Aggályos lehet az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasó

Helme 2013.09.17. 08:52 iPhone 9 hozzászólás 2 292

A Spiegel Online hírportál cikkében óva inti a felhasználókat az új iPhone 5S okostelefon ujjlenyomat leolvasójának használatától Johannes Caspar professzor, Hamburg német tartomány adatvédelmi és információszabadsági megbízottja (Der Hamburgische Beauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit).

“A biometrikus jegyeket nem lehet megváltoztatni, azok végigkísérnek bennünket életünk során. Az ujjlenyomatot nem lenne szabad mindennapos használatba venni azonosítás céljából különösen akkor nem, ha az adatok elmentésre is kerülnek” – mondta a Hanzaváros adatvédelmi biztosa a Spiegelnek.

Johannes Caspar nem tartja meggyőzőnek az Apple érvét, hogy az adatokat csak a készülékben tárolják. “Egy átlagos felhasználó manapság egyáltalán nincs abban a helyzetben, hogy felügyelni tudja milyen alkalmazás milyen adatokhoz fér hozzá és milyen információkat olvas ki készülékében” – mondta. A technikai megoldásokban még azelőtt sem lehetett megbízni, mielőtt fény derült volna az amerikai PRISM kémprogramra – tette hozzá.

“Erre is vonatkozik az az alapszabály, hogy adatainkat nem szabad bőkezűen osztogatnunk. Ahol nincs rá feltétlenül szükség, ott nem lenne szabad biometrikus jegyeinket hátra hagynunk. Pláne nem merő kényelemből” – hangsúlyozta a tartományi adatvédelmi megbízott a Spiegel magazin internetes kiadásának.

Az Apple az iPhone 5S bemutatóján hangsúlyozta, hogy sem a készüléken futó alkalmazásoknak, sem az alkalmazás fejlesztőknek nem ad hozzáférést a “Touch ID” funkcióhoz. Ujjlenyomattal kizárólag a telefonzárat lehet feloldani és vásárlásokat hitelesíteni az Apple-nél.

Phil Schiller az Apple globális marketingért felelős elnökhelyettese a prezentáción rámutatott, hogy saját felméréseik szerint a felhasználóknak a fele tekinti nyűgnek a biztonsági kód használatát telefonján, ami tekintettel a készüléken tárolt információk – levelek, fotók és címjegyzék – személyes jellegére egyáltalán nem egy szerencsés hozzáállás.

Bruce Schneier neves amerikai kiberbiztonsági szakértő szerint az Apple az ujjlenyomat olvasó alkalmazásával megtalálta a megfelelő egyensúlyt a biztonsági és a kényelmi szempontok között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

9 hozzászólás

 1. Yooozi - 2013.09.17. 09:50

  Szerintem ez az egész túl van lihegve, biztos magasabb kategória, mint mondjuk egy jelszó elvesztése, de készülék elvesztése, vagy eladása esetén biztos megvan a módja a tárolt ujjlenyomat törlésének. Kíváncsi vagyok amúgy, hogy az iTunes backup rögzíti-e?

 2. Kalocsa - 2013.09.17. 10:21

  Csak a telefon fogja tárolni nem kerül fel se hová .

 3. HunXPlayboy - 2013.09.17. 10:49

  Elvileg nem. De ez is Apple ellenes kampány!!!! Több mint tíz éve lehet így notebook ot feloldani, az pedig tarolta a lenyomatokat a hard disken…

 4. hunbalu - 2013.09.17. 12:35

  És egyébként sem kötelező, igaz?
  Ez egy opció, aki akarja, az használja saját felelősségére, aki meg nem akarja, az nem használja. Ennyi…
  És tényleg, laptopokon már régóta van ilyen, és mindenki örült, hogy végre “feltörhetetlenül” levédhette az adatait. Már csak az ujjára kell figyelni a felhasználónak, nehogy azt lenyúlják ;)

 5. Zatrok - 2013.09.17. 14:29

  Es mi a tokom van akkor, ha akárhová felkerül az ujjlenyomatom? Csinál magának egy ilyen ujjat, mint az enyém, aztán eljön Amerikából, h ellopja a telefonom?

 6. Ixos - 2013.09.17. 15:22

  egyébként meg mindenkitöl olyan nehez megazerezni az újlenyomatát, mint Hannibaltól…

 7. Blancor - 2013.09.17. 18:34

  Nem biztos, hogy a teljes ujjlenyomat kerül tárolásra, mert ugye, ha így van akkor abból az 50-60 pontból, amit mintaként levesz és vmilyen HASH algoritmussal tárol (plusz pont, ha titkosítást is alkalmaznak), nem reprodukálható a teljes ujjlenyomat, ergo nem okozhat személyi jogsértést. Egyébként kicsit tényleg túl van lihegve, szerintem. Kíváncsi lennék, ha a csamcsung vagy bármely más gyártó tette volna az első lépést ebbe az irányba, milyen kritikák hangzottak volna el neves és kevésbé neves biztonsági szakértők szájából/tollából.

 8. Pepe - 2013.09.18. 00:38

  Szerintem meg full igaza van a csávónak. Ebbe beleértem azt is hogy Pc-n is aggályos volt. Biztos hogy örökre eltárolják valahol, minden fogadkozás ellenére.

 9. dani - 2013.09.18. 14:12

  Az ilyen jogvédőkkel és úgy általában a jogászokkal nem szabad foglalkozni, akik megszólalnak a technikával kapcsolatban. Fogalmuk sincs az egészről, csak tolják magukból az ostoba szabályaikat, előírásaikat, amik köszönő viszonyban sincsenek a valósággal…

Szólj hozzá Te is!