A második per ítélethirdetésének margójára

Skarp 2014.05.04. 14:04 Apple, iPhone 2 hozzászólás 464

Bő egy hónap csatározás után vége lett a háború második nagy összecsapásának. Azt már megtudhattuk, hogy a bíróság végül három szabadalomsértést ismert el az ötből az Applenek és egyet a Samsungnak. Az almások által követelt kétmilliárd dollár helyett összesen 120 milliót ítélt meg Koh bírónő és az esküdtek. Hogy mi lesz a per hosszabb távú hatása, arra próbálunk választ keresni.

Ha ránézünk az ítéletet ismertető cikkekre, első látásra úgy tűnhet, győzött az igazság, nincs okunk elégedetlennek lenni, mert bár csak hármat ítéltek meg, az erkölcsi győzelem mégis Cupertino-é. Olvassuk újra azonban kicsit ezeket az írásokat. Először is, a 120 millió dolláros összeg alig több, mint öt százaléka annak, amire az Apple hajtott. Bár a kétmilliárd valóban egy kissé a valóságtól elrugaszkodott volt jogi szempontból, ez a töredékösszeg valószínűleg még az ügyvédek kifizetésére is épp hogy csak elég lesz.

Nem mintha a pénz miatt csinálta volna ezt az almás vállalat, mindenesetre a dolog PR-fronton nem túl szerencsésen jön ki. Ahogyan az sem, hogy a bíróság úgy döntött, egy szabadalmi jogsértést az Apple-höz is felvés, ami elég sokat lefűrészel az Apple képzeletbeli morális piedesztáljának lábaiból.

A téma szakértői is azon a véleményen vannak, hogy elég nehéz ezt az Apple győzelmeként felfogni, a CNN gazdasági rovata, a Fortune szemezett is a nyilatkozataikból – bővebben itt olvashatóak. Azt hiszem, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy a per eredménye megmutatta: itt az idő, hogy az Apple a valóban fontos dolgokkal foglalkozzon.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Q - 2014.05.05. 02:20

    Ezzel a samsungnak vége. Csőd.

  2. Áron - 2014.05.06. 00:56

    Ha egy percig is gondolkodnátok: mindig a vesztes fizeti a nyertes jogászait, és ilyen perek esetében a megítélt összeg bizonyos része az ügyvédeké.

Szólj hozzá Te is!