O!music Ozaki hangfal

Helme 2012.09.23. 20:03 0 db 2 316
O!music Ozaki hangfal

Gyakran előfordult velem nyáron, hogy vidékre, külföldre kellett utaznom munkaügyben, illetve egyes esetekben csak lazításképpen a barátokkal. Mivel nekem az iPhone-om egyben az iPodom is, így a kedvenc zenéimet szeretett készülékemen tárolom. Ha kocsiban, tömegközlekedésen vagyok, akkor nincs gond, hiszen ott a fülhallgató, de mi történik akkor, ha egy kisebb társasággal ülünk össze a világ végén, s az esti alapozáshoz zenét is szeretnénk hallgatni? Nos, az O!music ebben tud nagyon nagy segítség lenni.

Általában cikkírás közben szokott szólni a zene. Ha nem a szerkesztőségben vagyok, akkor egy Pioneer-XW-NAS5 K gondoskodik arról otthon, hogy a szomszédok is megkedveljék a zenei ízlésemet. Mivel ez egy felső-középkategóriás hangfalrendszer, így megvannak az elvárásaim az Ozaki mini szerkezetével szemben, ugyanis ez tized akkora, de csupán kétharmadnyival olcsóbb, mint a professzionális társa.

Az O!music több színben kapható, mi a Steelbirdtől egy retró zöld-fehér darabot hoztunk el, ami egész pofásan néz ki. Kibontás után egyből érződik az “új illat”, ami vélhetően abból adódik, hogy gumi az egész felszín. Egyedül a bekapcsológombot nem borítja ez az anyag. A hangfal nagyjából 21 centiméter hosszú és 5,5 centi magas, így táskában simán elfér. Bár strapabírónak tűnik, vélhetően a koszolódás elkerülése végett ajándékba kapunk hozzá egy kis zsákot, amibe belerakva nagyobb biztonságban érezhetjük.

A csomag tartalmaz még egy töltőt, – fontos megjegyezni, hogy csak számítógépről lehet belé energiát lehelni – kézikönyveket, illetve egy jack kábelt, ami arra szolgál, hogy a gépünkkel is tudjuk működtetni. Mert az egyik legfontosabb információ, hogy az O!music Bluetooth támogatást kapott: egyszerűen párosítani kell az iPhone-nal, iPaddel, iPod Touch-csal, s egyből működni fog. Sajnos számítógépnél a párosítás után hibát ír ki, így ha valaki ki szeretné vezetni a hangot laptopról, csak úgy tudja megtenni, hogy a fentebb említett kábellel összedugja az Ozaki termékét.

Ami különösen tetszett benne, hogy mindössze két-három órás töltéssel nagyjából 20 órán át dübörgött, ami egy ilyen utazó kütyünél elengedhetetlen. Bár azt nem sikerült megtudnom, hogy mi található a szerkezet belsejében, a tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy helyet foglal egy maximum 92 dB-s kimenet, ráadásul hihetetlenül tiszta hangzást biztosít. Mivel a tündérmesékben csak a Tomorrowland ideje alatt hiszek, így az Apple párosítás előtt hozzádugtam egy MacbookPro-hoz. Tényleg nem a szarral gurigáznak. Hihetetlenül nagy erő van a szerkezeteben, Skrillex Bangarang című zenéje – mely egyesek szerint valami elmebeteg zörgés – meggyőzően dörömbölt. Főleg, ha nem tömörített állományban, hanem flac kiterjesztésben játsszuk le teljes hangerőn.

Azonban fullon van egy kis probléma. Időnként ciripelő hangokat adott ki az O!music, amit nem igazán tudtam mire vélni. Nem egy bizonyos tartományban jött elő, hanem random módon, ami kifejezetten érdekes. Közepes erősség esetén ez nem tapasztalható, ráadásul reprodukálni sem lehet igazán.

Mivel ezután egy kisebbfajta sokkba estem, így társítottam iPhone-hoz, hogy megnézzem mi a helyzet. Egyszerűen megvan benne az a játékosság, hogy kiemeli a mélyközép hangokat, aminek köszönhetően nem lesz monoton egyetlen szám sem, viszont a többitől nincs akkora differencia, hogy ez érezhető legyen. Egyedül a felmerülő érdekes hang bosszantott.

A vezeték nélküli csatlakozás után kicsivel romlott a minőség, de még így is a vártnál sokkal tisztábban szólt. A nagyjából 10 négyzetméteres szobát simán megtöltötte úgy, hogy nem lehetett beszélgetni közben, mert nem hallottam a másik hangját. Igaz a maximum hangerőn. A ciripelés ebben az esetben csupán egyszer fordult elő a teszt során, de az is csak pár másodpercig. Tehát biztosan nem a kábellel volt a gond.

Nagyjából egy hónapja használom szinte napi rendszerességgel az O!musicot, a ciripelés nagyon ritkán fordul elő, de csak maximum hangerőt. El kell mondanom, ha ez a kis hiba nem lenne benne, minden gond nélkül ötcsillagos adnék neki, így viszont, ha szívfájdalommal is, de eggyel le kellett rontani az értékelést, mert lehet egyedi eset, de akkor is előfordul. Ráadásul pont annál a készüléknél, ahol a hang a legfontosabb. A megvásárlást viszont tényleg nagyon ajánlom, teljesen új zenei élményt kínál, személy szerint nem tudnék megválni tőle, annyira jó. Ha ki akarod próbálni, esetleg meg akarod venni, akkor ezt a Steelbird partnereinél tudod megtenni.

O!music Ozaki hangfal
O!music Ozaki hangfal
Összesen
4

Dizájn

Minőség

Kezelhetőség

Szavatosság

Ár/Érték arány

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!