Cookon az IT-világ szeme

Skarp 2014.06.09. 18:00 Apple, Kiemelt hírek, Tim Cook 6 hozzászólás 656

Szinte közhelyszámba megy, hogy a lehető legnehezebb legendákat követni bármilyen pozícióban – ebből a szempontból Timnek pokolian kemény a sora. A nyomás, hogy a Jobs-éráéhoz mérhető újításokat dobjon piacra és visszaverje a fáradhatatlanul támadó konkurenciát komoly teher lehet. Olyan cégeket kell maga mögött tartania mint a Google vagy a Samsung, miközben a piaci elvárások egyre nőnek, ahogy a kihozott termékekkel egyre magasabbra került a mérce.

Mikor az Apple eddig legjobb időszakának kormányosa, Steve elesett a hasnyálmirigyrákkal vívott háborújában, mindenki pánikolt, hogy vajon mi lesz a céggel, sikeres tud-e maradni a vizionárius nélkül. Képes-e Cook felérni a várakozásokhoz? A kérdés továbbra is nyitott. Az egészen biztos, hogy ha az Apple nagyot bukik a viselhetők piacán, borítékolható, hogy mindenki azt fogja harsogni: “Ha Steve élne, ez nem történhetett volna meg.”

A “nem volt hardveres bejelentés a WWDC-n” hisztikórus már hétfőn rázendített a szokásos nótára. Már millió egyszer elmondtuk de úgy látszik sosem elég: a WWDC egy fejlesztői konferencia, amin elvétve szoktak csak hardvert launcholni, így azon nyavalyogni, hogy csak új OS-eket jelentettek be nem csak fölösleges, de hülyeség is.

Cookot eddig biztonsági játékosnak ismerhettük meg. Amit azonban a piac lát ebből: szépen fegyelmezetten, meghatározott ciklusokban tweakelik a meglévő termékeket és jönnek a sikeres termékek különböző, újabb verziói, de semmi forradalmi. Vagy legalábbis semmit nem tudunk az érkezőkről.

Ahogy azt sem tudjuk, hogy a Beats felvásárlás a haladás jele, vagy egyszerűen csak annak burkolt beismerése, hogy az Apple már nem tud mindent megoldani házon belül és külsős segítségre van szüksége. Nem tudjuk és ez idegőrlő – meg kell bíznunk Cookban. Az Apple TV körüli látszólagos tétovázás is a Cookot ellenzők malmára hajtja a vizet, pedig a piacban jelentős pénz és lehetőség van. A TV-biznisz fontosságát az adja, hogy Jobs ezt hagyta maga után, mint hagyatékot és ez az a piac, ami az Apple jövőjét biztosíthatja a következő évtizedre.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

  1. Farr Vince - 2014.06.09. 19:25

    Meg kell nyugodni, tudta Jobs kit hagy maga után! Biztosan nem döntött rosszul. Mellesleg eddig ahogy látom jól csinálja amit csinál. Meg merte lépni a Flat dizájnos iOS-t, meg merte lépni a Widgeteket, az iOS teljes átalakítását idén és az iPad Air már az ő vezetése alatt készült el ami azárt nem volt semmi. De a Retina MacBook Pró is. Ezen kívül a részvények hetedelése is az ő műve volt, amit a piac jó szemmel nézett. Tud a gyerek, ez biztos! És úgysem csak Jobson mulott a cég sikere régebb, hanem a csapaton is, aki pedig majdnem ugyanaz, sőt jobb!

  2. Ibrick - 2014.06.09. 20:04

    Én azt mondom sok minden múlik az iwatchon.
    Csinálják meg jóra, használhatóra (vércukor mérés kardiológiai szenzor stb.)
    Egyedi lesz és még többen fognak telót venni, megmarad a vezető pozíció.
    Ha nem lesz jó csak olyan xar mint a samué akkor bukta az ember, mert nem csinált semmi újdonságot. Akkor csak egy jó munkás ember, de nem méltó Jobs utódjának.

  3. asd - 2014.06.09. 20:23

    Egy kezem nem elég, hogy megszámoljam a helyesírási/elgépelési hibákat.

  4. Ibrick - 2014.06.09. 21:41

    Kis Grétsy Laci miért nem a cikkhez szólsz hozzáázá…

  5. S - 2014.06.09. 22:22

    Az első hozzászólás tetszik!

  6. Vélemény - 2014.06.10. 09:24

    Farr Vince, ott a pont!

Szólj hozzá Te is!