Így telepítheted az iOS 14 nyilvános bétáját

HusztiD 2020.07.13. 15:55 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 0 db 3 627

ios-14-craig

Az Apple június 22-én bemutatta a legújabb szoftverújdonságait, melyek közül az iOS 14 volt az, melynek végleges megjelenésére felhasználók milliói várnak. Mióta bemutatásra került a rendszer, azóta több kérdéssel fordultatok hozzánk, hogy mégis hogyan lehet felrakni az iOS 14 bétáját. Összeszedtük és leírjuk azokat a lépéseket, amelyek segítségével Ti is felrakhatjátok az újdonságot.

Mielőtt belemennénk az aktuális lépésekbe, érdemes tisztázni pár dolgot. Az első és talán legfontosabb, hogy a szoftver még nagyon kezdetleges, béta állapotban van, ezért nem ajánlott mindennapi használatra, inkább csak próbára kíváncsiságból. Ez annyit tesz, hogy mindennapi feladatok elvégzésére nem igazán ajánlott, ugyanis kisebb-nagyobb hibákkal van tele a rendszer, amiből adandóan sokkal lassabb, illetve jelenleg még nem eléggé stabil. Nem olyan régen pedig összeszedtük, hogy miért ne rakjátok fel az iOS 14-et.

Akinek több iOS készüléke van, annak ajánljuk jelenleg az iOS 14-et. Ha csak egy mezei iPhone-nal rendelkeztek, akkor is felrakhatjátok, viszont tudnotok kell, hogy valószínűleg sok problémátok lesz vele és egy pár napon belül úgyis visszaraknátok az iOS 13-t. Mindenkinek csak a saját felelősségére ajánljuk a telepítést!

Most, hogy tisztáztuk ezeket és nem tántorodtatok el, nézzük sorban a lépéseket:

1. Biztonsági mentés

Az első és legeslegfontosabb dolog, hogy készítsetek biztonsági mentést! Nélküle ne is próbálkozzatok, mert később megbánjátok!

A biztonsági mentésnek két lehetősége van: az iCloud avagy az iTunes által. Mi azt ajánljuk, hogy érdemes lehet az iCloud-ra majd az iTunes-ra egyaránt csinálni egy mentést és archiválni, így duplán be lesztek biztosítva valamilyen felmerülő probléma esetén.

Apropó, érdemes megjegyezni, hogy ha felrakjátok az iOS 14-et és napokig, vagy akár hetekig fogjátok használni, akkor nem fogtok tudni biztonsági mentéseket csinálni. Vagyis pontosítunk: tudtok csinálni, de az nem lesz kompatibilis az iOS 13-mal, így az iOS 14-en keletkezett mentéseket nem fogjátok tudni szinkronizálni. Ergo csak a legutolsó iOS 13-on létrehozott mentéseket tudjátok betölteni.

2. iOS beta szoftver profil

Jó hír, hogy az iOS 14 bétájához nem fog kelleni iTunes, így akár a telefonról is elvégezhetitek a telepítést. Az első dolog, ami szükséges hozzá, az egy iOS Beta Software Profil. Ehhez elsőnek el kell látogatni az Apple Beta Software Program oldalára, majd bejelentkezni a felhasználói fiókotokkal és elfogadni a feltételeket. Követően tudjátok ugyanis letölteni a béta profilt. Fontos, hogy az iOS készülékeitekről nyissátok meg a weboldalát.

A profil letöltése után telepíteni kell, majd a újraindítani a telefont. Fontos, hogy akinek már van valamilyen béta profilja, annak azt előbb ki kell törölnie. Természetesen ha korábban nem raktatok fel bétákat, akkor nem lesz semmilyen profil fületek. Amennyiben most telepítetek elsőnek, akkor az most fog létrejönni, így abban az esetben azt ki ne töröljétek, mert anélkül nem tudjátok az iOS 14-et felrakni.

3. Telepítés

Miután felraktátok a profilt és újraindult a készüléketek, el is kezdhetitek a telepítést a már jól megszokott over-the-air módszerrel. Beállításokon belül a szoftverfrissítésnél már az iOS 14 aktuális bétája lesz számotokra elérhető.

Nem árt leszögezni, hogy a letöltés és telepítés hosszabb időt vesz igénybe, mint amit korábban megszokhattatok.

4. Érdemes tudni

Amennyiben meguntátok az iOS 14 bétáját, vagy nem boldogultok vele, akkor ugyanúgy lehetőségetek van visszarakni az aktuális iOS 13-at. Hogy mit és hogyan kell hozzá elvégeznetek, arról hamarosan beszámolunk. A cikk írásának pillanatában az Apple még csak az első nyilvános bétát adta ki, így az elkövetkezendő hetekben érkeznek csak az újabb kiadások, melyeket ugyanúgy, az alább leírt módszer segítségével rakhattok fel.

Amennyiben felraktátok az iOS 14 bétáját, akkor nyugodtan megoszthatjátok az első tapasztalataitokat velünk.

Információ! Új szerviz technikus kollégát keres az iDoki. Ne maradj le róla!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!