Máris problémák vannak az iPhone 4-el?

KeleMan 2010.06.24. 20:48 Apple, iPhone, Pletykák, Videók 18 hozzászólás 1 049

A kérdésre a válaszom gyorsan, szerintem nem, de talán egy kicsit mégis! Lássunk egy picit a dolgok mögé azonban. A Gizmodo a mai nap “kirobbantotta” a botrányt, miszerint az új iPhone 4 készüléknek az antennájával óriási hibák vannak. A Gizmodo az ellopott iPhone készülék botránya után azonban nem kapott sem meghívót a WWDC 2010-es konferenciára, valamint tesztkészüléket sem küldtek nekik az Apple-től! Simán eltudom képzelni, hogy ez az egész egy mesterségesen felfújt dolog. Azonban nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a Gizmodo mai bejegyzésére a YouTube-ra százával kerültek fel olyan videó felvételek, melyek be is mutatják a hibát.

Steve Jobs szavaival élve az antenna “egy zseniális mérnöki csoda”. Ugyanis a készüléknek a széle, a saválló acél felel a Bluetooth, WiFi, GPS, GSM és 3G adatkapcsolatokért. Az antenna 2 külön részből áll, ezért is találhatóak a készülék szélén azok a bemélyedések.

A készülék – ha szembe tartjuk magunkkal – bal oldalán található a Bluetooth, WiFi és GPS antenna, míg a jobb oldalon a GSM és 3G antenna. Jobb kezes embereknél (mivel ők vannak többen) óhatatlan, hogy a jobb tenyér belső fele szinte teljesen lefedi az antennát. Időközben olyan videók is megjelentek, mely nem csak az új 4-es, de a 3G és 3GS készüléken is bemutatják a hibát. De könyörgöm, melyik az az ember, aki két kézzel és két tenyérrel fogja a telefont és úgy telefonál?

Az is igaz azonban, hogy az Apple lehet, hogy nemhiába adta ki a bumpereket is az új iPhone 4-es készülékhez. Nyilván fő szempont, hogy védi a készülék oldalát mindenféle külső behatástól. Ha leesik a készülék, akkor a gumi rész felfogja az ütközést, meg is emeli egy kicsit a készüléket, tehát ha bumper van rajta és úgy tesszük le pl. egy asztalra, akkor az üveg felület, akár hátlap, akár előlap nem érintkezik az asztallal. E mellet több színben is meg lehet vásárolni. Cool dolog. De a lényeg talán pont az, hogy az Apple tudta, hogy amennyiben az antenna rendszert kivezetik a készülék oldalára, úgy az, az emberi kéz érintésére leárnyékolja a jeleket.

Nem tudom mennyire igaz, amit amúgy a Gizmodo állít, de tény, hogy a videók önmagukért beszélnek. Kipróbáltam én is, a sima majd 2 éves 3G készülékemnél, de nem tudtam csökkenteni a hálózati térerőt, bárhogy is helyeztem a 2 tenyerem és ujjaim. A 3GS készüléknél már más a helyzet, ott valóban a tenyeremet és ujjaimat teljesen rátéve a készülék szélére egyből csökkent a T-Mobile jele, de csak egy pálcikát, tehát még négyes volt a térerő. És szerintem ez is egy nagyon fontos dolog, hogy nem mindegy, hogy milyen hálózatra van csatlakozva a mobil. Nyilvánvaló, és ezt talán már mindenki tudja itthon is, az amerikaiak sajnos tapasztalják is, hogy az USA-ban az AT&T szolgáltató hálózata nagyon gyenge. Több százmillió mobilt kell, hogy kiszolgáljon és ez bizony megfektetheti a rendszert. Szóval itthon én nem aggódnék nagyon azért, hogy az iPhone 4 elveszti a térerőt.

További videók itt: Gizmodo

Más! A Retina kijelző elsárgulásairól van szó, ami viszont nagyon komoly baki lehet. A mai nappal számtalan kép és videó készült, arról, hogy a 960×640 pixel méretű 3,5 colos kijelző bizonyos részein a felhasználók azt tapasztalják, hogy el van sárgulva a képernyő. Íme néhány kép erről is. Ez már engem is zavarna, de nagyon.

További képek itt: Gizmodo

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

18 hozzászólás

 1. Muhadnagy - 2010.06.25. 01:12

  elvileg a sárgulás 2-3 nap alatt eltűnik, el kell párolognia. de minden esetre, ha jön hozzánk a teló, addig ki se fizetem ameddig meg nem néztem bekapcsolva a telót :D az antennás dolog sztem csak tipushiba, nem hiszem hogy mindegyiknél előfordulna, bár ha a gumis védőtokkal tényleg orvosolható, akkor azt kell hogy mondjam elég gáz…mindenesetre, engem eddig nem sikerült eltántorítaniuk a vásárlástól :) viszont az bosszantó, hogy a csomagban nem adnak simkártya kiszedő bizbaszt, szóval marad a gémkapocs :)

 2. Muhadnagy - 2010.06.25. 01:32

  én lefogtam a 3G-met, 4 egység ugrott le a térerőből, ezt eljátszottam 5ször, egymás után miután mindig visszaállt a térerő fullra:D

 3. Cyrmos - 2010.06.25. 13:46

  szerintem akkora lapátkeze senkinek nincs hogy teljesen körbe fogja a telefont. amúgy bármilyen másik telefonnál jelentkezik ha jó helyre teszed a kezed hogy gyengül a térerő. Szóval szerintem Bolhából elefántot effektus… Persze gyártásból adódóan elfordulhat hogy némely készülés kevésbé szereti ha "leárnyékolják"

  A sárga folt remélem tényleg elpárolog ha olyan Bár én tuti egyből vinném vissza… Ki tudja mi nem oda tartozó dolog még maradt benne…

 4. Zsoboy - 2010.06.25. 16:44

  Sajnos a T nem engedi azt, hogy bekapcsoltasd a készüléket! :) :P

 5. Muhadnagy - 2010.06.25. 21:54

  akkor miután megvettem, akkor fogom bekapcsolni, speckó én már azon felháborodtam, amikor megvettem elsők között a MOM-ba a 3G-t, hogy az emberke kibontotta a telót és lehúzta mindkét fóliát…oké csak egy fólia, de akkor is…:@

  • KeleMan - 2010.06.26. 13:23

   Igen, az anno nekem sem tetszett, de ki volt adva, hogy aktiváltatniuk kell, tehát ki kellett, hogy bontsák! De nyilván nagyobb öröm lenne, ha ezt a kedves vásárló tehetné meg…

 6. pip - 2010.06.26. 16:05

  Ostoba tervezők!!
  Az Apple úgynézki, hogy baromságokat csinál.
  Ilyen hülyéket, miért nem bírták ugyana arra a helyre tenni az antennát??
  Ki a francot érdekel amúgy is ez a fémkeret???!!
  A lényeg az ami belül van!
  A sárguló kijelző meg eléggé vicces..
  Túl nagyot akart dobni az alma ezért lassan messze esik a fától!!
  Pedig ha jobban belegondoltok akkor elég sok pénz megy el a fejlesztésre..

  • KeleMan - 2010.06.26. 17:52

   Szerintem Cyrmos fogalmazta meg jól! Bolhából elefántot! Nem hiszem, hogy ez a keret annyira befolyásolná a hívásokat, az előző iPhone készülékeket is ha lefedtük a kezünkkel, akkor csökkent a jelerősség, sőt továbbmegyek. Mindegyik mobiltelefonnál így van, legfeljebb nem vesszük észre. A Gizmodo egyszerűen megpróbálja lejáratni az Apple-t. Ahelyett, hogy bocsánatot kérne az Apple-től, inkább háborút kezdeményez, mert ebben van a profit, meg a látogatottság. A sárgulás valószínű, hogy pár nap múlva eltűnik. Ez engem viszont nem érdekel. Ha sárga lesz a készülék kijelzője, akár eltűnik pár nap múlva, akár nem én vissza fogom vinni és kicseréltetem.

 7. Cyrmos - 2010.06.27. 01:32

  De szeretném már a kezembe fogni…

 8. jozsoo - 2010.06.27. 09:50

  Lassan egy éve használom a 3GS-emet, előtte egy évig egy 3G-t. Most én is kipróbáltam a 3GS-en, hogy nálam is jelentkezik-e a ez a térerővesztés. Az ötből egy lett, ha odaszorítottam a tenyeremet a telefon alsó részéhez. De ez a tenyér-odaszorítás ha YouTube viral videónak érdekes is pár napig, nem hiszem, hogy elterjedne, mint telefonálási szokás. Úgyhogy maradok az iPhone-nál.

  • KeleMan - 2010.06.27. 18:46

   Érdekes, hogy ezt írod, nekem 3G készülékem van, iOS4 telepítése után nem tapasztaltam ilyen hibát. Ellenben a 3GS készüléknél valóban nekem is egy pálcika ment el a térerőből! Tuti, hogy függ a szoftvertől, meg a hálózattól is.

 9. Jozsoo - 2010.07.02. 16:19

  Jön a szoftverfrissítés az iPhone 3G, 3GS és 4-hez a térerő pontosabb jelzésére:

  http://www.apple.com/pr/library/2010/07/02applele

 10. Jozsoo - 2010.07.02. 16:25

  http://www.apple.com/pr/library/2010/07/02applele

  Itt a magyarázat az Apple-től. És akkor jöhet a szoftverfrissítés is majd.

 11. petike - 2010.07.07. 04:31

  Hello!

  Itt vagyok New Jerseyben és kipróbáltam egy Iphone 4G-t a mintaboltban. A poszt elolvasása után, akárhogyan fogtam a telefont sehogy se lett alacsonyabb a térerő, valószínűleg típushiba:)

 12. Pierre Maddox - 2010.10.11. 01:41

  Hali!

  Még két évvel ezelőtt augusztusban nekem is az elsők között volt iPhone 3G, amit a T-Mobile-nál vettem…fél év alatt 4szer ment tönkre és mindig újat adtak…de egy idő után bele is untam és eladtam…pár napja rendeltem meg a 4est és most arra meg várni kell…remélem jobb lesz, mint az előző, mert szerintem a T-Mobile szoftver nagyon lebutítja vagy legalább is valamit csinál vele…olvasgatom a kritikákat is, de ezek ellenére adok egy új esélyt az Apple-nek…remélem ez jobb lesz most :)

 13. Most vettem vod&aacu - 2010.12.19. 14:54

  Most vettem a vodánál 220e-Ft-ért egy darab szart ami elveszíti a térerőt ha felemelem minden egyes alkalommal. Telefonálni szinte lehetetlen vele, össze vissza akadozik a hang. Ráadásul a legnagyobb vicc ebben a szarban, hogy fel kell törni JB-el hogy egyáltalán használni tudjam rendesen.

  SENKI NE VEGYEN SEMMIT AZ APPLE-TŐL CSAK A LAPTOPOT? A TÖBBI HASZNÁLHATATLAN!!!

  ANDROID MESSZE VERI AZ IPHONE4-ET MINDENBEN!

 14. CSuta - 2011.04.15. 23:23

  Hát én öszintén megmondom nemtom nekem 4 esem van akárhogy fogom az álitolagos szar telefont semi sem történik it ülnék és fognám egész nap akor sem ráadásul vodánál t-mobilnál nem érdemes venni iphon-t ebaszák de csunyán …………………………………………

Szólj hozzá Te is!