Az iPad Air fóliótokok összehasonlító tesztje

Skarp 2014.02.27. 11:12 Apple, iPad, Teszt 4 hozzászólás 2 553

Három portfolio típusú tok, három homlokegyenest különböző megközelítés. A Stylebolt jóvoltából kaptunk tesztelésre többféle megoldást is az iPad Airhez. Összehasonlító tesztünkben mindenféle igényedre választ kaphatsz.

Szolíd elegancia – Jisoncase Smart Cover for iPad Air

Első delikvensünk a Jisoncase igen elegáns bőrtokja – ez a kézzel készült kívül-belül bőr termék az üzleti szférában, vagy a klasszikusabb formák és anyagok iránt rajongók körében arathat igazán. A színválaszték igen széles, bár a tesztalanyként szolgáló feketét vagy a barnát leszámítva kissé csiricsáré színek dominálnak. Tesztalanyunk belsejének igen kellemes tapintású bőre tényleg igazán sokat dob a minőségérzeten. A fedél a teszt egy másik szereplőjével ellentétben rendesen tart, nem nyílik ki, még arccal lefelé tartva sem. Jómagam az pasztellszíneket favorizálom, így abszolúte nem bántam, hogy a feketét kaptuk és nem mondjuk a lilát.

További előnyként emelném ki a varratok teljes hiányát, ami még gyakran igen drága tokoknál is neuralgikus pont szokott lenni. A fedél egyébként egy hármas osztású smart cover, így a hagyományos módon a laposabb gépelős és az emeltebb filmnézős pozíció is megoldható. A branding nagyon minimalista, mindössze egy kis fém Jison-emblémát találunk a flapon és némi szolíd “gravírt” a belső részen. A user experiencehez a legtöbbet egyértelműen az adta, hogy iPadünk eszméletlenül könnyen, szinte belesluttyan a keretbe, de kijönni már arccal lefelé rázva sem hajlandó. Nagyon kellemes, hogy ezzel megkímélik az embert a sokszor szenvedős ki- és befeszegetéstől, mégsem kell folyton a kipottyanástól rettegnünk. A tok behelyezés után tökéletesen illeszkedik, még a mikrofonok apró kivágásai is pöpecül passzolnak.

Természetesen a legtöbb termékhez hasonlóan a Jison fóliója sem mentes a hibáktól. Ütésvédelme a teszt mezőnyén belül közepes, a kategória teljes kínálatában is csak a középmezőny végén kullog. Bár a készülékre vigyázva nem igazán próbálgattuk,  esélyes, hogy egy nagyobb leejtésnél már kipattanhat iPad Airünk a tokból, a lehetséges károkat gondolom nem kell ecsetelnünk. Természetesen normális használat mellett ez is tökéletesen elegendő, aktívabb életmód esetén azonban érdemes másik tok után nézni.

Bár a dizájnszempontból elismerésem a tervezőnek, a külcsín néha a praktikum rovására megy. A jackdugó, a kikapcsológomb és a hangerő kezelőszervei körüli kivágások indokolatlanul nagyok, így az anodizált fémfelületet könnyebben érheti káros behatás. Ráadásul az alsó részen a Smart Cover for iPad szinte csak a sarkokat tartja, a Lightning csatlakozó és a hangszórók körüli részt teljesen szabadon hagyva, ami tovább rontja a védelmi faktort. Az sem tetszett, hogy bár nincs kifejezetten bufli ujjam, és a bekapcsológombot és a kamerát szabadon hagyó kivágás is elég nagy, kissé nehézkesen fértem a gombhoz, mert túl közel volt hozzá a tok pereme.

Dizájn: 5
Minőség: 5
Védelem: 3
Szavatosság: 4
Ár/Érték arány: 5

Összességében: 4,5

Tökéletes választás a stílusosabb tokok szerelmeseinek, akik a minőségi bőr és esztétikum mellé némi védelmet is szeretnének a pénzükért: a Jisoncase Smart Cover for Ipad Air most 12 980 forint helyett 9890 forintos kedvezményes áron megvásárolható a Styleboltnál.

Remek védelem, kompromisszumokkal – UAG Scout for iPad Air

Az Urban Armor Gear szokásához híven egy a többinél futurisztikusabb, buflákabb, technofilebb dizájnt hozott össze a Scout for iPad Airrel. Mechanikus, urbánus megjelenés jellemzi. Rücskös, mintázatú, hátlapon kamucsavaros gumiborítása kiváló tapadású, ráadásul ha vízbeejtés ellen nem is, de egy kiadós eső ellen is jól védi tabletünket. Sokkal szebb és jobb, mint az UAG iPhone tokjai, bár az koszt is rendesen marasztalja, de ez nem gond,  mivel nagyon egyszerűen, akár nedves ronggyal letörölgethető.

A Scout elsődleges vonzereje a kor szelleméhez jobban igazodó dizájnja mellett igen komoly ütésállósága lehet és bár iPadünk vastagságát jócskán megdobja, súlyát nem annyira vészesen. A vastagság javarészt egyébként a hátlapból kihajtható, magabiztosan kettő – leginkább filmnézésre alkalmas – pozícióban rögzíthető támasznak tudható be, amiből a kisebb dölésszögűben kevésbé stabilan rögzül készülékünk. Fájó hiány a gépeléshez jobban döntött állás hiánya is, de ez a kialakítás sajátosságai miatt nem volt kivitelezhető.

Lehet, hogy csak a tesztpéldányunknál volt ez így, de a varrások igen csúnyák voltak, amiért ebben az árkategóriában az ember már felhúzza a szemöldökét. A színválaszték gyakorlatilag nemlétező, csak feketében kapható. A kijelzőt védő fedél ráadásul élére állítva is el-elválik a képernyőtől, arccal lefelé meg főleg. Táskában karcolós dolgok mellett hordva, vagy elejtés esetén csökkenti az amúgy egészen kiváló védelem hatékonyságát. A fedél ráadásul nem is illeszkedik pontosan, becsukott állapotban hézagos, nem fekszik rá szépen a kijelzőre – az volt az érzésem, mintha nem raktam volna bele rendesen a tokba, így többször is ellenőriztem, ám sajnos ez a gyártó hibájának bizonyult.

A tokba berakás és kivétel nehézkes, ez azonban szükséges kompromisszum a megfelelő védelem érdekében.  Bár idővel, a bejáratódással ez javulni fog valószínűsíthetően, a gombokat a tok vastagsága miatt nehézkes benyomni, a némítókapcsoló környéke pedig túl csupasz. Kissé érthetetlen módon a két mikrofonhoz egy nagy hosszúkás kivágást alkalmaztak, így némileg fölöslegesen további felületeket hagytak védtelenül.

Az aktív életmódot élőknek, illetve kevesebbet gépelőknek nagyon jó választás marad az UAG Scout, a tesztünk foliói közül kiemelkedve a leghatékonyabban védve iPad Airünket. A cég tokjainak dizájnja igencsak megosztó, de az árért cserébe korrekt minőséget kaphatunk tőlük, ráadásul az unalomig önmagát másoló mezőnyben egy funkcionalitásában és  külcsínben is újítani próbáló, remekül védő, bár kissé vaskos terméket kapunk összekuporgatott forintjainkért. A Styleboltnál ő is kapható, potom 11 980 forintért.

Dizájn: 4
Minőség: 4
Védelem: 4
Szavatosság: 5
Ár/Érték arány: 4

Összességében: 4

Kiváló ötletek, elhanyagolható védelemmel – TheJoyFactory Folio360 Slim

Ha neked a Scout túl rugged, a Jison bőrtokja pedig túl fancy, az arany középút dizájnügyileg a Folio360 Slim. Mindössze félhüvelyk vastag, ízléses, mégsem öreges, korszerű kinézettel van dolgunk. A tabletünket füzetborítóként körülölelő, azt azonban a peremeknél nem tartó tok esetében a kinyílást egy fasza mágneses klipzár akadályozza meg. A tapintása kellemes és bár kevésbé göcsörtös, mint az Scouté, fogása korrekt, egyedül az Apple logót szabadon hagyó hátlap körüli műanyag peremet tartottam vastagnak, ám ez szükséges rossz: a perem ugyanis a másik oldalon egy korongban folytatódik.

Az igazi truváj a TheJoyFactory tokjában, hogy a szokásos peremes rögzítés helyett alkalmazott mikrotapadókorongos megoldásával elképesztően stabilan tartja, ha egyszer felcuppantottuk. A kevésbé pontosan definiált behelyezésből adódóan némileg nehezebb pontosan, megfelelően a helyére rakni, ám második-harmadik próbálkozásra biztosan összejön. Bármennyire is bizonytalannak tűnik, ha egyszer megfogta a korong, a toknál fogva rázhatjuk is a készüléket, akkor sem fog leválni.

A The Joy Factory a dilizést sem feledte, ahol mások csak helykitöltő hulladékot látnak, ott ők lehetőséget  a kibontakozásra. Ez a biológiailag lebomló anyagból levő, alapjáraton a tok tömőanyagaként szolgáló táblácskánál látszik meg, amiből hatalmas ötlettel utazó sakkészletet faragtak, így nem csak a fölösleges szemetet generálják. Zseniális megoldás, ahogyan az is, hogy a tapadókorongos felület forgaható, és mivel a képernyőre simuló felület kellően csúszásgátolt, így a tárcsát forgatva állítva és fektetve is, gyakorlatilag bármilyen dőlésszögben rögzíthető a készülékünk.

A Folio360 iPad Airre optimalizált Slim verziójának legnagyobb hátránya a jellegéből adódó, gyakorlatilag nem létező impact-védelem. Azt, hogy nehezen engedi el a készüléket korábban előnyként  értékeltük, ám meg kell említenünk azt is, hogy nincs a leszedést elősegítő eszköz vagy eljárás, így az embernek bármi lapossal alányúlva kell imádkoznia a feszegetés közben, hogy ne szakítson, vagy törjön el valamit útközben, esetleg karcolja össze a hátlapot. Tesztalanyaink közül ez a legborsosabb árú, ám ha a védelem nem számít és egy flexibilis, tartós, minőségi tokot szeretnénk, ez lehet a nyerő. A Styleboltban 14 980 forintot kóstál.

Dizájn: 4
Minőség: 5
Védelem: 2
Szavatosság: 5
Ár/Érték arány: 4

Összességében: 4

Ahogyan az látható, tényleg nagyon különböző fóliókról van szó, a választás pedig csak a vásárló értékítéletén, prioritásain múlik. Ha a stílus a fontos az elsőt, ha a védelem a másodikat, ha a flexibilitás a harmadikat válaszd, persze csak ha nem fontosak neked az olyan aspektusok, ahol az adott tok gyengében teljesít (pl. védelem, dizájn, stb.). Bár telefonkészülékemen inkább egy jó gripű, védelemre kihegyezett tok van, ebben a tesztben a Jisoncase bőrfóliója volt a személyes favoritom, de ahogyan az a pontszámokból is meglátszik, ebben az árkategóriában már viszonylag kiegyenlített a mezőny.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. Motyon - 2014.02.27. 13:26

  Grat. 2500 ft-ért vettem ebayen iPad Air tokot, amihez járt fólia és stylus is. Valódi bőrtok. Erről ennyit. Régen az iPad 2-re én is 20-ért vettem SGP tokot, amúgy azt nem is értem miért nem rakták a cikkbe. Ha már drága tokokról,van szó, az SGP elég jókat csinál.

 2. Designed by Apple in California - 2014.02.27. 18:22

  Már az iPhone 3G-m óta használok tokokat a készülék megóvására. Kipróbáltam sokfélét, s volt nem is egy ami messze nem érte meg az árát. De amióta az Urban Armor Gear bemutatta a speciális tokjait azóta csak UAG tok van az iPhone-on. Hegyi/erdős MTB vagy gyalog túrák, futás….. Rendkívül jó minőségérzetet nyújt a tok, ami nagyon szorosan és pontosan illeszkedik az iPhone-hoz. Az ütésállósága-és elvezetése a kategória legjobbja!!!!!!! A készüléket nehéz belepattintani, kivenni még nehézkesebb. A desing nekem nagyon tetszik, de ez szubjektív. A némító gomb kivételével minden gomb fedett, de kézelélhetőségüket ez abszolut nem befolyásolja. Tény, hogy kissé vastagabb lesz tőle a telefon, de én úgy gondolom, hogy az ilyen tokok között az UAG tok a legvékonyabb, illetve aki ilyen jellegű tokokat keres az nem a tok vastagságát tartja szem előtt. Páron 5S készülékén fehér UAG tok van, s őszintén mondom, hogy nem sárgul, nem “törik bele” kosz.

  Az iPad-hez én még mindig az – Apple – Smart Case tartom a legjobbnak. Bár kétség kívül nem ez a tok ami igazán profi védelmet nyújt, de nem is ez az erőssége.

 3. lonsdale666 - 2014.02.27. 18:32

  Igen,ebay tokok sokkal jobbak,minőség és ár tekintetében is.Sajnos egy majd 30 ezres tok pár hét alatt széttört a minin,körben a keret mellett,ellenben a 4 ezres ebay tokom lassan egy éve tökéletes.

 4. strucc007 - 2014.02.28. 05:55

  Ezek ocsmány tokot!
  Én a telóra és air-re is azonos tokot tettem, nálam fontos az összhang, és az Apple bőrtokjait választottam. Eddig nem bántam meg ;)

Szólj hozzá Te is!