Nyílt wifi-utópiát szeretett volna Steve

Skarp 2014.08.06. 14:33 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs 4 hozzászólás 727

Jobs nagyon elégedetlen volt a drága és lassú mobilnet hálózatokkal és úgy szerette volna megoldani a problémát, hogy meg akarta győzni a felhasználóit és a vállalatokat, hogy osszák meg nagy sebességű netkapcsolataikat ingyenes és nyitott “Vendég” wifihálózatokon. Az elhunyt alapító úgy tervezte, a techpiac többi szereplőjét is meggyőzi, hogy alkalmazzák ötletét – ezt írja Walt Mossberg a Re/Code hasábjain. A felhasználók számára így jobb és gyorsabb kapcsolat állt volna rendelkezésre és nem is kellett volna használniuk mobilnetjüket vagy fizetniük a szörfölésért.

Mossberg megjegyzi azt is, hogy számos cég – főként telko szolgáltatók – azóta már előálltak hasonló ötletekkel: pl. az amerikai Comcast, az eurázsiai Three, Fon és Iliad. Az Applenél a megvalósítás fázisába csak az ilyen routereken ma már teljesen megszokott guest network opció beépítésével jutott az AirPort szériás routerek esetében. Az elsődleges hálózat, ideértve a nyomtatókat, csatlakoztatott meghajtókat és egyéb eszközöket, védett marad a vendéghálózat megléte ellenére is.

A gyártók követték a példát és az Electronic Frontier Foundation, a Mozilla és mások által támogatott Open Wireless Mozgalom különleges firmwareket adott ki olyan routerekhez is, amikből ez a funkció alapvetően hiányzott. A kezdeményezésnek egyébként számos előnye van, hiszen növeli az internet elérhetőségét azok számára is, akik nem engedhetik meg maguknak és lehetővé teszi új, innovatív, nagy sávszéligényű kapcsolatot igénylő technológiák használatát is.

Steve víziójának megvalósulása az egybefüggő, megszakításmentes Guest-hálózatokról azonban egyelőre még várat magára.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. The Count - 2014.08.07. 04:43

  Az olyan önző nép mint a magyar sosem osztaná ingyen a netje 10%-át sem. Még az éttermek javarészében sincs free wifi… Szánalmas…

 2. Rob - 2014.08.07. 07:25

  :)
  En speciel osztom. Ellenben meglepoen kevesen hasznaljak, pedig nincs rajta semmilyen korlat (azon tul, hogy ugyebar nyitott, es nincs rajta semmilyen titkositas).

 3. Andrs - 2014.08.07. 13:05

  En is osztom es szerintem ez egy nagyon jó ötlet lehetett volna ebből, de nem lett…

 4. Krisz - 2014.08.07. 14:06

  Osztani ingyen????hulyeseg mert mindenkit a penz mozgat es ha nincs profit akkor nem is lesz gyorsabb net…tehat jo dragan adjak a lassu fost amikor mar reg van….de mind1

Szólj hozzá Te is!