Vizsgálatot kezd az ITC az Apple ellen

KeleMan 2010.04.28. 12:27 Apple, Egyéb, iPad, iPhone 1 db 143

Panaszt emelt az Apple ellen az Elan Microelectronics, szellemi tulajdonjogainak megsértése miatt. A beadvány szerint az Apple jogtalanul használja a multitouch technológiát az iPadban és az iPhone-ban is. Pár napja megerősítette az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (International Trade Commission, ITC), hogy hamarosan vizsgálatot fog kezdeni a chip tervező vállalkozás, az érintésérzékelő technológiákra fókuszáló Elan Microelectronics (Tajvan) panasza nyomán az Apple ellen.

Az Elan március 29-én nyújtott be panaszt az ITC-hez, azt állítva, hogy az Apple megsértette az Elan egy szabadalmát, amely a multitouch képességeket védi. A multitouch lényege, hogy az eszköz párhuzamosan több pontú érintést képes érzékelni, ez a technológia nagy sikert aratott az Apple iPod Touch, iPhone, iPad, MacBook és Magic Mouse termékekben.

Az Elan kérte az ITC-t, hogy bocsásson ki tiltó végzést az érintett termékek behozatala ellen az USA-ban, ezzel párhuzamosan kérte a már behozott készletek árusítása elleni végzést is.

A 5 825 352 számú szabadalomról van szó, amelyet az USA szabványügyi hivatalában regisztráltak. Mindeddig az Apple szóvívője eddig még nem kommentálta az ügyet. Számos szabadalmi per folyik az Apple körül. A Nokia tavaly októberben 10, idén januárban pedig újabb 7 szabadalom megsértése miatt perelte be az Apple-t, aki viszontperrel élt 13 feltételezett jogsértés miatt. Azért Steve Jobs ügyvédi gárdája sem volt rest és olyan keresetet nyújtott be, amely szerint a szintén mobil iparban érdekelt HTC másolta le az iPhone gyártójának 20 bejegyzett technológiáját. Én ebben az egészben azt nem értem, hogy az iPhone már lassan 3 éve a piacon van. Csak most jutott nekik eszükbe ez az egész, és az, hogy perrel fenyegessenek???

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

Szólj hozzá Te is!