Hamarosan generációváltás következik az Apple vezetőségében

HusztiD 2020.09.14. 09:55 Apple, Kiemelt hírek, Tim Cook 0 db 1 149

Tim-Cook-received-his-annual-stock-payout

Tim Cook immáron több, mint 10 éve áll az Apple élén, mikor is az alapító és egykori vezető, Steve Jobs egészségügyi problémái miatt adta át a főszerepet a jelenlegi CEO-nak. Mondhatjuk, hogy hamar elrepült ez a 10 év és vitatkozni lehet, hogy mennyire vezette jól, vagy sem Cook a vállalatot, de egy biztos, hogy a felügyelete mellett sorra döntötte meg az Apple a gazdasági rekordokat.

Évekkel ezelőtt voltak találgatások, hogy ki lehet majd egykoron Tim Cook utódja, s már akkor is Jeff Williamst tartották a legesélyesebbnek a pozícióra, aki Tim alatt van egy szinttel. A napokban viszont a Bloombergtől a jól ismert Mark Gurman hozott le egy érdekes cikket, mely lényegében arra fókuszál, hogy hamarosan egy generációváltás következik be az Apple vezetőségében és már a tervek is megvannak a fejekben.

Kezdjük rögtön legfelül, a CEO-val. Tim Cook eddigi 10 éve alatt sok mindent fel tudott mutatni, azonban az idő neki sem kegyelmez. A vezető most novemberben lesz kereken 60 éves, így mondhatjuk, hogy meg vannak számlálva a napjai. Nem tudni, hogy mikor megy nyugdíjba, illetve hogy ha hosszabbít, akkor meddig, viszont helyére Jeff Williamst tartják esélyesnek, akiben sok potenciált látnak, azonban ő csupán 3 évvel fiatalabb, mint Cook.

og

Jeff jelenleg COO szerepet tölt be, s egyenesen Tim alatt van, az utóbbi években leginkább az Apple Watch fejlesztésében és az egészségügyi dolgokban vett részt. Elviekben a vezető után ő lehet a következő CEO, akiben megvannak az úgynevezett “előrelátói” képességek, aki tudni fogja, hogy mi kell a népnek. Mondhatni, hogy azt látják jelenleg benne a szakértők, mint anno Jobs Timben.

Ha a vezetőségről beszélünk, akkor sok nevet megemlíthetnénk, de egy közös jellemvonást magukban rejtenek: az Apple vezetősége egy öregedő mag. Jelenleg olyan szakemberek irányítják, akik több évtizede vannak a cégnél, s folyamatosan küzdötték fel magukat a ranglétrán. A probléma csupán az, hogy pár éven belül ők is nyugdíjba mennek, így a kaliforniaiak hamarosan egy generációváltást terveznek, amikor is fiatalabb vezetőket kívánnak kinevezni.

Természetesen nem minden vezető annyira idős, de ha az úgynevezett kemény magról beszélünk, akik évtizedek óta a cégnél vannak és vezetnek, akkor ott bizony szembe kell nézni a problémával. Ide tartozik többek között Eddy Cue, Craig Federighi, Philip Schiller vagy éppen Johny Srouji, de még egy-két nevet lehetne rajtuk kívül is említeni.

leaders

A szakemberek között érdemes külön szót ejteni az örök fiatal és mindig toppon lévő Craig Federighiről. Jelenleg ő a legfiatalabb abban a bizonyos kemény magban a maga 51 évével, így neki biztos helye maradhat továbbra is, azonban feltehetően egy másabb körben. Jelenleg a szoftverfejlesztés vezető alelnöke, de hamarosan lehet, hogy egy másik részleget fog irányítani.

Hogy mikor következik be az úgynevezett generációváltás, az még kérdéses. Ha azt nézzük, akkor az említett nevek közül többen is 55 év felett járnak, így az elkövetkezendő pár évben biztosan folyamatosan cserélik le őket. Feltehetően olyan fiatalabb vezetőket alkalmaznak majdan, kik régóta a cégen belül tevékenykednek. Arról pedig, hogy mennyi ideje van hátra Timnek, illetve hogy valóban Jeff lesz-e a méltó utódja, még kérdéses. Ha Tim most fejezné be a pályafutását, akkor Jeffnek lenne egy kevés ideje, viszont ha Timmel még évekre terveznek, akkor bizony már Jeff is kifuthat az időből.

Ti mit gondoltok? Szerintetek ki lenne jó új CEO-nak, ha Tim Cook lemond?

Figyelem! Gamer széket keresel verhetetlen áron? Jó helyen jársz!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!