iPhone-csempészeket fogtak Sanghajban

Skarp 2014.09.28. 17:49 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 671

sanghajrepter_kiemelt

Az utóbbi napokban a kínai hatóságok tucatjával fogták el a csempészeket, akik a hivatalos megjelenés előtt próbáltak iPhone 6 modelleket juttatni az országba. A mai fogás az eddigi egyik legnagyobb, az elkövetők 453 darab telefonnal buktak le. Csütörtöktől szombatig további több száz készülék akadt fenn a kínai határőrségen, a Kontinentális Kínában és Hong Kongban – legalábbis erről számolt be az állami Xinhua Hírügynökség.

A mai rekordfogás Sanghaj repterén jött össze, a Tokióból a városba érkező járat utasai közül két személy csomagjai voltak tele az Apple okostelefonjaival. Kettejük közül a férfi kínai, a hölgy pedig japán állampolgárságú volt. De nem csak tömeges fogásokról számolnak be az állami források, a saját használatra vett, elvámoláson nem átesett készülékeket is elkobozzák a szigorú vámosok.

A csempészet érthető okokból virágzik, hiszen az Apple a keleti ország bürokratikus kötözködései miatt kénytelen volt kitolni a terméklaunchot Kínában. A készülékek alapból is jól menő feketekereskedelme most jelentősen felpörgött. Nem nehéz protekcionista, saját gyártóit (Xiaomit, a Lenovot és társait) védő politikát látni a kellemetlenkedésben, valószínűleg erről is van szó.

A hírek szerint azonban az országban az állam ellenséges fogadtatása sem tudja rontani az Apple-cuccok népszerűségét, így a kínai állam végsősoron nem jól jön ki az akcióból – a sikert mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a minap kínai állampolgárok kezdtek lökdösődésbe az egyik Apple Store előtti sorban. A hír persze bejárta a világsajtót, ami nem jó PR az államnak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Joci - 2014.09.29. 08:29

    Nem semmi. De mit gondolnak, hogy 453db telefonnal nem fognak megdőlni?? A marhái…

  2. Zozo72 - 2014.09.29. 10:30

    Én csak azt nem értem, hogy miért baj az, hogy Ájfon 6-osakat akarnak bevinni az országukba? Na OK, ha a vámot nem fizetik meg érte az rendben, hogy olyankor megfogják az illetőket, de ha mondjuk rendesen kifizeti valaki a vámot akkor miért baj?
    Meg mondjuk azt se nagyon értem mitől “csempészet” ez, ha egyszer eleve náluk gyártják? :-)

Szólj hozzá Te is!