Kezd felpörögni az okosórák piaca

Skarp 2014.10.06. 18:28 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 634

okosorak_kiemelt

Az iWatch még ki sem jött, de az okosórapiac máris komoly nyomás alatt áll miatta. Hosszú hónapok állnak még előttünk, mielőtt először a csuklónkra csatolhatjuk az Apple viselhetőjét, de akár csak említése is komolyan felkavarja az állóvizet. A hypenak tudatában van a konkurencia, elég csak a Pebble minapi fricskájára gondolni, amit cég honlapjának főoldalára raktak. Lélegezz Jony, ez csak egy óra. Valójában egyre inkább úgy tűnik, ők kapkodják a levegőt.

A Pebble Kickstarter-projektként indult projektje, a Pebble Watch most pedig 50 dollárral olcsóbb lesz, ami tökéletes időzítés a karácsonyi szezon előtt. Így az olcsóbb gumírozott-szilikon tokozású Pebble Watch ára 99 dollárra, míg a top-kategóriás rozsdamentes acél Pebble Steel-é 199 dollárra csökkent. Az órák erőssége az e-papír alapú fekete-fehér képernyője által lehetővé tett több napos akksiidő. A Google Android Wear oprendszerét futtató órák idejét nem napokban, órákban lehet mérni és várhatóan sajnos a Watchtól is ezt várhatjuk. Open-source oprendszerük kompatibilis mind az iOS, mind az Android eszközökkel. Notifikációk, távirányítási funkció, stb.

A múlt héten ráadásul software updatet jelentettek meg, ami az eü/fitnesz/aktivitás funkciókört bővítette. A Misfit és a Jawbone appjai non-stop trackinget tesznek lehetővé, támaszkodva a kiváló akksiidőre. Ráadásul mindezt 50 méterig vízálló kivitelben. Jelenleg 1000 alkalmazás érhető el rá. Az Avondale Partners elemzője, John Bright szerint az Apple ezt a szektort is felpörgetheti, azonban a versenyt az a cég fogja nyerni, aki több innovációt képes felmutatni, s a meccs nagyon távol van attól, hogy lejátszottnak nevezhessük.

A Pebble amolyan benchmark, etalon a piacon – egyelőre alacsony áraival. Az Apple teljesen más megközelítést választott, folyton-folyvást hangsúlyozva hogy az okosóra egy technológiailag fejlett, viselhető fashion statement. Annyira bizonyítani akarja ezt az Apple, hogy az egyébként magát a sajtótól minél távolabb tartani igyekvő Jony Ive még abba is belement, hogy a Vogue tematikus cikket jelentessen meg róla és az óráról “A Rare Look At a Design Genius: The Man Behind the Apple Watch” címmel.

A Watch 350 dollárról indul és több ezerig nőhet az ára, ha úgy döntünk, hogy 18 karátos arany vagy rózsaaarany bevonatot akarunk. A felsőkategóriás modellek esetében még nem tudjuk a pontos árat. Az okosórák piaca azonban nagyon népes, a Motorola, a Samsung, az LG és a Sony is kijött már a maga megoldásával és a hírek szerint az Asus és a Nike is saját Android-os órák megjelentetésére készül, sőt a Microsoft is csuklóra vinné új, Windows 10-es platformja vívmányait – tudtuk meg a múlt heti bejelentésükből.

Összességében, mióta tudatták a világgal a létezését, a szegmens mozgolódása érezhetően felélénkült. Ez pedig végső soron jó hír, hiszen a vásárlók kegyeiért folytatott technológiai háborúnak a győztesei mi vagyunk. A szakértők szerint az Apple lehet a domináns játékos a szektorban, de sokuk szerint az igény ezekre az eszközökre erősen túlbecsült, s arra is figyelmeztetnek, hogy sok analista a fejhallgatókat, és egyéb régebbi viselhető technológiákat is beleszámolják kimutatásaikba, ami torzítja azok pontosságát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Z - 2014.10.06. 20:20

  Hát én egyikért se adnám az Omegámat. :-)

 2. Surfer - 2014.10.06. 20:28

  Minenki az Apple-t utánozza !

 3. IPhone - 2014.10.07. 00:33

  Reszkess Svájc jön az Apple watch.
  Mehetnek a levesbe, olcsó lesz a svájci frank alapú hitel:)))

 4. Bristol - 2014.10.07. 06:28

  És aki 2008-ban Svájcban forint alapu hitelt vett fel? Fél uton elfogyott a törlesztö és a hitel végéig a bank fizet? ;0)

 5. Krisz i5 - 2014.10.07. 11:52

  “Az iWatch még ki sem jött”. Nem is fog, soha! A neve Apple Watch:) Gondolom épp az éveken át tartó iwatch pletykák miatt.

 6. Kala1 - 2014.10.07. 16:37

  Kedves Surfer, hogy utánozná mindenki az Applet, amikor más gyártók már rég jelen vannak?

 7. Bristol - 2014.10.08. 09:07

  Kala1. Nem az okosorát másolják. Technikai ujdonságokat és dizájnt. Erre uralt a hozzászolo és igaza van. Régen is igy volt és ma is igy van. Okkal lehet gondolni arra, hogy igy is lesz.

Szólj hozzá Te is!