Nem lesz per az iOS név miatt

KeleMan 2010.06.09. 00:11 Apple, iPad, iPhone 3 hozzászólás 171

Alaposan előkészítette az Apple az iPhone operációs rendszerének a névváltását. A Steve Jobs vezette cég előre megegyezett az iOS nevet birtokló Cisco-val. A hálózati szakemberek egészen biztosan felszisszentek, amikor Steve Jobs a San Franciscói Moscone Centerben bejelentette, hogy az iPad-et, iPhone-t és iPod Touch-ot működtető operációs rendszert iOS-nek fogják hívni. A meglepetés oka, hogy a védjegyeit hagyományosan komolyan vevő Cisco routereinek és hálózati eszközeinek operációs rendszerét is pont ugyanígy hívják.

A hálózati cég által kiadott közlemény szerint azonban az Apple nyugodtan használhatja az iOS nevet, amíg az okostelefonokon és táblagépeken futó rendszert jelöl. A Cisco-val ráadásul már meggyűlt egyszer a baja az Apple-nek. Az első iPhone bejelentés után pereskedett a két cég a név miatt. Végül sikerült megegyezni, hogy a Cisco IP-telefonjainak nevét az Apple is használhatja okostelefonjaira. Az iPad nevével is voltak problémák, ezt anno a Fujitsu birtokolta.

A WWDC konferencián bemutatott új funkciók közül még a FaceTime nevű, csak wifi kapcsolaton működő videotelefon megoldás sorsát kellett rendeznie a cég jogászainak. A nevet egy tíz éve létező Szilícium-völgyi cég tulajdonolta, aki viszont hajlandó volt teljesen lemondani a védjegyről az Apple javára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

  1. andrás - 2010.06.09. 19:23

    (Ez nem teljesen ide tartozik, de…) … nem tudja véletlenül valaki, hogy az iOS4 -nek valami változata lesz-e iTouch-ra is? Mert nagyon vagány, hogy a programokat mappába lehet rendezni például, meg ilyenek.

    • KeleMan - 2010.06.10. 11:22

      Hogyne lenne, ugyanúgy megkapják az iPod Touch felhasználók is az iOS4 változatát. Egyedül az első generációs iPod Touch felhasználók nem fognak tudni frissíteni, de a többi iPod Touch eszköz fogja kezelni az iOS4-et. Június 21-től lesz elérhető!

Szólj hozzá Te is!