostelefon és a Firefox közötti szinkronizációt. Sajnos pontosan nem lehet tudni, hogyan működik az új program, egy az alapítvány által közzétett rövid videó csak nagyon kevés információt árul el a Home-ról. Annyit azonban lehet tudni, hogy az applikáció egy Web-Viewer-rel vagy a Safarival nyitja meg a smartphone-ra átküldött URL-ket. A Mozilla egyelőre nem tervezi az iPhone-kompatibilis mobil böngésző elkészítését, és ezért kellett az iOS-es szoftverekre optimalizálni a szinkronizáló megoldást. Hogy az Apple mikor veszi fel az App Store-ba a Firefox Home-ot, azt egyelőre nem lehet tudni, de általában két hét alatt meghoznak egy ilyen döntést.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Viktike - 2010.07.19. 03:21

    Elvileg már megjelent, de jellemzően a magyar iTunes storeból nem lehet leszedni!

Szólj hozzá Te is!