Hackerek részben feltörték az Apple feltörhetetlen rendszerét

HusztiD 2017.08.21. 17:55 iOS, iPhone, Kiemelt hírek 1 db 846

privaris

Az Apple állítólagosan feltörhetetlen biztonsági rendszerét részben sikerült feltörnie egy hackernek – legalábbis ezt állítja. Az iPhone 5s-ben bemutatkozott A7-es processzorban mutatták be az almások elsőnek az úgynevezett Secure Enclave Processor-t (SEP), amely a Touch ID és a jelszó kezeléséért volt felelős.

Lényegében az Apple a SEP-ben tárolja a hitelesítéshez szükséges ujjlenyomat adatainkat és a jelszót. Ezt használja például az Apple Pay, de akár a többi olyan alkalmazás, amelyet levédettünk Touch ID-vel. Az, hogy külön chipet használ az Apple a hitelesítéshez, lényegében elkülöníti a folyamatokat magától a rendszertől, ami által sokkal biztonságosabbá teszik azt. A SEP-ről még tudni érdemes, hogy minden hitelesítési folyamatnál egy egyedi ID-t kreál, amit a későbbiekben a készülék felhasznál, míg újraindítod az eszközt.

Na ehhez fért hozzá a Xerub névre hallgató hacker. Itt jogosan hihetnénk, hogy nagy a baj, azonban ezzel még semmire sem mennek a támadók, ha ehhez hozzájutnak. Lényegében semmire sem tudják használni a kulcsot, amihez hozzáfértek, hiszen ez alatt az Apple még több rétegű titkosítást alkalmaz, amivel tovább titkosítják az adatokat. Elviekben ez a mostani dolog arra jó, hogy tanulmányozzák és megértsék ennek a működésnek a folyamatát, hiszen nyilván az Apple sem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hogyan is titkosítanak.

Természetesen nem kell félnie senkinek sem, ugyanis az Apple biztonságát eddig nem sikerült feltörni. Ez csupán egy lépés hozzá, de mint tudjuk, a kaliforniaiak folyamatosan fejlesztik a réseket, amivel mindig egy fokkal megbízhatóbbá teszik rendszereiket.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Leeder - 2017.08.22. 08:12

    Nem a réseket fejlesztik, hanem a szoftvert és max foltozzák a réseket.

Szólj hozzá Te is!