EP-rendezvény: okostelefonok a fogyatékossággal élő emberekért

Helme 2013.11.28. 16:48 Apple, Egyéb 0 db 223


Siket és vak emberek számára szervezett találkozót az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában Kósa Ádám siket néppárti EP-képviselő azzal a céllal, hogy nagy mobiltelefon-gyártók képviselői megismertessék őket a mindennapi életet megkönnyítő új fejlesztési eredményekkel – közölte csütörtökön a képviselő irodája az MTI-vel.

A szerdai rendezvényen a Samsung és az Apple – a világ két legnagyobb, a piac 60 százalékát lefedő mobiltelefon-gyártója – új fejlesztéseit mutatták be. A találkozón Inmaculada Placencia-Porrero, aki az Európai Bizottság részéről az úgynevezett akadálymentesítési tervezés vezetője, ígéretet tett arra, hogy még a jövő májusi EP-választások előtt elindul a Kósa Ádám és Werner Kuhn néppárti EP-képviselő által kezdeményezett projekt a valós idejű jelnyelvi tolmácsolásról és feliratozásról, amelyet az unió finanszíroz. Így akadálymentessé tehetik majd a voksolást minden európai polgár számára.

Kósa Ádám a találkozón kitért arra, hogy egyes elemzések szerint az okostelefon lett a világtörténelem egyik leggyorsabban terjedő fogyasztói-technológiai eszköze, megelőzve például a televíziót, az autót vagy akár az elektromos áramot is. Csak 2013 harmadik negyedévében a világon több mint 455 millió mobiltelefont értékesítettek, amelyek közül 250 millió okostelefon volt. Az előrejelzések szerint világszerte robbanásszerű növekedés előtt áll a mobiltelefonos fizetések piaca is – tette hozzá.

“Ebből a fejlődésből nem maradhatnak ki a fogyatékkal élő személyek sem” – hangsúlyozta Kósa. Saját példáját említve elmondta: míg a telefon használatából évtizedeken keresztül ki voltak rekesztve a siketek, ma, az okostelefonok segítségével újra részesei lehetnek a főbb kommunikációs folyamatoknak.

Hasonlóan vélekedett Robin Christopherson, az AbilityNet vak igazgatója is, aki számos olyan Apple-alkalmazást mutatott be okostelefonján, amelyek segítik a mindennapi életben: a telefon kamerája “lát” helyette, mivel képes bármely lefotózott tárgyat vagy írott információt hangosan megnevezni. Christopherson szerint “a mobil eszközöknek hála eltűnik a szakadék a fogyatékos és egészséges felhasználók között”.

Jean-Daniel Ayme, a Samsung alelnöke – aki csak erre az alkalomra utazott Európába – szintén olyan innovatív alkalmazásokat mutatott be, amelyeket cége a vakok vagy siketek számára fejlesztett ki, de amelyek az átlagos felhasználók számára is hasznosak, mint például az írott szöveg automatikus szkennelése és hangos felolvasása.

Sabine Lobnig, a mobilgyártók 80 százalékát tömörítő szakmai és együttműködési szervezet, a Mobile Manufacturers Forum (MMF) főtitkára bemutatta a GARI projektet, melynek segítségével a fogyatékossággal élő vásárlók el tudják dönteni, melyik mobiltelefon a legmegfelelőbb számukra.

Zárszavában Kósa Ádám rámutatott arra: a múlt héten elfogadott kohéziós jogszabálycsomagban az általa mint jelentéstevő által benyújtott módosításoknak köszönhetően 2014-től az akadálymentesítés kiemelt szempont lesz az európai uniós források felhasználáskor, ideértve az infokommunikáció területét is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!