Szinte lehetetlen lesz majd otthon javítani az új MacBook Pro-kat

Dan 2013.10.27. 15:03 Apple, Mac 7 hozzászólás 1 798

Miközben a fél világ az új MacBook Pro-k teljesítményéről beszél, addig az iFixit aggasztó tényekre hívja fel a figyelmet az új noteszgépekkel kapcsolatban. Az újonnan megjelent Apple-termékek belső elemzésével foglalkozó iFixit csapata, a mostanra megszokottnak mondható tesztjében ezúttal mélyreható vizsgálatnak vetette alá a cupertinoiak legújabb 15 colos MacBook Pro-ját is.

A teszteket végző Miroslav Djuric megállapította, az új modell a belső felépítést tekintve szinte egy az egyben megegyezik a 2012-es változattal, azonban néhány aggasztó különbség is érzékelhető az újabb szériás noteszgépben, ami miatt jóval körülményesebb lehet a készülékek “otthoni” javítása.

Ennek oka egyfelől az, hogy fejhallgató jack dugója immáron a logic board-ra csatlakozik, ami ha tönkremegy, a csere általi javítás akár 1000 dollárba is kerülhet – magyarázza a szakember. Hasonló a helyzet az akkumulátorral, ami csakúgy, mint a tavalyi modell esetében ezúttal sem cserélhető, mi több, a blogger nem is ajánlja, csakúgy, mint az új noteszgépekben megtalálható RAM és SSD modulok otthon történő cseréjét sem, ugyanis a procedúra még a tapasztaltabb felhasználók számára is gondot okozhat.

Hasonló eredményre jutottak az új 13 colos változattal is, a szakemberek elmondása szerint még a kisebb MacBook Pro-k javítása is meglehetősen nehézkes lehet. Az aggasztó tényeket azonban enyhítheti az új MacBook-ok SSD meghajtóinak sebessége, ami mint kiderült, jóval gyorsabb írási és olvasási sebességet képesek prezentálni, mint elődei, hála a PCIe csatlakozásnak. Mi több, az új OS X által hajtott MacBook-ok már lényegesen több ideig használhatók hálózattól függetlenül is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg az SZTE másodéves kommunikáció valamint mobil és közösségi média szakos hallgatója. Tech őrült és apple fanatikus. #wannabejournalist.

7 hozzászólás

 1. strucc007 - 2013.10.27. 22:27

  Most komolyan, ez miért fontos? Veszel egy Apple Care-t és 3 évig biztosítva vagy…

 2. SAS - 2013.10.28. 05:20

  Es aki nem 3 evre vesz?

 3. Zoli - 2013.10.28. 08:46

  Ez a hír arra jó, hogy aki majd használtan akar venni, és nincs gari, elgondolkozzon inkább egy új vételében.

 4. Zoli71 - 2013.10.28. 15:14

  Azért jó, hogy az Apple a szervi díjakból is a legtöbbet tudja kipréselni.

 5. Wekar - 2013.10.29. 03:43

  A RAM-ot nem cseréli ki nektek egy tapasztaltabb felhasználó sem max egy szakember, ugyanis integrálva vannak:) Az SSD cseréjében meg ahogy elnéztem csak az alkatrész hiánya lehet a fentakadás de aztán meglátjuk késöbb:)

 6. Csabi - 2013.10.29. 12:47

  Ha ezek a gépek is hozzák azt a megbízhatóságot és időtállósáot, amit az én kis 2008 early macbookom, akkor szervízt se fog látni a gép. 5 éve először kellett belenyúlni a gépbe, de csak azét mert kapott több ramot illetve egy ssd-t. Az akkumulátorról meg csak annyit, hogy már egy éve írja, hogy Csere most, mert rossz… Ennek ellnére még bír 2-3 órát használattól függően. Tehát csak az eredeti 6-7 órájához képest roszz. :) Nem gondolnám, hogy kardinális kérdés lenne az “otthoni” szerelhetőség.

 7. Építész - 2013.11.30. 15:02

  Na ne már!
  Az akksik összevissza méretek.
  Az alaplap semmi szabványt nem követ, a ram cserélhetetlen, az SSD miért nem szabványos ?
  Ha az SSD beszarik akkor ???
  Mert bizony sok az SSD meghibásodás, csak sokan azt hiszik, hogy az soha sem megy tönkre.
  És hogyan lehet a ventiket portalanítani ???
  Mert a Mac nem porosodik? Ne már!
  Ez az egész egy mérnöki szégyen.
  Persze dobd el 3 év múlva azt kész…

Szólj hozzá Te is!