Kiemelt promóciót ad az Apple az exkluzivitásért cserébe

Skarp 2014.04.21. 12:56 Apple, iOS 3 hozzászólás 902

A Wall Street Journalban a minap megjelent cikk, ami az Apple és a Google közötti egyre élesedő versennyel foglalkozik, kitér arra is, hogy a cégek között egyre nagyobb a harc a fejlesztők kegyeiért is. Speciális ajánlatokkal próbálják magukhoz csalogatni a programozókat és stúdiókat, mivel az exkluzív címek válnak a platformok legnagyobb vonzerejévé manapság.

Az igen népszerű Cut The Rope franchise második része is egy ilyen, az Apple és a ZeptoLab közötti exkluzivitási megállapodás révén jöhetett ki úgy, hogy a megjelenés utáni első három hónapban csak az App Storeból volt elérhető, cserébe a szinte folyamatos kiemelt bánásmódért. A decemberi iOS megjelenést csak márciusban követte Androidos.

A WSJ cikke szót ejt az Apple és az  Electronic Arts közötti, a Plants VS. Zombies 2-ről szóló megállapodásról is, ami esetében ez az “exkluzivitási ablak” két hónap volt. Természetesen mindkét vállalat cáfolta, hogy ezért cserébe pénz cserélt volna gazdát, s mindkét oldalról megerősítették, hogy cserébe marketing és promóciós segítséget kaptak Cupertinotól.

Az EA népszerű zombis játékát megjelenésének hetében több felületen is aktívan promózta az Apple, például az App Store Facebook oldalán és a store top bannereiben. A gyakorlat persze nem egyedi, az Amazon is hasonló eszközökhöz nyúlt és nyúl, mind Kindle eszközei, mind új set-top-boxa, a Fire TV eladásainak pörgetéséhez, a termékek vonzerejének növeléséhez.

Nem meglepő ez annak a fényében, hogy egy szintén aktuális hír szerint folyamatosan nő az az összeg, amit az emberek mobil tartalmakra költenek: az IDC és az App Annie felmérései szerint a mobiljátékok 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak  tavaly, ami több  mint kétszerese a 2012-es eredményeknek. (MacRumors)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Apples - 2014.04.21. 23:24

    Számomra semmilyen előnyt nem jelet egy ilyen 2-3 hónapos “ablak” – nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele… :)

  2. Ibrick - 2014.04.22. 11:53

    Rengeteget jelent. Ekkora app dömpingben sok jó app röl nem is tudunk.

  3. Apples - 2014.04.22. 23:34

    De amikoregjelenik a te platformodon akkor ugy is ertesulsz a nagy nevekről. Akkor is ha az 3 hónappal kesobb jon ki mondjuk mert nagy név nem? Pl ha chromeos-re most jonne ki az első Angry bird az biztosan meg most is hir lenne…

Szólj hozzá Te is!