Az Apple állítólag már teszteli az 1,5 hüvelykes OLED kijelzőket az iWatch számára

Tian 2013.05.21. 07:21 Apple, Egyéb, Pletykák 6 hozzászólás 1 193

Az egyik tajvani napilap, a The Economic Times a tegnapi napon két pletykát is megszellőztetett a Apple leendő karórájáról, melyek rögtön szárnyra is kaptak. Az egyik jelentésben a kijelző típusáról és méretéről van szó, miszerint az Apple már teszteli az új kijelzőket, amik a RITEK leányvállalatától, a RiTdisplay-től származnak. A panelek 1,5 hüvelykes OLED kijelzők, melyben az üveg és az érintésérzékelő réteg egyben van, nem pedig külön, így minimalizálják a helyet és az akkumulátornak is több hely marad.

Az Apple jelenlegi készülékeiben eddig csak LCD kijelzőkkel találkozhattunk, az OLED technológiával még nem próbálkoztak, de lehet most változik majd a helyzet. Az ok pedig nem más, mint hogy az OLED kijelzők energiafelhasználása jóval kedvezőbb, mint a folyadékkristályos technológiának: egy átlagos kép esetén az LCD technológia által felhasznált teljesítmény 60-80%-a is elég a meghajtásához. Egy karóránál, ahol hely szűkében minden egyes hardverre figyelni kell, fontos hogy olyan akkumulátor kerüljön bele, mely képes elegendő energiával ellátni a készüléket és olyan kijelzőt beleapplikálni, mely nem egy nap alatt szívja le az akksit.

A következő lényeges dolog a megjelenítő mérete. A korábbi híresztelések szerint 1,8 hüvelykes kijelzőről lehetett hallani, de úgy látszik redukálni kellett a méreteket. A tökéletes méret valószínűleg az 1,5 hüvelyk lehet. Miért is? A 6. generációs iPod nano-nak a képernyő átmérője pontosan 1,5 hüvelyk, amit egyébként sokan karóraként is használtak köszönhetően egy óraszíjnak, ami egyszerűen integrálja az iPod nano készüléket, és modern, multifunkciós órává alakítja. Ilyen például a hazai Store-ban is kapható TikTak szilikongumi szíj vagy a HEX Vision rozsdamentes acél szíj.

A másik jelentésben arról a piaci pletykáról van szó, miszerint a Foxcon már tulajdonképpen megkapta a megrendelést az iWatch-ról. Ez a megrendelés azonban nem a tömeggyártásról szól, csupán kisebb “kísérleti” termelésről, körülbelül 1000 darabosról. A gyártási sorozat egyértelműen csak egy kisebb próba, pusztán felmérik a helyzetet a tömeggyártáshoz. Ha igazak a pletykák, akkor jó úton halad az Apple és akár év végén is piacra dobhatja a csodaórát. Mindenesetre kíváncsian várjuk a további a fejleményeket, hogy mi fog kisülni belőle.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

6 hozzászólás

 1. Xavier - 2013.05.21. 07:34

  “Az ok pedig nem más, mint hogy az OLED kijelzők energiafelhasználása jóval kedvezőbb, mint a folyadékkristályos technológiának: egy átlagos kép esetén az LCD technológia által felhasznált teljesítmény 60-80%-a is elég a meghajtásához.”

  Apró probléma, hogy ez urban legend, a valóság az, hogy ha nem fekete (avagy inaktív) a megjelenített tartalom jelentős része, hanem egy átlagos kép, vagy mondjuk egy weboldal, vagy bármilyen szöveg, világos alapon, akkor az OLED 1,5-2x többet fogyaszt, mint a hagyományos megoldások.
  Legalábbis a DisplayMate mérései ezt bizonyítják, ők meg elég nagy név a szakmában, hogy hinni lehessen nekik.

  • BRobi - 2013.05.21. 10:20

   Alapestben az OLED tényleg kedvezőbb energiafelhasználású. A 2-3x fogyasztás csak a fehér hátterű képeknél (pl. egy weboldalnál) van jelen. Viszont az iWatch-on nem valószínű, hogy sörfözni fogunk a weben.

 2. lonsdale666 - 2013.05.21. 13:41

  Szerintem se lehet majd netezni rajta,hanem max. az iPhone beérkező hívását lehet majd fogadni vagy elutasítani meg mailezni,etc.Tehát apple szolgáltatásokat használni,a böngésző kivételével.

 3. Elferi - 2013.05.21. 19:24

  Mindenhol van Wifi es a szolgaltatok tulajdonkeppen a semmiert kernek horribilis osszegeket

 4. LordLoss8800 - 2013.05.21. 22:49

  Az árára lennék kíváncsi.

 5. Karesz - 2013.05.22. 00:57

  Szerintem ,konkrétan e-mail ezni sem lehet madj tajta !! Max egy ” visszajelzőként fog működni…” Vgyis ha kapsz egy e-mail akkor jelzo hogy jött.. Jelzi hogy jött, sms , email , vieber stb stb … Ha letöltesz egy tréning appot futáshoz/sporthoz akkor adatokat ir ki… De nem fog több soros üzeneteket megjeleníten….
  Tök fölösleges lenne… Mert amire ráhunyortasz a kijelzőre elő is veszed a zsebedből a telefont… Valószínű passziv apok fognak futni rajta…és ha össze hangolod a telefonoddal akkor max egy segédeszközként fog működni!!! SZERINTEM! Plusz természetes olyan óra app ami változtathato skin/ ébresztő/ stopper…. Hiszen ez akkor is csak egy óra…és nem is mp3 lejétszó és nem telefon, és nem tab… ÓRA!!!! Ha többet tudna mint ami muszáj akkor az összes termék veszélybe kerűlne!!!

Szólj hozzá Te is!