Apple vs. Android körkép 3. rész – Mégis mihez kezdjen a Samsung és az Apple?

Kacor 2013.07.05. 20:40 Apple, Egyéb 30 hozzászólás 1 403

Az AppleInsider publicisztikája alapján összeállított, rendhagyó, ironikus cikksorozatunk befejező részében a Samsung, a Google és az Apple szerelmi háromszögét elemezzük ki.

Mi történik, ha a Samsung rájön, mit művel a Google az Androiddal?

Ha a Google nem használja az Androidot arra, hogy komolyabban versenyezzen az Apple-vel, vajon majd a Samsung fog így tenni? A Google-vel ellentétben a Samsung igencsak otthon van a minőségi hardverfejlesztésben, sőt, saját fejlesztési alkalmazásai sem rosszak. A Samsung saját tervezésű csipjei vezető szerepet töltenek be a piacon, olyannyira, hogy egészen eddig az Apple iPhone-ok és iPadek A szériás csipjeit is a koreai vállalat szállította (a jövő évtől az iPhone-t és iPadet hajtó következő generációs, 20 nanométeres, A szériás csipeket a taiwani TSMC fogja gyártani).

A Samsung ugyanakkor nem rendelkezik saját szoftver platformmal, így kénytelen a Windows Phone, a Windows és az Android között ingázni (vagy kombinálni őket), ezzel párhuzamosan a Microsoft és a Google szoftvereinek hibáit orvosolni – jó példa volt erre az Android biztonsági réseinek befoltozására tett intézkedés, a Safe (Samsung for Enterprise) projekt beindítása, melynek keretein belül a Android nyitott forráskódból eredő gyengeségeit próbálták ellensúlyozni egy Knox nevű szoftverrel, amely anno a Galaxy SIII és a Note 2 üzleti felhasználói számára tette kényelmesebbé és biztonságosabbá az Android használatát.

A Samsung ugyancsak megpróbálta utánozni az Apple stratégiáját a hivatalos kiskereskedők tekintetében, amikor bejelentette, hogy 1400 “miniboltot” kíván nyitni a Best Buy áruházakon belül. Sajnos ez is inkább emlékeztet az Apple kilencvenes évek beli kudarcaira, mint az utóbbi idők sikereire. Épp mikor a Samsung jópár “bolt a boltban” üzletet nyitott ismert kereskedőkkel szerződve, az Apple elkezdte bezáratni sajátjait, mivel egyszerűen nem működtek. Az Apple a kereskedelmi terveit azóta inkább azokban a boltokban kamatoztatja, amelyeket birtokol, és így képes irányítani.

Írhatnánk most arról is akár, milyenek a kilátások arra nézve, hogy az Android új licenszelői a jövőben majd hatékonyabban próbálják meg lenyomni az Apple-t, de ez csak alaptalan spekuláció lenne. Hiszen éppen arról van szó, hogy a Android nagy potenciálja abban rejlett és rejlik, hogy nyitott platform, így sok szempontból felül tudná múlni, ki tudná szélesíteni a felhasználói élményt az Apple “falakkal körbevett, őrzött kiskertjéhez” képest azzal, hogy versenyszellemre, innovációra buzdítja a mobilipart: csak hogy ez eddig nem történt meg – hasonlóan üres szavaknak bizonyultak egyelőre az olyan ígéretek is, mint amikor a Microsoft azt állította, hogy a Windows egyre inkább nyitott platformként fog működni.

Ahelyett, hogy valamilyen grandiózus “nyitott” célt szolgálna, az egyetlen, amit a Windows és az Android sikeresen véghezvitt, az az inkompetencia elkendőzése, a kudarc megjutalmazása, és a valódi feltaláló intellektuális tulajdonának saját gyártók történő lemásolása – egyre kevesebb kreativitással. Mindezt pedig tették és teszik úgy, hogy közben a hatalmas mennyiségű gagyi és a modern, kielégítő készülékek furcsa koalícióját alapították meg.

A szabadság és a választás ígérete végül egy olyan monokultúrává csökevényesedett, amely esetében választásaink meglehetősen idétlen döntésekre korlátozódnak, mint például hogy megvesszük-e a Samsung PC-jét, a mely Windows 8-at futatt, és egy tablet-szerű képernyővel van ellátva, amin viszont Android megy, tehát ha lecsatoljuk a képernyőt, hogy a kanapén folytathassuk a Cut the Rope-ot, ezt könnyedén megtehetjük – ha el tudjuk és akarjuk viselni a felugró reklámokat.

Mit művel mindeközben az Apple a Samsunggal, a Google-vel és az Androiddal?

Az iOS 7 olyan jól rávilágít a stratégiára, amit az Apple követ, és amihez riválisai hozzá sem mernek kezdeni. A kritikusok egy része az Apple-t az iOS 7 kapcsán azzal vádolta, hogy csak megpróbálja utolérni riválisait – mindezt még az új iOS megjelenése előtt természetesen -, és már ekkor bizton állították, hogy semmi újdonságot nem fog tartalmazni az új szoftver. A vicces az, hogy ezt az állítást páran még mindig próbálják megvédeni, miközben már akkor is a napnál is világosabban látszik, hogy valami nagyon újat művel az Apple, ha csak rápillantunk az iOS 7-re.

Először is: az iOS 7 kinézete, struktúrája és dizájnja is nem csak hogy új, de egészen más, mint bármelyik korábbi verzió esetében. A szoftver kipróbálásakor azonnal rengeteg olyan új, innovatív ötlet tűnik a szemünkbe, amelyhez még csak hasonlóval sem találkozhattunk soha egy mobil operációs rendszer esetében. És hogy vajon mire véljük az ikonok és a kiemelések rendkívül élénk színeinek, a nagyrészt fehér hátterek, a vékonyka betűtípus, az áttetszőség és a giroszkópos mozgásérzékelést használó animációk bevezetését?

Az elemzők szerint az iOS új színspektruma úgy lett kialakítva, hogy az ne csak az amerikai és európai, de az ázsiai felhasználók tetszését is(!) elnyerje. A fényes fehér háttereket szinte lehetetlen reprodukálni OLED kijelzőkön (amelyek esetében a fehér szín megjelenítése sokkal több energiát fogyaszt, mint a feketéé – ellentétben a LEDekkel, ahol háttérvilágításra mindig van szükség: a Tune/Windows Phone épp ezért ilyen sötét színvilágú). A vékonyka betűk használatához nélkülözhetetlen a hatalmas tipográfiai tapasztalat – és persze egy Retina Kijelző. Az áttetsző hatáshoz minimum A4-es erősségű procira van szükség, a mozgásérzékeléshez pedig 6 tengelyű giroszkópra.

Mindezeket figyelembe véve az iOS 7 alapján elég nagy biztonsággal következtethetünk arra, hogy az Apple egyszerűen csak követi tovább hosszútávú üzleti terveit, melyek alapján könnyen felismerhető, modern technológiákat fejlesztenek és kombinálnak egy olyan csomagban, ami minden ízében értéket és minőséget sugároz a felhasználó felé és azt, hogy – nem hiába dobta ki a pénzét – ilyen minőséget máshol nemigen kaphat. Az Apple megállás nélkül a hardver- és szoftverfejlesztési lehetőségeket kutatja, majd ezek kombinációját letisztult és értékes alkalmazásokkal (kezdve a FaceTime-tól a Sirin át a Térképekig) nyakon öntve adja el a felhasználóknak.

A Google és a Samsung igen jó az új technológiák felfedezésében, de sajnos egyik vállalat sem volt képes ezek nagy részét hasznosan alkalmazni. A szakmédia nagy része erre még nem jött rá, ezért az egyszerűség kedvéért a készülékeket CPU sebességük és a memória méretét hangoztatva magasztalja. Csakhogy ez a modell összedőlni látszik. A mobilpiacon nem az számít, hogy milyen gyorsan tudod futtatni az Office-t – inkább az, hogy meddig bírja az akkumulátorod, ha egész nap hasznos alkalmazásokat futtatsz – vagy éppen csak jól érzed magad.

És bár az iOS 7 különböző elemei arra is utalhatnának, hogy az Apple az új modell eljövendő izgalmas hardverfejlesztéseivel és az új szoftver sosem látott funkcióival a földbe akarja döngölni a konkurenciát, valójában csak arról van szó, hogy olyan élményt szeretnének nyújtani, amit minden pillanatban élvezünk egy olyan rendszerben, ami jól működik. És fölösleges az aggodalom: a 2013-as évben még több ilyenre számíthatunk az Apple-től.

PS: Kedves Olvasóink! Amerikai publicisztika alapján készült rendhagyó cikksorozatunk vállaltan elfogult, az érem egyik oldalát veszi figyelembe, nyilván szubjektív, és mint ilyen, talán sarkít is néhol. Ez egy vélemény, nem egy objektív teszt vagy beszámoló.

Épp ezért arra kérünk benneteket mondjátok el Ti is a véleményeteket! Kíváncsiak vagyunk rá.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

30 hozzászólás

 1. Gábor - 2013.07.05. 21:15

  Az egyetlen probléma ott van hogy a Samsungnak igenis van saját platformja a Bada nevű operációs rendszer ami a Wave szérián fut ( az előző telefonom az volt) az op rendszer hasonlít az androidra de nagyon gyenge és nagyon kevesen használják

 2. iMarc - 2013.07.05. 23:05

  S amire az Android világ abszolut nem figyel. . .
  Mikor platformfüggetlenül tabletet kerestem a Galaxy Tab 8.9 volt a befutó. Illetve lett volna. De perifériák közül a keresőbe rákerestem dokkolóra, billentyűzetre stb. Nem volt. Illetve itt-ott, egy-egy ellenőrizhetetlen himi-humi s az is a nagy Galaxy tablethez.
  Az iPad ekkor került képbe. Ahhoz minden, mi szem-szájnak ingere. Akár több színben is. És ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogy ez nem fontos.

 3. Phoenix - 2013.07.05. 23:15

  Jo a cikk! Nem szubjektív számomra, mert:
  Engem már nem nagyon érdekel más operációs rendszer. Ezért nálam az éremnek csak egy oldala van.
  Egyszerűen szeretem, jo mindenre, amire használom. Szép is számomra! A lányom is imádja az almát!

  Pontosítás: mindez csak számomra van igy! Tiszteletben tartom az eltérő véleményeket! Köszöntöm a hasonlóak at!

 4. ityu - 2013.07.06. 00:14

  Érdekes minden sor és érdekesek a hozzászólások is! Igen, számomra is sokáig elérhetetlen volt az Apple termékei, de egyszer csak kinyilt a kapu és beléphettem rajta, m szerettem volna egyszer az életben ugy leülni a gépem elé, h ne keljen drivereket, különbözö kutyüket keresgetnem a neten, h eltudjam kezdeni a munkám. Az Apple ezt igérte termékeibe és reklámaiba…. Nem csalodtam! Most leülök a gépem elé, bekapcsolom a telefonom… És múködik minden, még pedig nem is akárhogy… Remélem az Apple átvészeli ezt sz időszakot és továbra is hasznos, minőségi és szép(!) termékekkel lát el minket! Uff én beszéltem :)

 5. Tamaci - 2013.07.06. 00:37

  Nagyon tetszett a cikk, (számomra) újszerű módon közelített a témához. Egy Apple-oldalon ennyi részrehajlás kötelező!:-) A stílusa is tetszett, zsinórmérték lehetne a hasonló témájú oldalak számára.

 6. Beelush - 2013.07.06. 01:08

  Én egy nagyon elfogult iPhone tulajdonos vagyok, és Apple rajongó, ezért én csak annyit tudok írni, hogy nekem nagyott tetszett ez az írás az előzökkel együtt. Régóta olvaslak benneteket, és a magam részéről örülnék több hasonló cikknek.

 7. Phoenix - 2013.07.06. 07:59

  Jo olvasni a kommenteket!
  Jo cikk (számunkra) = jo hozzászólás!
  :D

 8. iMilàn - 2013.07.06. 08:03

  Nekem is magyon tetszett, néhol meg egy két sarkítás belefér! Része,ről magyon köszönöm

 9. Phoenix - 2013.07.06. 08:05

  Kedves cikk író!
  Jo az érem egyik oldala, pont azért vagyunk itt….;-)…..mégis csak almás oldalon vagyunk, nem!?:D

 10. Phoenix - 2013.07.06. 08:05

  Köszönjük!:-)

 11. rotring - 2013.07.06. 09:41

  Szerintem a legjobb az iMessages az iOS-ben. Nem kell szarakodnunk egy ronda viberrel

 12. iDiot - 2013.07.06. 12:02

  Szerintem meg nevetségesen részrehajló. Nyilván vannak jó tulajdonságai az Applenek, de nem jobb mindenben az Androidnál. Nagyon nem.

  Pl.: Az akkuidejük sokkal több, az Iphone csak gyorsan tölt.

  Hardveresen meg magasan jobbak a zöldrobotos készülékek.

  Egyedül a kompatibilitásban jobb (nagyon) az Apple.

 13. iDiot - 2013.07.06. 12:07

  Amúgy meg az iOS7 rendesen hajaz az Androidra.

 14. Kala1 - 2013.07.06. 12:25

  Az iOS 7 óriási újdonság, csak éppen a gyorsbeállító panel Android copy, az egész flat design pedig Windows phone.

 15. ESzállás - 2013.07.06. 14:11

  Ez a cikksorozat az elfogult Apple rajongóknak készült, akik szeretik azt hallani hogy az ő készülékük a legjobb és azt is elhiszik, hogy ezáltal ők különbek a többi néptől. Nincs ezzel baj, tiszteletben kell tartani.
  Vannak akik szeretik az innovatív készülékeket, a hasznos alkalmazásokat és nem esnek hasra az olcsó, mágikus marketing szlogenektől, jókat röhögnek egykét ilyen cikken. A lényeg, hogy kulturáltan osszuk meg a véleményt egymással.

 16. Bandita - 2013.07.06. 14:30

  Ha a samsungot nézzük s4 -es nagyon jó de az Android már nem igazán,iphone maga nem egy nagy valami igazábol a rendszer miatt jó!Igazi királyság egy s4 ios rendszerrel :-)

 17. ESzállás - 2013.07.06. 14:38

  Bandita: ebben is van igazság

 18. Kala1 - 2013.07.06. 16:16

  Bandita igazad van. Ha ios lenne az S4 bivalyerős hardverén akkor a világ legjobb telefonja lenne.

 19. Fehérsólyom - 2013.07.06. 21:59

  Gyúrni kéne már egy igazán jó rendszert. Beleértve: hardware, op.rendszer, minden. Ha józanul megnézzük, mindenhol (legalábbis sokfelé) lehet találni nagyon jó megoldásokat. Sajnos a gyakorlatban lehet hogy a szabadalmak azok, amik lehetetlenné teszik ezt. Mert ha én feltalálom a kereket, készíthetek olyan szekeret ami gurul. A szomszédom pedig feltalálja, hogy lóval huzattatja magát valami tákolmányon. Persze közben mindketten szabadalmaztatjuk. Így aztán a szomszédom szétveretheti a sejhaját a göröngyös talajon utazva nagy sebességgel. Én pedig húzhatom magam a kordémat, miközben a lovam baktat utánam. Ezután már csak az a kérdés: vagyunk-e olyan jó viszonyban hogy szövetkezünk, vagy inkább hülyézzük a másikat, a béna megoldása miatt. Mert ugye nyilván csak mi vagyunk a menők, a másik megoldása idétlenség.

 20. Phoenix - 2013.07.06. 22:54

  Ebben sok az igazság! Elismerem! Es még valami:
  Kiegészithetnenk ezt a mindenre kiterjedő, közös szabvánnyal!!!
  Kompatibilitas! Mindenek felett!
  ?

 21. attila - 2013.07.06. 23:09

  Én annak örülnek ha megvenném a készüléket és ki tudnám választani rá a nekem megfelelő operációs rendszert, persze fizetes ellenében. Na szerintem aki ezt megcsinálja annak nyerni valója lesz. Sokan vannak hogy használnának Samsungot vagy Nokiat, de nem tetszik nekik az op rendszer, vagy használnának iphonet androiddal. Szerintem meg kellene adni a vevőknek a lehetőséget hogy ok maguk állítsák össze a kívánt készüléket és az általuk kedvelt op rendszert….. Lehet az unokám megéri ….

 22. Fehérsólyom - 2013.07.06. 23:56

  Igen, Attila! Persze szép kis munka lenne/lesz felkészíteni a készülékeket ahhoz hogy mindenevők legyenek. Vagy a rendszereket felkészíteni arra, hogy elfogadjanak különböző “vasakat”. A virtuális gép, mondjuk bizonyos mértékig megoldásnak tekinthető. Csak hát ez elég sok plusz erőforrást felfal.

 23. Phoenix - 2013.07.07. 08:56

  Fehérsólyom! Szerintem nálad a megoldás! Bár lehet megmaradna a készülék-harc?
  ;-)

 24. Phoenix - 2013.07.07. 08:58

  Mármint arra a kommentre gondoltam, amelyik igy kezdődik: “..Gyúrni kéne már egy igazán jó rendszert….”
  :D

 25. Bandita - 2013.07.07. 09:05

  Ebböl a szempontból le a kalappal az Android elött menyi telefonnal meg kell felelnie,ha csak a samsung 4s re kellene írni a rendszert lehet még versenyképes is lenne!

 26. Fehérsólyom - 2013.07.07. 10:04

  Persze sok esetben nem a szabadalom az akadály, csak egy kis átgondolás kéne. Pl. írnak valakik egy programot sok száz vagy ezer munkaórát beleölnek. Azután én kipróbálom és azt mondom: jó… jó… de… egy-két megoldás mégsem az igazi. Egészen kis apróságokon elbukik a dolog. Hiányosságokon, amelyeknek javításához nem kell egy “egész felesztői gárda”. (Bizonyos körökben ez a “kincstári duma” hogyha rákérdezel hogy mért nem lehet egy dolgot kicsit ésszerübben megoldani a programban.) Ebből a szempontból egyébként, sokkal rugalmasabbak tudnak lenni az egyéni fejlesztők.

 27. Motyon - 2013.07.07. 10:25

  A kedves cikkíró máskor utánanézhetne mielőtt baromsákat állít :) aszongya nincs saját pltformja a samsungnak. Akkor a Bada micsoda? :) “Google-vel”… Ez most komoly? Az iphonehungary jól tenné, ha kipenderíteni ezt a max 20 éves, tájékozatlan, buta, műveletlen cikkírót :S

 28. Fehérsólyom - 2013.07.07. 11:02

  Videón a tizen
  “A bada rendszer nyugdíjazásával előtérbe kerül a Samsung által vezetett csoport fejlesztése a Tizen rendszer.” http://www.badablog.hu/videon-a-tizen/

  Egyébként tetszik a cikk mert gondolatébresztő, és ez a lényeg.

 29. Fehérsólyom - 2013.07.07. 11:08

  Ezek szerint tényleg gondolkodik a Samsung, hogy kiiktassa az Android gyengeségeit. Jó lesz felkötni az almahéjjat! :)

 30. J - 2013.07.07. 19:10

  Galaxy S4 iOS rendszerrel a vilag legjobb telefonja? :D Marhasag. Minek kellene az a hardver, ha a gyengebb hardverrel is yan gyors? Na ezert.

  Amugy a vilag legjobb autoja lenne egy olyan kocsi ami a legkenyelmesebb a vilagon es a leggyorsabb, de balesetnel egy kutyatol is darabokra szakad, vagy egy olyan kocsi ami nagyon gyors de bem kenyelmes viszont egy atomrobbanast us kibir? :D

Szólj hozzá Te is!