A Samsung szinte összes terméke okos lehet 5 éven belül

Skarp 2015.01.06. 15:27 iPhone 0 db 334

samsung_smartthings_kiemelt

Miközben közülünk is biztosan sokan várják, mi is alakul majd ki az Apple HomeKitjéből idővel, mindenképpen érdemes odafigyelni a konkurenciára is. Gondolunk itt az egykori iPod-tervező Tony Fadell által alapított, majd a Google által felvásárolt Project NEST-re, vagy éppen a Samsung törekvéseire az “Internet of Things” azaz a dolgok internete terén. Ez utóbbi talán hangsúlyosabb, hiszen az elemzők többsége szerint a Samsung erre tenné fel az összes megmaradt zsetonját, s egy ilyen gazdasági helyzetű óriáskonglomerátumnak igencsak stabil jövőképre van szüksége a túléléshez.

És komolyan is veszik, nem tűnik kispályásnak az, amivel készülnek. Ha esetleg kevésbé lennél mostanság képben, a dolgok internete az aktuális buzzword, amin a teljes elektronikai ipar pörög. Lényege, hogy virtuális hálózatot hoz létre eszközeink között, lehetővé téve a totális kontrollt és a teljes rendszer szemmeltartását: a mosógéptől a hűtőn át egészen a biztonsági rendszerekig. B.K. Yoon, a Samsung egyik alelnöke úgy fogalmazott, cége a piacvezető szerepére készülődik.

Ahelyett, hogy zárt platformot alakít ki, ami egy oprendszerre vagy márkára alapoz, a Samsung nyitott fejlesztési környezetben gondolkozna, ami nem részesít előnyben egyetlen partnert sem a többihez képest – írja a Wall Street Journal. Yoon a tudósítás tárgyául szolgáló prezentáción úgy fogalmazott, cége elveti a “magas falakkal körbevett kert” modelljét, ezzel utalva az Apple iOS/Mac ökoszisztémájára. “Olyan nyitott szisztémára van szükségünk, ahol az eszközök együttműködnek és ehhez iparágak közötti kooperációra van szükség.”

Tavaly augusztusban terveikbe illeszkedő lépésként fel is vásárolták a SmartThings nevű okosotthon-startupot 200 millió dollárért, ami az elemzők egyöntetű véleménye szerint is igen okos stratégiai húzás volt, hiszen ezzel egy olyan cégre tehettek szert, ami nem csak a mobiltelefónia ütőerén tartja rajta az ujját, de otthonosan mozog a házikészülékek, a mosógépek és légkondik világában is. A CES2015 keretein belül lezajlott Samsung Keynote során egyébként nem ez volt az egyetlen nagy dobás.

A Tizen a biztonytalan mobiltelefonos kilátások ellenére tovább menetel, a Samsung az új rendszert futtató HDTV-k egész sorát mutatta be, de volt hűtő, mosogatógép, mosó- és szárítógép, porszívó – bár ez utóbbiakból hiányoztak az IoT-képességek. Yoon azt is kijelentette, hogy 2017-re a cég termékeinek 90 százaléka IoT-kompatibilis lesz, függetlenül attól, hogy légpárásító készülékről, sütőről vagy bármilyen más készülékről van szó. A HomeKit-nek ideje felkötnie a gagyát, hiszen a kezdeményezést egyelőre csak okosotthonos hardvert fejlesztő cégek támogatják. Ezek közül több (pl. az Elgato vagy az iDevices) is kiállította termékeit a CES-en.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!