Kiszivárgott az iOS forráskódjának egy része – az Apple szerint nincs nagy probléma

HusztiD 2018.02.09. 18:45 Apple, iOS, Kiemelt hírek 1 db 313

_1518084713

A Motherboard beszámolója szerint hatalmas bajban lehet az Apple, hiszen több millió készülék kerülhet veszélybe. Az történt ugyanis az elmúlt napok folyamán, hogy egy GitHub felhasználó kiszivárogtatta az Apple iBoot rendszerének a forráskódját, ami lényegében az operációs rendszer bootolási folyamatát szolgálja, ahogyan azt a nevéből is kikövetkeztethetjük.

Az eredeti cikkben a rendelkezésre álló információk alapján a forrás legalitásának 100 százalékáról még nem voltak teljesen meggyőződve. Szintén érdemes tudni, hogy a közzétett forráskód meglehetősen hiányos, csak egy bizonyos része szivárgott ki, s az iOS 9-es verzió egyik korábbi kiadásához köthető. Hozzáértők szerint, mivel az iBoot rendszerről van szó, így az Apple nem feltétlen frissíti éves szinten, tehát ez azt is jelentheti, hogy akár az iOS 11 felhasználói egyaránt ki vannak téve a sebezhetőségnek.

Biztonsági szakértők szerint ez lehet az eddigi legnagyobb hasonló kaliberű szivárgás a történelem folyamán. Ezáltal a hozzáértő fejlesztők például új jailbreakeket, vagy úgymond veszélyes kiskapukat készíthetnek a legutóbbi iOS kiadásokhoz. Érdemes azt is megemlíteni, hogy az Apple két éve indított egy úgynevezett hiba-fejvadászatot, melynek berkein belül aki súlyosabb hibát talál, annak markát 200 ezer dollár ütheti, így ez akár még kapóra is jöhet a kaliforniaiak számára, hiszen újabb biztonsági hibákra hívhatják fel a szemfüles fejlesztők a figyelmüket.

188-app-transport-security

A hírek gyorsan terjedtek, így könnyedén eljutott az almásokhoz a szivárgás, a CNET számára adtak egy rövid tájékoztatót adtak a kaliforniaiak. Lényege, hogy az Apple tud az esetről, s megerősítették, hogy valóban egy régi, három évvel ezelőtti forráskód szivárgott ki. Mindenesetre nem hiszik, hogy súlyos hiba történt, ugyanis minden terméket és szoftvert úgy terveznek meg, hogy több rétegű védelemmel vannak ellátva. Nem utolsó sorban arra biztatnak minden felhasználót, hogy naprakészen frissítsék a szoftvereiket.

Maga a forráskód-szivárgás egyébként több kérdést felvet. Miért most és hogyan szivárgott ki? Lehetséges, hogy az Apple állna mögötte? Az almások gyorsan reagáltak az esetre, amivel lecsitították a kedélyeket. Mi van esetleg akkor, ha szándékosan szivárogtatták ki annak céljából a hiányos forráskódot, hogy a fejlesztők újabb biztonsági résekre hívják fel a figyelmüket? Ha ez utóbbi beigazolódna, akkor több visszajelzést kapnának, így a jövőben még biztonságosabbá tehetik az iOS-t.

Ti mit gondoltok az esetről?

Próbáltad már az iHungary alkalmazást?

iHungary (AppStore Link) iHungary
Fejlesztő: Idealisator Hungary LTD

Besorolás: 4+3.9375

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Tolembol - 2018.02.10. 08:24

    Vihar a biliben! ;-)

Szólj hozzá Te is!