A Google a valódi ellenfél a szabadalmi háborúban

Skarp 2014.03.31. 20:28 Apple, iPhone 4 hozzászólás 474

A New York Times és a The Wall Street Journal is arról cikkez, hogy az Apple-Samsung-perháború következő felvonásának valódi célpontja nem más, mint az Android operációs rendszer. Persze, a szemfülesebbek erre már korábban is rájöhettek, mivel az Apple által kifogásolt funkciók egy része a Google mobilos oprendszerének részét képezi. Nem is csoda, hogy ennyire fontosnak tartják sokan a pereket, hiszen ha az Apple megnyeri ezt a fordulót, a sokmilliárd eszközön futó Androidban nagy valószínűség szerint komoly változtatásokat kell majd eszközölnie is a Googlenek és az arra építő többi gyártónak is.

Miután a cégek között a békéltető tárgyalások sikertelenül zárultak, a per a mai nappal rajtol. Az Apple öt szabadalma megsértéséért 2 milliárd dollár anyagi kártérítést vár a Samsungtól, akik cserébe két saját szabadalmukat kérik számon a cupertinóiakon. Az almások többek között a slide-to-unlockot illetve az eszközön és az interneten való szimultán keresés funkciójának átemelését fájlalják. A NYT és a WSJ véleményével ért egyet az előbbi által idézett Mark P. McKenna professzor, a szellemi tulajdonjog szakértője is:

“A Google az Android miatt már kezdetek óta a háttérben settenkedett ezeknél az ügyeknél. Páran már az egész Apple-Samsung háborút az elejétől fogva inkább az Apple és Google konfliktusának fogta fel.”

Persze a Wall Street Journal is megszólaltatott pár szakértőt, többek között Michael Carriert, aki szabadalmi szakértő és a Rutgers University jogprofesszora. Carrier véleménye szerint ezúttal a Google a korábbiaknál jóval inkább a fókuszban lesz. A Samsung védelmét valószínűleg arra fogja felépíteni, hogy a kérdéses funkciók az Androidban már jóval az iPhone megjelenése előtt fejlesztés alatt álltak. Némi reményre adhat okot nekik, hogy az autocomplete funkcióval kapcsolatban a bíróság korábban már az ő javukra döntött. A kb. egy hónaposra várható perben olyan nagyágyúk is tanúskodni fognak, mint Andy Rubin, a Google korábbi Androidos projektvezére, és az Android Inc. társalapítója, illetve a Phil Schiller, az Apple globális marketingért felelős alelnöke.

Az előző felvonásban többszöri újratárgyalás és kárrevízió után 930 millió dollárt, azaz valamivel több mint 207 milliárd forintot ítélt meg a bíróság Cupertinonak, azonban az Apple kérelmét a szabadalmakat sértő eszközök forgalomból kivonására visszautasította. Természetesen nem is annyira az azóta elavult termékek ellehetetlenítése volt az Apple célja, mint inkább egy precedens beállítása, amiben akár a jövőbeli jogsértésektől is elvehette volna a koreaiak és a Google kedvét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. THe0S - 2014.03.31. 22:26

  Érdekes. Kíváncsi vagyok a folyatatásra.

 2. Martin - 2014.04.01. 14:10

  En is es ha nyer vagy ha nem nyer az Apple vagy netan megszunik a ceg (remelem nem fog) akkor is a kedvenc tech gyartom volt illetve most is az. :)
  En mindig az Apple mellett dontok.
  Nemreg vettem egy iPod touch 5g-t es tesom ra akart beszelni hogy inkabb Google nexus-t vegyek mert nagyobb a teljesitmenye.De en akkor is iPod ot vettem mert szeretem az almas keszulekeket!!

 3. Kala1 - 2014.04.01. 15:14

  Hiba volt az iPod Touch. Egy iPhone 5S-t kellett volna venned. Egyébként a Nexus jobb mint egy iPod

 4. Lvgaben - 2014.04.01. 15:25

  Ezert van az hogy a samsungnak eselye sincsen h sajat op rendszert fejlesszen…

Szólj hozzá Te is!