Bemutatkozott az iOS 8!

HusztiD 2014.06.03. 12:14 Apple, iOS, Kiemelt hírek 19 hozzászólás 4 516

Magyar idő szerint tegnap este hét órakor kezdődött el a 2014-es Worldwide Developers Conference, ahol lehullt a lepel az új OS X Yosemite-ról és az iOS 8-ról. A tavaly vérfrissített iOS 7-et vegyes fogadtatás érte, de összességében elmondható, hogy a legtöbb felhasználó szereti, hiszen a készülékek 89 százalékára már az van telepítve és 97 százalékos az elégedettségi ráta, ami kiemelkedően jó érték. Na de nézzük meg alaposabban is, hogy milyen újdonságokat kapunk.

Az első és talán legfontosabb dolog, amit érdemes leszögezni, hogy maga a rendszer sokkal felhasználóbarátabb és interaktívabb lett. Ez leginkább a notifikációkra érvényes, amiket lehúzva ezentúl azonnal reagálhatunk is. A multitaskingban nézetben ráadásul mostantól elérhetjük a legutolsó kontaktjainkat, hogy sokkal könnyebben és gyorsabban kapcsolatba léphessünk az ismerőseinkkel.

Continuity
Ez lesz talán az egyik legjobb fícsör, hiszen ezentúl iPad-en is csinálhatunk olyan dolgokat, amit azelőtt csak az iPhone-on tudtunk. Ha például telefonon hívnak, de az töltőn van egy másik szobában, akkor a nálunk lévő iPad-en, sőt iMacen is felvehetjük a hívást, ha hatótávon belül van a két eszköz. Reagálhatunk SMS-ekre, sőt a handheldünkön elkezdett folyamatokat folytathatjuk Macünkön is és vice versa. Köszönhetjük ezt a megújuló iCloudnak.

Üzenetek
A csoportos üzenetküldés számos új funkciót kapott, amelyet a közösségi oldalakról már ismerhetünk. Mostantól elnevezhetjük a group chateket, lenémíthatjuk, de akár a tartózkodási helyünket is megoszthatjuk az ismerőseinkkel. Hozzáadhatunk és kivehetünk kontaktokat a threadből, de végre saját magunk is elhagyhatjuk azokat. Az egyik legjobb újítás, hogy ezentúl sokkalta egyszerűbb, gördülékenyebb módon küldhetünk audió illetve videó fájlokat a barátainknak. A hangos-zizegő, minket zavaró group chateket do not disturb módba tehetjük.

QuickType
Prediktív javaslatok, végre! Ahogyan írunk egy szót, a rendszer úgy dobja fel rá az ajánlásokat. Ha kapunk egy üzenetet, melyben invitálnak minket mozira vagy vacsorára, akkor automatikusan feldobja a választási lehetőséget számunkra, így egy gomb lenyomásával válaszolhatunk az illetőnek. Figyeli a szokásainkat, hogy melyik ismerősünkkel milyen stílusban beszélünk, kontextustól függően alakítja a javaslatokat. Magyar nyelven sajnos ez egyelőre nem lesz elérhető. Van lehetőség third-party billentyűzetek telepítésére is, így jöhet végre a SWYPE. Remélhetőleg lesz valami előzetes elbírálás az Apple részéről.

Device Enrollment Program
A vállalati felhasználóknak is kedveztek, hiszen vállalati célokra automatikusan beállítja – telepíti magát az iOS a Device Enrollment Program keretében. Nem kell szenvedni az első konfigurációs beállításokkal – ez kiemelten hasznosnak ígérkezik.

iCloud Drive
Az iCloud némileg átalakul, most már bármilyen forrásból származó fájljainkat tárolhatjuk rajta.  Lesz Windowsos kliens is. A Dropboxnak itt az ideje összeszednie magát, hiszen az első 5 giga itt ingyenes, 20 GB havi 1 dollárért, 200GB pedig havi négy dollárért jár. (Ez utóbbit a Dropbox havi 20 euróért adja.) A szintek 1TB-ig terjednek.

Fotók – kamera
Ezentúl minden általunk készített képet elérhetünk az összes készülékünkön. Mostantól megjelenik benne a keresési funkció is, így például helyek, időpont vagy album alapján is kutathatunk egy-egy fotó után. Ezen felül bővült a képszerkesztés is, hiszen az iOS 8-ban valamivel több paramétert állíthatunk be a képeink utólagos munkálatainál. Hasonló funkcióra számíthatunk Mac-en is, hiszen ott is könnyed módszerrel korrigálhatjuk a fotókat. A kamera is kapott egy új Photokit-et, ami által gyorsabb és jobb lesz az.

Touch ID
A nagy népszerűségre való tekintettel most már harmadik fél által kiadott alkalmazások is hozzáférhetnek az ujjlenyomat olvasóhoz. Pánikra nincs ok, hiszen továbbra is titkosítva marad az ujjlenyomatunk, így nem fér hozzá egyetlen egy külső fejlesztő sem, viszont autentikációs célokra használhatja azt.

Egészség
A HealthKit a fitnesz és egészséggel kapcsolatos alkalmazások fejlesztői API-ja, ami összegyűjti a Nike és Fitbit alkalmazások által gyűjtött információkat. Az ehhez illeszkedő Health alkalmazás pedig hasonló a régóta pletykált Healthbook-hoz, ez figyeli ezeket az információkat akár third-party alkalmazások által gyűjtött információkat is begyűjtve. Klinikai tesztelésnek is alávetették a bemutató előtt az alkalmazást – Federighi szerint forradalmasítja majd az egészségügyet.

Siri
Ősztől újabb 22 új nyelven diktálhatunk neki, remélhetőleg magyarul is – a több nyelven való teljes elérés egyelőre várat magára. A korábbi pletykáknak megfelelően megkapta a Shazam integrációt, így ha megkérdezzük, akkor válaszol, hogy éppen milyen dal megy a háttérben. Az Ok Googlehöz hasonló mindig bekapcsolt Hey, Siri mód is újdonság. Az akkuidő nem lehet probléma, ugyanis csak töltőn érhető el ez a funkció.

Homekit
Az otthonunkban lévő kiegészítők távirányítójává változtatja iOS eszközeinket. A lámpákat felkapcsolhatjuk, nyithatjuk a garázsajtót, vagy bezárhatjuk az lakásajtót – feltéve ha ezt támogató kiegészítőket vásárolunk az otthonunkba.

Family Sharing
Egy újabb régóta várt és nagyon hasznos funkció. Ha beállítjuk családunkat, családtagjaink iOS eszközein könnyedén elérhetünk különféle dokumentumokat, például a megosztott fotókat, könyveket, alkalmazásokat, naptárbejegyzéseket, emlékeztetőket. Ha valamit megvásárolunk, azt az egész családdal megoszthatjuk, ergó nem kell többször pénzt kiadni (ez összesen 6 családtagig lehetséges). A Family Sharing segítségével a jövőben gyermekeink vásárlásait is kontrollálni tudjuk, így elegánsan sikerült megoldani a kisebb botrányokat is okozó hiányosságot.

Extensibility
Újabb érdekes és hasznos API, talán a legjobban várt és legizgalmasabb a több ezer új közül. Az alkalmazások hozzáférhetnek egymáshoz és a Notification Centerhez, de kizárólag a mi engedélyünkkel. Például egy kép szerkesztésekor megnyithatunk egy külsős alkalmazást, melynek segítségével új effektet adhatunk a fényképnek. Notification Centerbe ezúttal különböző widgeteket pakolhatunk, például hozzáadjuk az Ebay kiegészítőt amely értesít, ha valaki túllicitált minket, így emelhetjük az árat. Ha mondjuk neten olvasunk egy japán szöveget, akkor a Bing kiterjesztéssel lefordíthatjuk az adott honlapot.

Metal
Ez igazából a játékfejlesztők szempontjából fontos. Az OpenGL-t a Metal váltja, s ezzel szemmel láthatólag sokkal jobb grafikai megoldásokat hozhatnak ki az eszközökből. Az első körös partnerek között olyan nevek vannak, mint az Epic Games, Crytek, EA és a Unity. Az A7-es processzortól kezdőden kezdődik a támogatás. Tim Sweeney demója keretében egyszerre 3500 lepkét és még több részecskét animáltak, ami első látásra hihetetlennek tűnt egy tablettől. Mindezt szaggatás nélkül.

Swift
Egy új programozási nyelv is bemutatkozott. Gyors, modern, biztonságos és interaktív. A Pythonnál és az Objektív-C-nél is lényegesen gyorsabb. Egy rövidke demó keretében bemutatták, hogy mennyire egyszerű és könnyű használni. Hozzáértők akár percek alatt összedobhatnak egy alap alkalmazást, de a kezdők számára is könnyebb lehet a fejlesztés. Hihetetlen! Az új OS X és Xcode megjelenésével lesz ez is elérhető. A programozási segédlet a nyelvhez már ingyenesen letölthető az iBooksból.

A fejlesztők számára mára a tegnapi naptól kezdve érhető el az iOS 8 bétája. Végleges megjelenés valamikor ősszel várható, telefonok közül legalább iPhone 4S-re, míg tabletek közül iPad 2 és iPad Mini-re lesz szükség a futtatáshoz.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

19 hozzászólás

 1. Retry - 2014.06.03. 13:15

  Akkor en sehonnan nem tudom letolteni?

 2. Laci - 2014.06.03. 13:29

  Evaders.net

 3. Pete - 2014.06.03. 13:59

  Ezt a diktalasi funkciot valaki elmagyarazna?en nem is tudtam,hogy van ilyen,merre kell keresni?(tudom,hogy meg nem magyar)

 4. The Count - 2014.06.03. 14:16

  A notifi. az eddíg is reagàlt azonnal. Ha elhúztam már hívta is a számot(persze még feloldó kódot sem kért ami vicc).
  Family sh. ha ugyanazt az ID-t használtam akkor mindenhol ment minden, sőt a fotókat is láthatta mindenki. Ez megint milyen újítás ?

 5. Tomi - 2014.06.03. 14:22

  Az lett amire szamitottam az ios egyre nyiltabb kezd lenni csak ugy mint az android!

 6. Tomi - 2014.06.03. 15:36

  A HealthBook iPad-re is elérhető lesz?

 7. co - 2014.06.03. 17:04

  Az a demo letölthető valahonnan? És milyen néven?

 8. Lejla - 2014.06.03. 17:38

  IOS8-at Iphone5-re is lehet majd telepíteni? :)

 9. London Man  - 2014.06.03. 20:49

  Kíváncsi vagyok a Metal-ra és a Family Sharingra! Már nagyon várom! :)

 10. London Man  - 2014.06.03. 20:51

  Lejla igen iPhone 5-re is! :)

 11. Tomi - 2014.06.03. 20:59

  Lejla-> olvasd el a cikket!!

 12. Alex - 2014.06.03. 21:13

  IOS8mikor jon ki?

 13. Batyu - 2014.06.03. 21:16

  Elerheto lesz IOS 8 Iphone 4-es re is?

 14. Reaper - 2014.06.03. 22:26

  Ha a siri megkapná a magyar nyelvet az komoly lenne :D

 15. Joci - 2014.06.03. 23:33

  Batyu…. Nem ,nem lesz elérhető iphone 4-re csak 4S és fölötte… Vszleg a hardver nem lesz már elegendő neki, ezért nem is kínozzák a telefont és a tulajdonosok idegeit sem.

 16. LALI - 2014.06.04. 05:55

  Az IOS minél nagyobb annál jobban ritkul az új IOS rendszert futtató Iphone-ok listája!
  Sztem jövőre már Iphone 5 vagy fölötti telefon lesz a következő kritérium! És így tovább….

 17. Papi a Star - 2014.06.04. 09:39

  Szarok az újítàsokra, inkább az akku időt tolnák ki!!!

 18. Batyu - 2014.06.04. 19:01

  Joci.Koszonom

 19. Gábor 89 - 2014.06.05. 00:46

  Hello..lenne egy olyan kérdésem,hog valaki esetleg fel e rakta 4s-re az új 8-as béta rendszert..És ha van ilyen,milyen a tapasztalat,hogy bírja a telefon ezt a rendszert(szaggatás,lassulás..stb)..köszönöm

Szólj hozzá Te is!