Mivel tudná eláztatni az Apple a Fire TV-t?

Skarp 2014.04.07. 13:06 Apple, iOS 2 hozzászólás 895

A Fire TV múlt heti bemutatása után sokan begyulladtak: kész, vége, az Apple milliárd dolláros hobbiprojektje veszélybe került. Bár az első zsigeri reakciók lecsendesedése után előkerültek a józanság hangjai is, akik azért nem gondolják olyan világverőnek az Amazon set-top-boxát – főleg, hogy küszöbön az almásoknál az új generáció. Itt az öt dolog, ami elég lehet ahhoz, hogy az Apple TV megint a legjobban elköltött 99 dollár legyen a kategóriában.

1. Siri voice search

Az Amazon egyik plusz gimmickje (a kettő közül) a hangirányított kereső, aminek segítségével a távirányítóba beszélve lelhetünk új műsorokra, filmekre, sorozatokra. Egyébként is valószínű, hogy amúgy is belekerült volna a következő generációba a funkció, főleg mióta iOS alapon fut az Apple multimédiás doboza. Ezt támasztja alá az is, hogy az Apple sorra vásárolja az olyan kisebb cégeket, startupokat, amik segítségével tovább javíthatják az eléggé kettős megítélésű Sirit. Ilyen pl. Novauris, aminek elsődleges szakterülete a helyi hangfeldolgozás, ami azt jelenti, hogy Siri gyorsabbá válhat, hiszen nem kell csatlakoznia az Internethez a mondandód feldolgozásához, ami nyilvánvaló előny, ha már handheldekről van szó.

2. Alapos hardver-update

A jelenlegi A5 chip már édeskevés, a cégtől mára már mindenki az 64 bites, iPad Airt is hajtó A7-es használatát várná el. A Fire TV Krait 300-asa négymagos, és dedikált GPU-ja van, mindez 2 giga rammal. Az A7-es egyértelműen jobb a Krait chipsetes megoldásoknál, ráadásul már az asztali processzorok határán táncol. Az A7-es nagy hátránya a komoly energiaigény, ami persze nem probléma egy állandóan hálózatra dugott set-top-box esetében. A több RAM egyértelmű szükséglet, főleg, hogy a Fire TV négyszer annyi memóriával rendelkezik, mint a jelenlegi Apple TV. Egyébként is: 2014-et írunk, vagy mifene.

3. Első osztályú felhasználói felület

A hírek szerint nagy redizájn várható az Apple TV háza táján, s az új külcsín kombinálja majd a csatornalistát a webvideókkal és az alkalmazásokkal. A júzer interfész kérdése egyébként is kiemelkedően fontos az ár és teljesítmény szempontjából is egyre homogénebbé váló piacon, ahol tényleg ilyen apróságok dönthetik el, hogy Átlag József melyik készüléket emeli le a polcról, vagy rendeli meg egy webshopból.

4. Játékok

A játékok futtatása a hangvezérlés mellett a másik fő értékesítési pont lehet az Apple TV elleni harcban. Az Amazon jól láthatóan komolyan veszi ezt a szegmenst is, hiszen nem is olyan régen felvásárolta a Double Helix-et, hogy házon belül fejleszthessen játékokat. A Helix legfontosabb játéka az új platformra a Sev Zero, amit ingyen kapsz, ha a Fire TV mellé megveszed a gyári játékkontrollert. Célszerű lenne erre a piacra is betörni, nem is csoda, hogy korábban fel is reppentek a pletykák – ha lesz App Store a boxra, miért ne lennének játékok? Az A7-es chip beemelésével ráadásul az iPad-re írt játékok is könnyebben portolhatók lesznek, a direkt az Apple TV-re írt címek mellett.

5. Kábel-alapú TV streaming szolgáltatás

A pár héttel ezelőtt a Wall Street Journal által megszellőztetett Comcast-tárgyalások eredménye kiemelkedően fontos lehet az Apple TV jövője szempontjából. Ha a hírek igazak az almások célja nem más lehet, mint a kábeltévé-piac teljes felforgatása. Ha az új verzió ötvözni tudná az on-demand streaminget a kábeltévé-csatornákkal, és ezt egy eszköz formájában, dedikált vonalon kínálná, az tényleg igen komoly fegyvertény lenne. Ha az ár nem vagy nem jelentősen emelkedne, az Apple TV-ből bombasiker lehet. Bár egy ilyen mérvű megállapodás elérése az új verzió kijövetele előtt kétséges, nem nagy kunszt a hardverhátteret előre kiépíteni, hogy aztán egy kábel átdugásával beköszönthessen a kábelnirvána.

Végignézve a piacon, a Fire TV megjelenése nem jelent számottevően nagyobb kockázatot az Apple lejátszójának, mint mondjuk a Roku 3. Bár jelenleg némileg többet kínál Apple-ös ellenfelénél, ez inkább csak az Amazon jó érzékét mutatja a termékei elindításának időzítésére. Game on, mondja a művelt latin.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. csab2 - 2014.04.08. 06:54

    Pl. az appleblog.blog.hu-n már hónapok óta pedzegetik ezt a témát. Valószínűleg az Apple TV is rástartol a játékokra, jobb harvert kap, lehet hogy egybe épitik egy wifi routerrel, stb.

  2. The Count - 2014.04.09. 05:57

    Még mindíg nincs hozzá net magyarországon !!!! Akkor mi ebből az előny nekünk ? Semmi…

Szólj hozzá Te is!