A mobiltelefon növelheti a rák kockázatát

Helme 2013.08.03. 14:09 Apple, iPhone 10 hozzászólás 973

A gyakori mobiltelefonálás növelheti a rák kockázatát, erre az eredményre a készüléket használók nyálmintáinak elemzése után jutott a tel-avivi orvosi egyetem egyik kutatója. A tudósok régóta aggódnak a gyakori mobilhasználat lehetséges ártalmai miatt, ám egyértelmű bizonyítékokkal eddig senkinek sem sikerült szolgálnia. Jelenleg a mobiltelefont a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a rákokozók 2b kategóriájába sorolja, amely “potenciális emberi karcinogént” jelent.

A tel-avivi egyetem új minikutatásában Yaniv Hamzany, az intézmény munkatársa a mobilozók nyálának összetételét elemezte – idézi az American Friends of Tel-Aviv University portál az Antioxidants and Redox Signaling című szaklapban megjelent kutatást. Mivel beszéd közben a készülék a nyálmirigy közelében helyezkedik el, Hamzany és kollégái feltételezték, hogy a nyál felfedi, létezik-e kapcsolat a telefon és a daganat kialakulása között. Gyakori és alkalmi mobilhasználók mintáinak összehasonlításakor kiderült, hogy az előbbiek nyála a mérgező peroxidok és a szabadgyökök magasabb szintjét mutatta. Ezeket a sejtkárosító anyagokat a rák egy súlyos kockázati tényezőjének tartják.

A minikutatásban húsz olyan páciens nyálát vizsgálták meg, akik legalább havi nyolc órát beszéltek a készülékükön. A résztvevők közül többen ennél sokkal hosszabban, havi 30-40 órán át is társalogtak. A csoport eredményeit összehasonlították a kontrolcsoportéval, amely nem halló személyekből, vagy olyanokból állt, akik egyáltalán nem használtak mobiltelefont, vagy kizárólag üzenetküldés és más, nem hangos funkció céljából vették igénybe a készüléket.

A kontrollcsoporthoz képest a gyakori mobilozók nyálában jelentősen magasabb volt a rákot okozó sejtkárosítók szintje.

“Ez arra utal, hogy a működő telefon mellett lévő szövetekben és a nyálmirigyben jelentős az úgynevezett oxidációs stressz. Ez a folyamat összefügg a sejtek és a gének olyan károsodásával, amely daganatot okoz” – állapította meg Hamzany.

Noha az eredmények nem tártak fel egyértelmű ok-okozati kapcsolatot a mobiltelefon és a rák között, mégis arra utalnak, hogy a hosszú távú használat ártalmas lehet. Hamzany szerint az a következő lépés, hogy a mobilhasználat kezdete előtt, majd sok intenzíven végigtelefonált perc után is megvizsgálják a páciensek nyálát, hogy lássák, azonnal reagál-e a szervezet a rádióhullámokra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

10 hozzászólás

 1. Zalán - 2013.08.03. 14:57

  Ez már régóta sejthető volt. Még egy indok a kihangosítás mellett.

 2. DoniPhone - 2013.08.03. 16:02

  Ezért használok legtöbbször haadsetet :)

 3. More - 2013.08.03. 16:38

  Ezt már régen megállapították! De feltűnt, hogy ma már minden rákkeltő?

 4. Szexuális Zaklatás Panda - 2013.08.03. 22:16

  Noveli a kockazatat, de ettol nem rakkelto…

 5. Kk - 2013.08.04. 08:17

  Ki gondolta azt hogy nem rákkeltő?
  Hát az biztos hogy nem egészséges.

 6. scamp - 2013.08.04. 11:55

  Igen, meg a napozás is rákkeltő, meg a belélegzett káros anyagok is, a táplálkozásunk során is belefuthatunk rákkeltő anyagokba és így tovább.Mint ha lenne más választásunk.Minden egyes napunk és pillanatunk kockázatot és veszélyt rejt.

 7. Qpack - 2013.08.04. 19:59

  Es ha csak a zsebemben hordom, akkor hererákot kapok?

 8. Fehérsólyom - 2013.08.06. 16:29

  Ha csak a tenyerembe beszélek sokat, nem változik meg a nyálam összetétele?
  Ha csak egy papírdobozkát tartok/szorítok a fülemhez, nem melegszik fel tőle a fülem?
  Ha kimegyek a napra néhány percre, nem ér annyi természetes mikrohullám amennyi egy telefonálás alatt?

 9. Fehérsólyom - 2013.08.06. 16:36

  Ha olyan rohanó életet kezdek élni, mint a sokat telefonálók általaban, nem növelem egy csomó más módon is a rák kockazatát?
  Ezekhez a dolgokhoz nagyon sok statisztika kellene, tobábbá átgondolas és a részeredmények súllyozása.

 10. iDoki - 2013.08.06. 18:40

  Ahogy Öveges professzor mondta, és írta “Sugárözönben élünk”. Bárhol vagy, ahol térerő van, ott ki vagy téve ennek a hatásnak :(

Szólj hozzá Te is!