WSJ: Tim irányítása alatt fókuszát vesztheti az Apple

Skarp 2014.07.08. 16:36 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs, Tim Cook 6 hozzászólás 427

A The Wall Street Journal ismét profilcikket hozott le Timről és az irányítása alatt álló cégről, mi pedig elétek tárjuk a tartalmát, mert jó eséllyel nagy vitákat fog gerjeszteni. A cég nem sokkal ezelőttig nem sok változást mutatott ahhoz képest, ami Steve halálakor Cook kezébe került. Mostanában azonban sorra születnek a cikkek arról, hogy Tim elkezdte saját képére formálni a Cupertino-i székhelyű megavállalatot. Kezdődött az egész a 100 milliárd dolláros visszavásárlási akcióval, ami nagyobb volt, mint az USA történetében bármelyik – Steve éveken át cipelte a hatalmas készpénztartalékokat. Folytatódott a Google-lel kötött békeszerződéssel, ami szintén szemben állt Jobs szinte militáns szent/termonukleáris háború attitűdjével. Aztán ott a Beats-üzlet, ahol a beolvasztás helyett inkább a brand meghagyása mellett döntött – tette ezt 3 milliárd dollár kipengetése után. De személyügyekben is kezdi kézbe venni a gyeplőt, olyan nagy prezstízsű emberek leigazolásával, mint az eddig a Burberryt igazgató Angela Ahrendts, vagy a TAG Heuer eddigi értékesítési igazgatója, Patrick Prunieux.

A cég csapatához még 1998-ban csatlakozott Tim Cook karrierjét amolyan szürke eminenciásként, rejtőzködő műveleti igazgatóként építgette. A látszattal ellentétben azonban az átalakítások már a hatalomátvétel óta zajlanak a színfalak mögött. Egyszerűen arról van szó, hogy most ért a transzformáció egy olyan szakaszba, amikor már szemmel is jól láthatóak a változások. Ráadásul a közhelyesen zárt platform egyre több helyen nyílik meg, s az egész céget is egy kollaboratív vállalkozásként szeretné láttatni. A 2013 szeptemberében záródó gazdasági évben a cég profitja a triplája volt a Google-énak és 9 milliárd dollárral volt több, mint az ősellenség Samsungé. Hol van már a csőd szélén álló, épp hogy csak megmentett Apple? Egy ex-alkalmazott találóan jegyezte meg: “Steve a háborús idők CEO-ja volt, míg Tim a békeidőszaké”. Amilyen kiszámíthatatlan és félelmetes volt Steve, Tim annyira megközelíthető és kimért. Nem tagadhatjuk le, hogy inkább manager, mint vizionárius – neki már nem fogja megbocsátani a világ a beosztottjai lekicsinylését vagy a befektetők igényeinek semmibe vételét. Az ő irányítása alatt kicsit azt érezhetjük, hogy az Apple csak egy a sok hasonló vállalat közül.

Míg Tim majdnem mindenért aggódik és mindent figyelemmel kísér, Steve csak a nagyszerű termékekkel törődött, az alkalmazottak mindössze eszközök voltak a cél megvalósítására. A Jobshoz végletekig lojális, a Hűséges Nyolcasként is ismert elnöktanácsban is változások készülnek – állítják belsős források. Lehet, hogy itt az ideje, hiszen a hét külsős közül hat 63 éves vagy még annál is idősebb, négyük több, mint egy évtizede a poziciójában van, ebből kettő már a 90-es évek második felében is ott volt. Cook számára a társadalmi felelősségvállalás is kiemelten fontos, így az Apple fokozatosan vált egyre környezetbarátabb üzemmódba. Azonban hiába állítja a WSJ által megkérdezett dolgozók többsége, hogy Tim irányítása alatt kedvesebb és nyugodtabb hely lett  a cég, ha a CEO nem tudja bizonyítani, hogy a cég képes a regnálása alatt is őrülten remek termékeket kiadni. Olyanokat, amik az Apple motorjainak bizonyultak. Jogos az aggály, hiszen lehetetlen mindenre egyszerre koncentrálni. A Steve idejében jellemző “lézer fókusz” egyébként Tim szerint is az Apple erőssége, de sokan ennek elvesztésétől féltik a vállalatot. Az aggályokra okot adhat az is, hogy Steve halála óta nem változott számottevően az Apple termékkínálata, miközben a konkurencia folyamatosan erősödik, mind eladásokban, mind technikai megoldásokat tekintve.

Bár új termékkategóriáról szóló ígéreteket kaptunk tőle, s a pletykák pedig iWatchról és nagyobb iPhone-okról szólnak, a hírek szerint Cook kevésbé tartja kezében a termékfejlesztést, nem a tipikus “product guy”, mint amilyen Jobs volt. Steve ha valami neki nem tetszőt nem látott, gyorsan szóvá is tette, gyakran valami trágárság kíséretében. Cook inkább a “menjünk tovább ezen a vonalon” és a “nézzük meg, mit kezdhetünk ezzel” szókapcsolatokat használja igazán. Míg Steve nem félt sosem összetörni pár egót a cég fókuszáltságának érdekében, Tim a hírek szerint nem igazán szeret nemet mondani, ami komoly veszélyt jelenthet, mivel az Apple így túlságosan sok dologgal kezdhet foglalkozni. Cook nem az a fajta intuitív döntéshozó, amilyen elődje volt, aki bár gyakran hozott hibás döntéseket, ezt azonban ellensúlyozta az a rengeteg megtakarított idő és erőforrás, amit a fölösleges dolgok korai lelövésével nyert.

Cook biztonsági játékos, ráadásul embereinek jóval nagyobb szabadságot ad. Ive széleskörűbb irányítást kapott a termékfejlesztés terén, Federighi a szoftverfejlesztésben, Schiller pedig a marketingben és akkor a netes szolgáltatásokért felelős Eddy Cue-ról még szó sem esett. A 9 vezetőből ötöt előléptetett vagy ő vett fel – a többség tehát mellette köteleződött el. Cook nyugodt konszenzuskeresése helyett Jobs itt is más megközelítést alkalmazott, amit leginkább oszd meg és uralkodjként lehetett leírni. Bár az új módi csökkentette a Jobs impulzív manager-stílusából származó káoszt, a döntéshozatalt is lelassította. A seniorok viszonya mindazonáltal jóval kollegiálisabb és együttműködőbb lett. A WWDC után is leírtuk, hogy Jobs rivaldafénye helyett inkább a backstage árnyékát választja és nála jóval kapabilisebb alkalmazottait delegálja: a remek showman Federighit, példának okáért.

Az i-re a pontot a már említett Beats felvásárlás tette fel. Jobs idejében a nagy értékű felvásárlásokat úgy kerülte a cég, mint a pestisest. Az addigi rekordtartó a NeXT 1997-es megvétele volt 400 millió dolláros árával, de ott a fontosabb fejlemény Steve visszakerülése volt. Ha ezt elengedjük, akkor is látható, hogy a cég másfél év alatt 24 kisebb felvásárlást hajtott végre, de ezek lényegében stratégiai jellegű felvásárlások voltak, olyanok amik Jobs regnálását is jellemezték, bár jóval kisebb számban. Steve a házon belüli fejlesztést favorizálta és csak legvégső esetben nyúlt ilyen eszközökhöz. Sokszor felmerül a kérdés, vajon Steve is meglépte volna ezt? Tim válasza: “Nem kérdezem meg magamtól, hogy ő mit tett volna. Ezt kérte tőlem ő is a halálos ágyán – azt hiszem azért, hogy könnyítse a rámnehezedő nyomást, ami ebben az esetben nehezedett volna rám.”

(Forrás: TheWallStreetJournal)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. iFan - 2014.07.08. 17:09

  Nem tudom mit mondjak… szerintem Tim jó lenne valamilyen elnöknek, de vezérigazgatónak semmi képp. Vagy legyen vezérigazgató, de vegyen fel egy Steve Jobs-ot, aki helyette interview-kat ad, szerepel és álmodik. ( tudom, hogy Steve pótolhatatlan, bocsánat az utolsó mondatért.:D )

 2. The Count - 2014.07.08. 21:57

  “A cég nem sok változást mutatott”, ez teljes mértékben igaz. Semmi új, semmi nagy durranás, csak az előző cuccok ránc felvarrása, de hogy ez jót tett-e a termékeknek vagy sem ? Hát szerintem nagyon nem. Írják, hogy Jobs cipelte a tartalékokat, ellenben Tim vásárolgat, de ezzel csak az a baj, hogy nem az Apple-nek. A brand megmarad, akkor minek fizet ? Akkor mit is vásárolt ? Igazán semmit. Míg Jobs egy markáns, agresszív vezető volt, addíg Tim nyálzik, nem tud nemet mondani, emiatt sok pocsék üzletet is kötött.
  Jobs agresszívitása persze sok embernek bántó volt, de megtehette, és jól is tette. Ez a nyálgép Tim ezzel a finomkodó stílussal elérte, hogy kezdik nem komolyan venni. Igazából nincs fejlesztés és nincs semmi. Mindenbe belekezdenek, de semmiből sincs késztermék. A konkurencia baromira elhúzott, ők meg fejleszthetnek még mindíg.
  Igéret hegyek, hibás termékek, pokoli magas árak amik jelenleg jellemzik a céget. Sajnos Jobs nem pótolható. A nagyszájú stílusa hiányzik a cégtől, hiszen egy ekkora monstrumot csak erővel lehet vezetni, ami jelenleg nincs meg. A megalkuvás és a kompromisszum nem ide való. Sajnos Tim pedig pont ezt képviseli…

 3. Ibrick - 2014.07.09. 10:13

  Szerintem az a baj, hogy nincs motiváció.
  Tim a részvényeseknek akar megfelelni.
  A cég szárnyal, a mutatói jók, pénz dögivel úgyis, hogy nem csinálnak semmit, csak rancfelvarrnak.
  Steve hajtotta az új dolgokat, voltak tervei ez a Tim gyerek meg biztonsági ember, sajna nekünk akik a nagyszerű dolgokat szeretjük:(

 4. LALI - 2014.07.10. 07:12

  Egyszerűen Tim úgygondolja hogy ő csak a részvényeseknek él, nem érti hogy a ráncfelvarrás nem megoldás… kiadnak olyan iphone-nokat, Ipad-eket, amiknek valamennyi funkciója hibás….
  vagy IOS, OS X, operációs rendszereket amikben rengetek a hiba….. motiváció 0……
  Tim Cook köt olyanokkal szerződést amiknek nincs értelme egyszerűen hogy megmutassa milyen király vezető!
  Sajnos Steve Jobs soha nem lesz pótolható!
  Tim Cook csak egy közönsséges igazgató!

 5. LALI - 2014.07.10. 07:25

  Ha én lennék a Vezérigaztó:

  Előszőr is: Minden kikerülő Iphone, IPAD vagy egyébb terméket OSX,IOS op.rendszereket személyesen én ellenőrizném le minden funkciót kötelező megmutatni…. És ha csak egy hibát találok
  én úgy kihajintom az illetékest hogy a lába nem éri a földet!
  Ha a WWDC-után nem sokkal egy XXY hibát meghallok…
  Szerintem kezgyen más állás után érdeklődni mert biztos hogy kirugom!

  Másodszór:
  Hülyeségekkel soha sem én, sem ti nem köthettek szerződést!
  Csak is olyannal köthetünk aminek van értelme!
  Megpróbáljuk egy kicsit csökkenteni az árakat!

 6. MacKo - 2014.07.11. 10:01

  Olyan jo lennel vezerigazgatonak…

Szólj hozzá Te is!