NaviCard tippek – hogyan navigáljunk fényképekkel

PRobi 2014.07.18. 18:08 Apple, Kiemelt hírek, Programok 6 hozzászólás 761

Azok, akik már letöltötték a NaviCard 2.0 alkalmazást, bizonyára már számos élménnyel gazdagodva élvezik a számukra megnyílt új lehetőségeket. Most ezt tetézzük azzal, hogy adunk néhány felhasználási tippet, hogy még jobban kihasználhassák új szerzeményüket. Újdonságról lévén szó, természetesen a korábbi szokásrendszereinkben nem alkalmazott módszereket fogunk most ismertetni. Ezek talán furcsának hatnak majd első olvasatra, de könnyen belátható lesz, hogy minden korábbinál gyorsabb és kényelmesebb metódusok ezek, ezért idővel az lesz a furcsa, amikor a klasszikus megoldást használja valaki. A változás csak idő kérdése…

Kezdjük egy hétköznapi szituációval. Amikor egy olyan helyre hívnak meg, ahol korábban nem jártunk, kérjük meg vendéglátónkat, hogy készítsen egy fotót mobiljával pontosan ott, ahova hív minket. A képet pedig küldje el mobiljáról mobilunkra e-mailben. Ennél kényelmesebb és megbízhatóbb útbaigazítást nem is kaphatunk, feltéve, ha ott lapul a zsebünkben az iPhone készülék a NaviCard alkalmazással. Amint a kapott képre koppintunk, indul a navigáció vendéglátónkhoz. Ez a módszer különösen ”célravezető”, ha például egy tanyasi vendégségbe hívnak bennünket, vagy éppen egy kempingben kell megtalálni ismerősünk sátrát.

Néha előfordul, hogy utca-házszámmal nem rendelkező helyre invitálnak barátaink. Ilyenkor szoktak elhangzani „a buszmegállónál fordulj balra, majd a kidőlt fa utáni második földúton fordulj jobbra” típusú útbaigazítások. Rosszabb esetben mindez valósidőben mobiltelefonon át történik, megfűszerezve a „most éppen mit látsz” visszakérdezésekkel. Nem beszélve a gyakori lehangoló végkifejletről: „azt hiszem túlmentél.” Nos, ennek vet véget, ha egy barátunk, aki már a helyszínen van, küld egy fotót a később érkezőknek. A kép maga is segítséget nyújt a pontos célba jutáshoz. A fotó áthidalja azt a néhány méter hibát is, ami időnként előállhat a műholdkonstelláció változásaival. Ha egy „meghívó fotón” például agy kapu látható, abból kiderül, hogy azon kell majd behajtani.

Erdőben, mezőn, vagy úttalan terepen található helyszínek megtalálására vonatkozó tipp, hogy a távoli megközelítéshez valamelyik útvonaltervező navigációs alkalmazást válasszuk ki a menüből. Amikor azonban az országos úthálózaton elértük a cél körzetét, ahonnan már nem vezet tovább térképen jelölt út, egyszerűen kapcsoljunk Terep navigációra. A Terep navigáció automatikusan átveszi azt a célkoordinátát, amivel a cél körzetébe értünk a külső navigációs alkalmazással. Ha gyalog folytatjuk az utat, akkor is ez a megoldás. A Terep navigáció gyalogos beállításban mágneses iránytűhöz hasonlóan mutatja a cél irányát, ezért a forgó nyilat követve megtalálhatjuk akár a talpnyomát is annak, aki a fotót a cél helyén elkészítette.

A NaviCard app Terep opciója képes egyidejűleg is működni a külső navigációs alkalmazásokkal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben folyamatban lévő navigáció közben Terep nézetre váltunk, az előzőleg használt külső navigáció hangutasításai továbbra is hallhatóak maradnak. Ez sokszor nagyon jól használható kombináció, mert miközben a képernyőn a cél irányát és távolságát látjuk, megkapjuk az optimális útvonalra vonatkozó információkat is. A szándékunk ellenére aktív navigáció elnémításához le kell állítanunk az érintett navigációs alkalmazást. Egy hosszabb utazásra, például egy horvátországi nyaralásra előre is felkészülhetünk navigációra alkalmas fotókkal, még az utazást megelőző időszak utazási lázában. Sokkal nyugalmasabb és kényelmesebb lesz az utunk, ha a felkeresni óhajtott helyek képei már előre ott sorakoznak a Fotók mappában.

Ehhez a Google térkép lesz segítségünkre, amelyen a maga valós környezetében is láthatjuk azt a helyet, ahova szándékukban áll majd ellátogatni, ha Street View nézetre váltunk. Ezt persze egy asztali számítógépen, nagy képernyő előtt ülve érdemes megtenni. A NaviCard honlapján a Google térkép egy különleges változata érhető el, amely a kiválasztott helyről NaviCard kártyát generál. Ezt a kártyát akár ki is nyomtathatjuk, de a képernyőről is beszkennelhetjük és elmenthetjük a NaviCard alkalmazással. Ehhez csak tartsuk az ujjunkat az érintőképernyőn szkennelés közben. Ezután a beszkennelt kártya képe bármikor megtalálható lesz fotóink között, természetesen készen arra, hogy egy érintéssel beprogramozza a navigációt a kiválasztott helyre.

Még további érdekes felhasználási lehetőségekről olvashatunk a NaviCard Facebook oldalán. Minden kedves NaviCard app felhasználónak kellemes és eltévedéstől teljesen mentes, örömteli nyaralást kívánunk!

Amikor a fenti fotó készült, egy fiatalember éppen azt magyarázta füléhez szorított mobillal valakinek, hogy hogyan találhatja meg az éttermet, amelynek a teraszán vár rá. Mi ehelyett készítettünk egy fotót, ami pontos útbaigazítást ad azoknak, akik már a fényképes navigációt használják.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. ViTamás - 2014.07.19. 00:18

  Hangzatos. De miért pöcsöljek vele, ha a google maps is elküldi a pozíciómat (ahogy az összes navi és térkép), amúgy meg hamár azon nézem ki a leendő célpontokat …

  • Tanár - 2014.07.19. 09:39

   Kedves ViTamás! Nagyszerű, hogy mindig felbukkannak valahonnan olyan kiváló elmék, mint például Ön. Csak gratulálni tudok zseniális felismeréséhez. A NaviCard alkalmazás azonban azoknak hasznos eszköz, akik szemléletmódjába jobban illik, hogy egy képhez társítják úti céljukat. Mivel Ők vannak többségben, bizonyára jól tették a fejlesztők, hogy rájuk is gondoltak.

 2. ViTamás - 2014.07.19. 15:42

  Tanár Úr!
  Arra gondoltam, hogy akad majd néhány olyan funkciója amin átsiklottam és erre itt rámutat valaki. Köszönöm az összegzését, ezekszerint számomra fölösleges app.
  Örülök a nép ily jeles prókátorának, aki felhívja a figyelmemet, hogy mások is használhatnak egy aplikációt. Hupsz!
  Mégse! Mások nem használhatják az én eszközeimen, márpedig engem kizárólag azok foglalkoztatnak.
  Mindenesetre éljenek a mások nevében szólók, kivéve a fogadatlanok, mert azok elmehetnek a picsába!

 3. Tanár - 2014.07.19. 16:09

  Kedves ViTamás! Köszönöm elismerő szavait! Szerencsére ebben az országban nem csupán szociopaták élnek, akik számára csak az számit, hogy nekik mi a jó és mi nem. Maradva továbbra is önként vállalt szerepemben, megjegyzem még, hogy nem illendő nagy nyilvánosság előtt olyan szavakat használni, mint amivel sorait zárta. Végül szeretném hódolatomat kifejezni, hogy első bejegyzését ilyen frappáns, éles elmére utaló, újabb bejegyzéssel toldotta meg. Csak így tovább!

 4. Wrzesniewski Lech - 2014.07.19. 20:49

  No, most hogy ezen a ( meglehetösen élvezetes :D ) szócsatán túl vagyunk, megkérdezném, hogy valamelyikőjük, vagy bárki más, aki ezt olvassa, haszálta e már ezt az app-ot. Mi a vélemény, tapasztalat? Köszönöm ha megosztjátok velem/velünk.

 5. Zoltan B. - 2014.07.19. 21:45

  Szerintem is nagyon jo program,le a kalappal a keszitok elott,mindenkinek csak ajanlani tudom,csak igy tovabb

Szólj hozzá Te is!