Az Apple Music megegyezett a Merlinnel és a Beggars Grouppal

UP 2015.06.25. 17:30 Apple, iTunes, Kiemelt hírek 0 db 169

Kedd késő esti bejelentés szerint az Apple last-minute megállapodást írt alá a független lemezkiadókkal – a Merlinnel és a Beggars Grouppal – ami arra enged következtetni, hogy olyan előadók dalai is elérhetők lesznek majd az új zeneszolgáltatásukban, mint FKA Twigs, a Radiohead vagy M.I.A.

radiohead-soloist-singing-microphone-bristle_640x

Az ügyhöz közeli bennfentesek szerint a Merlin és a Beggars Group is egyezségre jutott az Apple-lel, mindössze néhány nappal az új szolgáltatás indulása előtt. A Merlin vezérigazgatója, Charles Caldas engedékenynek tűnt az Apple próbaidőszakos visszakozása után.

“Örömmel mondhatom, hogy az Apple meghozta a döntést: az Apple Music ingyenes próbaidőszaka alatt is fizet minden egyes lejátszás után, és más, számunkra fontos feltételeken is módosítottak. Ezekkel a változásokkal örömmel támogatjuk a megállapodást.” A fejlemények egy héttel azután érkeztek, hogy a Beggars Group kiadott egy sajtóközleményt, melyben sajnálatukat fejezik ki az Apple zenei szolgáltatásával kapcsolatos üzleti modelljével és bizonyos döntéseivel kapcsolatban. A Beggars Group tulajdonában van a 4ad, a Matador, a Rough Trade és az XL Recordings.

A cég akkor került igazán nyomás alá, amikor a hét elején Taylor Swift azt hangoztatta blogján, hogy mennyi bevételkieséssel kell szembenézniük a zenészeknek az Apple feltételei miatt. A zenei szolgáltatás jogdíj-struktúrájának módosítását követően a vállalat internetes szoftverekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke, Eddy Cue jelezte az énekesnőnek, hogy Cupertino enged az ügyben.

“Nem néz ki jól, hogy az Apple meghátrál a független kiadók miatt” – a Billboard bennfentes forrása szerint. “De ha mégis visszakoznak egy olyan előadó miatt, mint Taylor Swift, akkor az azt mutatja, hogy figyelnek a művészekre, nem úgy mint a Spotify, akik elhajtották Swiftet, amikor panaszkodott az ingyenes verzió miatt.”

Az Apple Music június 30-tól lesz elérhető iOS, OS X és Windows platformokon, Beats 1 rádióstól, Connect közösségi hálóstól. Az ingyenes három hónapos próbaidőszakot követően itthon mindössze havonta 5 euróért fizethetünk majd elő rá.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!