Köszi, Samsung!

Skarp 2014.09.22. 15:33 Apple, iPhone, Kiemelt hírek 30 hozzászólás 5 320

iphone6_phablet-kosz

Hadd kezdjem azzal, hogy mennyire gyűlöletes a phablet kifejezés. Az a fajta műszó, ami már a kezdetektől idegesít minden jóérzésű embert, de ettől függetlenül megragad, addig irritálva szerencsétlen embereket, amíg a kategória el nem tűnik majd a feledés homályában, valamikor a távoli jövőben. Na de a tárgyra térve, gondolom mindenki találkozott az utóbbi időszakban a “Fáj az igazság, Apple rajongók: Köszönetet mondhattok a Samsungnak a nagy, új iPhone kijelzőitekért.” mondattal. A koreaiak marketingosztályának annyira tetszett, hogy fel is használták az egyik Apple-t gúnyoló reklámjukban. Finoman emlékeztettek minket, hogy a gyakorta másolásra vetemedő Samsung volt az első gyártó, ami óriáskijelzős okostelefonnal állt elő.

Erre érkeztek válaszul az új készülékek, ez tény. Cupertinoban leesett a tantusz, rájöttek, hogy a piaci helyzet megkínálja a szegmensbe lépésüket. Valóban nem létezne az iPhone 6 Plus a Galaxy Note-széria elsöprő sikere nélkül. Ha cinikusak lennénk, valóban meg is köszönnénk a készüléket, aminek külseje megosztó ugyan, és bár én is azt írtam róla, hogy az 5-ös iPhone-hoz nem ér fel, még így is szebb és jobb is, mint szinte bármi, amit a szegmens az utóbbi években, fennállása óta kitermelt. Persze a szépség ízlés kérdése, azon vitatkozni pedig butaság. A Samsung arra sem felejt emlékeztetni minket, hogy a Note fogadtatása elég hűvös volt, aztán nézzük csak meg, hova jutottak.

Az első Note-nak 9 hónap kellett ahhoz, hogy 10 millió fogyjon el belőle, a Note 2-nek már csak kb. a fele (4 hónap), s a Note 3-nak is sikerült feleznie és bár valószínűleg nem fog sikerülni az újabb felezés, hülyeség lenne tagadni, hogy mekkorát robbantottak a sorozat készülékei. Az LG, a Sony, a HTC és a Nokia is hasonló készülékekkel állt elő, s most az Apple is. Persze a kezdeti negatív fogadtatásból kijutott az Apple-nek is az utóbbi egy évtizedben: az iPhone, az iPad, a MacBook Air és az iPod – kivétel nélkül mind iparági fanyalgással találta magát szembe és mind bombasiker lett végül. A phabletek előretörése megállíthatatlannak tűnik, ha a statisztikák nem tévednek jövőre a phablet-eladások már meghaladják az iPhone és PC-eladásokat. Ezt Cupertino nem hagyhatja figyelmen kívül.

Emlékszünk mi volt az iPad mini előtt? Steve kategorikusan kijelentette, a kisebb méretű tablet rossz ötlet, de végül képesek voltak belátni a tévedésüket. Az iPhone 6 Plus pedig lenyűgöző készülék, olyan kijelzővel, ami simán veri a mezőnyt és még a jelenlegi királynak, a Galaxy S5-nek is méltó ellenfele tud lenni. Bár nagy képernyője miatt szükségszerűen a legnagyobb iPhone, ami valaha kijött, ennek ellenére alig nehezebb, mint egy 4S és jóval vékonyabb, mint az iPhone 5. Kihozása az ázsiai terjeszkedés elengedhetetlen eleme. Ott azért ennyire népszerűek ezek a készülékek, mert a személyi számítógépek sosem terjedtek el annyira, mint Európában vagy az USA-ban, így egy ilyen kütyü baromi vonzó tud lenni számukra.

El kell ismernünk, ha a Samsung nem kezdi feszegetni a kijelzőméret-univerzum felső határait, ma nem készülhetett volna el az iPhone 6 sem. Bár az Apple-től mindig távolt állt az “egy kaptafára” szemlélet, az iPhone esetében Steve keményen kiállt az “Egy Univerzális Méret” filozófiája mellett. Míg mindenki a képátlót növelte, ők az egykezes használatot tökéletesítették a végletekig. Bár az új funkciók nagy részét csak a két új, nagyobb kijelzős iPhone kapta meg, a nagyobbik olyan pluszokat tud, amik nem feltétlenül dealbreakerek. Nem mindenkinek van szüksége nagyobb kijelzőre vagy optikai képstabilizációra.

Hét éve, a New York Times azt vizionálta, hogy sokan nem fogják megvenni az Apple iPhone-ját, mert túl nagy. Az idő haladásával és a piaci körülmények változásával azonban túl kicsivé vált, nagyobb alternatívát pedig csak a Samsung és társai kínáltak, s sokan csak emiatt hagyták el az Apple-t. Erre voltak kénytelenek válaszolni, ami most sikerült is. Kiváncsian várjuk, mennyi embert sikerül átcsalogatni a másik táborból, s mekkora szeletet sikerül majd kiharapni a phabletpiacból. Azt azonban nem árt elfelejteni, hogy bár a Samsung másolónak kiáltja ki Cupertinot a legelső phablet nem a Note volt, mint ahogyan azt sokan gondolják, hanem a Dell Streakje, ami bő egy évvel előzte meg koreai óriást.

Hogy miért fontos részlet ez? Mert azt mutatja, mennyire nem elég megelőzni mindenkit. Az emberek a jó dolgokra emlékeznek inkább, nem az elsőkre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

30 hozzászólás

 1. Adam - 2014.09.22. 16:04

  Imádtam a Streaket, 2010-ben egy kiváló készülék volt, a legszebb kijelzővel amit addig láttam. Sajnos azonban a piac akkor még nem bolt megérve rá és emiatt szinte nyom nélkül elsüllyedt a Dell kezdeti telefon-tablet ágazatával együtt.

  Örülök, hogy Ti nem felejtettétek ki ezt a modellt.

 2. Frank - 2014.09.22. 16:35

  Megjöttek az eredmènyek, 10 milliòt adtak el a hètvègèn az iphonbòl.

 3. Boki - 2014.09.22. 17:33

  Majd a Note 4 lenyomja az I6 plust-t !

 4. MacFec - 2014.09.22. 18:29

  Mindig érdekelt, hogy a samsungosok miért olvassák ezt az oldalt???

  • Zozo72 - 2014.09.22. 20:41

   Miért ne? Az iPhone-osok meg nem olvashatják a Samsungosok oldalát? Én pl. mindkettő vagyok, akkor most? :-) Ne legyél már gyerek.

 5. pp1009 - 2014.09.22. 18:40

  Ne legyen idegesítő a phablet szó. Ez egy termékvonal ugyan úgy mint a tablet. Egy péklapát méretű eszközt ne nevezzünk már mobiltelefonnak. Egy jóérzésű ember nem hív mobiltelefonnak egy majdnem 5-6 colos eszközt

 6. IPhone - 2014.09.22. 19:03

  Amíg Jobs volt a főnök mindenki őrült az iPhonenak hisz egyszerű használata mindenkinek tetszett. Mióta azt kellet meg érnünk, hogy az iOS mar nem a legjobb oprendeszer, nem a samsung másol hanem az Apple másolja a droidot és a Samut na ez nagyon gáz. 5 éve volt iPhonom eszembe se jutna Samut venni, de idén megváltam az 5s-től.
  Ez van szertném az iPhone-t de ez az irány amit képviselnek egy szintre hozták a sajnos a koreaiakkal.
  Szar az egész picsan kellene rúgni az Ive gyereket meg a szakácsot is.
  Dilettáns faszok:) nekem olyan iPhone kell ami könnyen kezelhető egy kézzel az oprendeszer nem homokos design és egy szép telefon.
  Találtam ilyet, de sajnos az nem iPhone, sajnos:))

 7. Andrew - 2014.09.22. 20:12

  Hát igen sz@r lehet amikor megnő az 5s kijelzője a zsebedbe én is eladtam volna,mi köze van hozzá?Ha nem tetszik a 6 akkor maradj az 5s nél és tartsd meg magadnak az ilyen commenteket…

 8. Zozo72 - 2014.09.22. 20:40

  Furcsa, de jó kis történelem óra ez az írás.
  Ugyanakkor én azt gondolom, az i6 még mindig túl kicsi kijelzőjű egy csúcskategóriás telefonnak és a felbontása is kevés a konkurens modellekhez képest. Az i6 Plus pedig túl nagy egy telefonnak, viszont túl kicsi egy phablet-nek, ráadásul a konkurens csúcskategóriás phabletektől annak is kisebb a felbontása. Azután itt van ez az írás is, ami szerint saját maguk ismerik el, hogy másolnak, semmi saját innováció, köszönetet mondanak a Samsungnak, ami megint csak nem őket dicséri szerintem. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy semmivel se gyorsabb a tesztek szerint a konkurensektől egyik Apple kütyü sem, ráadásul külsőre se igazán tetszetős, akkor felmerül a kérdés, mi a frászért ennyire keresett mégis? Szóval én ezt továbbra se igazán értem, de elfogadom, valami miatt mégis kedvelt lett a felhasználók körében és az amúgy jobb képességű konkurensektől jóval drágábban is hajlandó mindenki megvásárolni. Hát, legyen.

  • Skarp - 2014.09.22. 20:58

   Ebbol hogy sikerült kiderivalni, hogy az Apple elismeri a masolast? Annyiról szól az egesz, hogy ha nincs Note-siker, nincs iPhone 6 se.

   • Zozo72 - 2014.09.23. 06:51

    Hát pontosan ebből sikerül “kideriválni”. :-) Ha nincs note siker, nem készítik el a 6 plus-t, azaz a 6 plus kb. egy koppintás a note nyomán. Phabletet sosem készített ezelőtt az Apple – igaz, szerintem most is csak elég haloványkát, de hát a fanok veszik – sőt, a létjogosultságát is megkérdőjelezték. Tehàt kizárólag a Samsung note sikere miatt készítettek ilyen méretű készüléket, hisz azelőtt folyton azt a hülyeséget hangoztatták, hogy a 4 col kijelzőnél nincs értelme nagyobbat készíteni. Most meg a Samsung elképzelésének a sikere láttán ők is készítettek egyet. Mi ez, ha nem koppintás?

    • Skarp - 2014.09.23. 11:13

     a te logikád alapján bárki, aki a Ford T-Modellje után robbanómotoros autót csinált, az a Fordot koppintotta. ha komplett UI megoldásokat emelnek át, az koppintás, ha dizájnelemeket nyúlnak le, az koppintás. ez szerintem nem az.

     • Zozo72 - 2014.09.23. 15:22

      Skarp te nem voltál valami jó történelemből ugye? :-) Nem ide tartozik, de az első benzinmotoros, belső égésű motorral szerelt autót Karl Friedrich Benz készítette 1886-ban. Ez 25 évvel előzte meg a Ford T-modellt. Sebaj. Szóval a példád nem igazán jó, bár értem mit szerettél volna kihozni belőle, csak hát az sem helytálló. :-) Ugye arról volt szó, hogy almáék azt hangoztatták, a 4 col feletti kijelző túlzás és használhatatlan. Azután előállt a Samsung a phabletekkel és sikert aratott. Ezt látva pedig almaék 180 fokos fordulatot vettek és bizony elindultak a Samsung által kitaposott ösvényen. Ez koppintás, igen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy törvénytelen lenne amit csinálnak, hanem azt, hogy mas ötletét másolják egyébként teljesen törvenyesen. Ez azonban nem változtat azon, hogy ez nem a saját ötletük, hanem más ötlete, amit ők leutánoznak, ráadásul ezt nem is szégyellik, sőt, mintegy erényként tüntetik fel, ami meg nem kicsit mulatságos, különösen annak fényében, mennyit pereskedtek a múltban más gyártók ellenében, meg a 80-as években a Microsofttal is, a Windows miatt. Csak ennyi. Remélem mostmár érthető voltam. :-)

     • Skarp - 2014.09.23. 16:26

      A T-modell volt az első igazi tömegmodell. De ennyi erővel abba is bele lehetne kötni, hogy a Samsung által kitaposott ösvény sem állja meg a helyét, mert a Dell Streakje két évvel előzte meg.

     • Zozo72 - 2014.09.23. 20:47

      A T-modell lehet, hogy “tömeg modell” volt, ám amikor 1908-ban kijött a gyárkapun az első darabja, már 2-300 ezer robbanómotoros autó közlekedett az akkori USA útjain. :-) Szóval kötheted az ebet, de a robbanómotort nem a T-modellben használták először.
      Egen, lehet, hogy a Dell volt az első – bár 5″-os kijelzővel én azt nem nevezném phabletnek, de ne vegyük ki a szelet ebből az amúgy jó kis írásból -, ám csak a Samsung ért el vele igazán átütő sikereket a felhasználók köreiben. Ez pedig azért lényeges, mert ők valóban kockáztattak, míg az Apple csak meglovagolta a már kialakult igényeket.
      Egyébként történelemnél maradva, azért is muris a dolog, mert annak idején, amikor a Macintosh gépekkel jött elő az Apple, Steve Jobs volt az, aki a következőt mondta: “A jó programozó másol, a zseniális lop.” :-) Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy ezt a szöveget is “lenyúlta” Pablo Picasso-tól (“A jó művész másol, a zseniális lop.”), valamint azt, hogy akkoriban a vállalat “főhadiszállásán” kalóz zászló díszelgett, akkor még inkább furcsa érzéseket vált ki az egyszeri emberből napjaink történései. De erre persze nem sokan emlékeznek már, ill. egyesek hajlamosak elfelejteni is. :-) Szóval maradjunk abban, hogy másolnak, ráadásul nem csak a szóban forgó dolgot és ez eme írásból is kiderül, még csak titkolni se akarják. Akárcsak a régi szép időkben, a PC “hőskorában”.
      Azért zárójelben hozzátenném, egyfelől sosem gondoltam volna, hogy az alma idáig csúszik vissza, másfelől pedig azt, hogy az akkori és a mostani “másolgatás” merőben más eset.

 9. IPhone - 2014.09.22. 21:27

  Skarp nevezd ahogy akarod, de ez akkor is ciki.
  Eddig arról szólt minden, hogy mindenki az Applet utánozza, na most fordult a kocka. Ez már almás. Kezd ciki lenni…
  Ez a 6 olyan mint egy kínai klón csak jobb a marketingje.
  Nem szép, nem a legokosabb,középkategóriás hardver, felsokategoriás áron. Vegye aki akarja de sajnos elvesztette azt a fílinget ami régen volt.

 10. Boki - 2014.09.22. 21:35

  Nem vagyok Samsungos. Csak apple termekeket hasznalok.

 11. Szasza - 2014.09.22. 22:08

  Mikor jobs meghalt,én már tudtam hogy az apple telefon ágazatának lőttek!Egy ilyen embert nem lehet helyettesíteni(ötletekben,tudásban),mivel minden ötletére azt mondták hogy az fos lessz erre mind siker lett,most meg azt hiszik amit kitalálnak az húúúú de nagy siker lessz,közbe meg sztem egy nagy nulla az iphone 6-6plus és sajnos ez folytatódni fog!Az 5snél megállt a tudomány!

 12. Pool - 2014.09.22. 22:49

  Kb konkrétan ugyan ez a véleményem szasza. Az új rendszer 8-7 egy vicc. Az új iphone 1 vicc és brutál áron. Kurvára apple párti voltam. De! Alap dolgok, nfc, tv távirányító, digitális aláírás? Amiket minden nap használnék holvannak? Miért nincs egyszerübb fizetési mód mint pl: nokiánál? Jahh ez a fejlôdés? Baszhatják az egészet. Finis apple! :(((((((

 13. Boki - 2014.09.23. 07:45

  Azert még nem írnám le az apple-t. Mert az eladások azért rekordokat döntögetnek. Viszont észre kellene venni hogy az innováció megállt. A konkurencia nagyon jön fel! Szamomra egy ervagas hogy 4,7 es kijelzo nem tudja a full HD felbontast. Mar egy 70 e ft os telefonba is full hd kijelzot tesznek. Oké hogy felesleges meg mi a francnak….de ha mar ennyi penzt kernek erte akkor ne fogjak vissza magukat! Mert az arba belefer bőven!!!!

 14. Krisz i5 - 2014.09.23. 12:12

  A 300 feletti ppi meg a brutál vas csak parasztvakítás. Minek nagyobb felbontás, ha úgysem látod a különbséget és minek gyorsabb proci/több mag, ha ez is rohadt gyors?? Csak mert más telefonban olyan van?

 15. IPhone - 2014.09.23. 12:45

  Boki ez mind azért van mert a szarabb kijelzőt is el tudjak adni sokkal drágábban, tehát baszott nagy profitot produkálnak.
  Ehhez nagyon értenek megkell hagyni.
  Lassan szart is eladják nekünk arany áron :))
  Csak jol kell reklámozni, az Ive gyerek ott sápitozik a videokon, hogy mekkorát alkottak majmok meg rohannak megvenni a középkategória alja telefont eszméletlen áron :)))

 16. Fecc66 - 2014.09.23. 19:57

  Mit beszél itt mindenki koppintásról?
  Kérdem én hol volt a Samsung …vagy bárki más amikor kijött a 2G ????
  Az egész ott kezdödött . Na az innovácio volt.
  MINDENKI MÁS UTÁNA CSAK KOPPINTOTT !!!!
  Kijelzö méreteken ugrál a Samsung???? Nevetséges!
  Olyan mintha az autóra 16-os vagy 17-es felnit tennék!

 17. pp1009 - 2014.09.23. 20:05

  Hadd kezdjem azzal, hogy mennyire gyűlöletes a “selfie” kifejezés. Az a fajta műszó, ami már a kezdetektől idegesít minden jóérzésű embert, de ettől függetlenül megragad, addig irritálva szerencsétlen embereket. Ha így kezdődik a cikk simán elolvasom, de így már megtudtam minden szakértelmed.
  Egy termékkategória neked műszó, de a selfie nem.. ülj le egyes.

 18. rolessz - 2014.09.23. 23:49

  Nem ertem miert kell kapasbol irni h majd a samsung meg ez meg sz lenyomja…. vicc annyira gyerekes! Nekem ez van neked az! Van akinrk VW van akinek Ford stb… ez a cikk azert irodott hogy lehuzza a Samsungot hanem azért mert apple allando provokacio alatt all! Marketing ez is, csak epp a “cigány” formaja! Lasd pepsi vs coke … vedd azt amit szeretnél ami tetszik de ne legyel mar azert eloitelestes
  Mert a másik apple-t hasznal…

 19. rolessz - 2014.09.23. 23:50

  Mem azert irodott akartam irni :) sorry

 20. Fecc66 - 2014.09.24. 06:07

  IPhone- nak küldöm.
  Az Apple nem gyárt szarabb kijelzöt….
  Csupán nincs miért ” jobbat” csinálni ugyanis a nyomorult szemed nem fogja fel a kulonbseget!!!!!
  Lehet nagyobb felbontast csinalni,de a RETINA DISPLAY ezért az ami….
  Ja igen….lehet tovabb folytatni a szarozást!

  • Zozo72 - 2014.09.24. 06:53

   Tudod ez ahhoz a szöveghez hasonlít, amikor azt mondják egyesek, hogy a nőknek mindegy, hogy a férfi hímszerv mekkora. Nos, vannak ilyen vélemények, de azért valószínűbb, hogy ezt a kisfarkú emberek talalták csak ki. :-)
   Komolyra fordítva, nem az a lényeg, hogy a szemednek ez feltűnik-e vagy sem (egyébként feltűnik), hanem az, hogy ha már valami ennyibe kerül, akkor rakjanak már bele egy normális kijelzőt, amit a középszerű olcsó mobilok is tudnak ma már, plusz megérdémelnének a júzerek egy normális hardvert és egy frankó vízálló kivitelezést is szerintem. És persze lehetne még ragozni sajnos.

 21. Boki - 2014.09.24. 10:07

  “Csupán nincs miért ” jobbat” csinálni ugyanis a nyomorult szemed nem fogja fel a kulonbseget!!!!!”

  Ezt a szar dumát ki talált ki?
  Az apple!
  3-4 ev mulva meg ők is meglépik…
  Addig is a szarabbat eladjak dupla áron!

  Lásd 3,5″ , 4″ kijelző méret az ideális! Ez a felhasználóbarát méret. Mi mindig a felhasználói élményt tartjuk fontosnak!
  Aztán nesze nektek Iphone 6, Iphone 6 plus…majd megmagyarázzuk miért is jó ez….savanyú a szőlő , de Samu más irányba vitte a felhasználókat, az apple meg majmolja a samut. Mi meg ezt benyaljuk és el is hisszük!

 22. Makiverem - 2014.10.04. 13:06

  Szánalmas. Samu meg a többiek ugrálnak a kijelző méretén és felbontásán de azt mindenki elfelejti hogy ha az Apple nem lépné meg ezeket a(z értelmetlen) lépéseket, akkor valószínűleg nem lenne sokáig életképes vállalat. Továbbá eléggé zavarnak ezek a 4-5-6 esetenként 8 magos procik, 2-4 giga ramok amik még egy-két éve még egy számítógépben is nagy dolgok voltak. Mindeközben emberek az utcán villanyoszlopoknak mennek neki és szökőkutakba esnek bele mert nyomkodják az okostelefont. Mi lesz a következő? Okos szar amit bárhol kinyomhatsz mert kitörli a segged aztán beleugrik a wcbe. Phablet……….. Ilyesztő hogy ma már fontosabb a pulzusmérő, a 20 colos kijelző, a 6 giga ram meg a 30 magos processzor mint az hogy tudj telefonálni a telefonnal. Szánalmas.

Szólj hozzá Te is!