Mesterséges intelligencia, mely képek alapján alkalmas a gyermeki szemdaganatok és egyéb betegségek megállapítására

HusztiD 2019.10.25. 15:55 Egyéb, Kiemelt hírek 0 db 142

Photos-can-reveal-signs-of-childhood-eye-disease

Az Engadget egy nagyon érdekes cikket közölt le az elmúlt napok folyamán. Van iOS-en és Androidon egy olyan hasznos alkalmazás, a CRADLE, mely képes a gyermekeknél megállapítani a korai szemdaganatok és egyéb betegségek előjelét.

Sokan találkoztunk már az úgynevezett piros szem effektussal. Ez általában akkor látható egy képen, ha az adott személyt vakuval fotózták. Sokakat zavar az effektus, azonban orvosok szerint az az egészséges, ha ilyenkor piros. A CRADLE nevű alkalmazás pont ezt hivatott vizsgálni, ugyanis vannak gyermekek, kiknek nem piros, hanem úgynevezett fehér szem effektus tapasztalható a képeinél.

A fehér szem sok betegség előjele lehet, a leggyakoribb pedig a már említett szemdaganat. Az Engadget szerint kutatók 53 ezer képet vizsgáltak meg 40 gyermekről, kiknek feléről derült ki, hogy valamilyen baja van a szemüknek. Ezek olyan betegségek, melyeket a mesterséges intelligencia szűrt ki, s átlagosan 1,3 évvel előzhető meg a baj az app segítségével.

Egészen érdekes állítások ezek, azonban a 9to5Mac hozzászólás szekciójában egy magát szemésznek valló kommentelő is felszólalt, aki szerint ideális körülmények között is kiszűrhető az orvostudomány által a fehér szem effektus, csak az a probléma, hogy ennek nem igazán vannak előjelei, így a szülők nem viszik időben vizsgálatra gyermeküket. Szerinte ez az alkalmazás inkább arra lehet jó, hogy felhívja a szülők figyelmét.

Nagyon érdekes egyébként, hogy hol tart a mai technológia, hiszen egy ilyen alkalmazás által több gyermeknél előzhetőek meg a kezdeti problémák. Egy dolog viszont nagyon érdekes, mégpedig az, hogy a cikket most közölte le az Engadget, az alkalmazás pedig legutóbb 2015. elején frissült az App Store-ban.

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!