Tőzsdére viszik a zenefelismerő alkalmazást, a Shazam-ot

Helme 2013.05.01. 17:06 Apple, Pletykák, Programok 4 hozzászólás 1 451

A legfrissebb vállalati hírek szerint a Shazam tulajdonosai tőzsdére kívánják vinni a startup céget. Ezt azután döntötték el, hogy a Yahoo korábbi alelnöke került a vezérigazgatói székbe. Ha minden igaz, akkor 1 milliárd részvényt teríthetnek ki a piacon. Egyelőre kétséges, hogy mekkora lesz a siker, ugyanis a Shazam még mindig veszteséges.

Az új vezérigazgatónak, Rich Riley-nek, az lesz a fő feladata, hogy előkészítse a tőzsdére lépést. Ezenkívül a napi munkákban is aktívan szerepet fog vállalni. A részvények 2014 első negyedévében érkezhetnek, így még van ideje mindenkinek átgondolni, hogy érdemes-e beruházni ezen papírokra. Egyelőre kérdéses, hogy a Nasdaq-ra vezetnék be, vagy esetleg a székhelyükön, a londoni piacon lehetne velük kereskedni.

A legutóbbi pénzügyi év tanúsága szerint 21,8 millió font bevételre tettek szert, ami elég pozitív az egy évvel ezelőttihez képest. Akkor ugyanis csupán 15,6 milliót tudtak zsebre tenni. Ennek ellenére 3 milliós veszteséget halmoztak fel. Bár ez egy cseppet aggodalomra adhat okot, mégis érdemes figyelemmel követni a Shazamot, ugyanis a 10 legtöbbet letöltött iPhone-os alkalmazás között van, így minél több okostelefont adnak el, annál több felhasználója lesz.

A Shazam egy olyan iPhone-os alkalmazás, melynek segítségével be tudjuk azonosítani a zenéket. A sikere abban rejlik, hogy nagyon egyszerű használni, ráadásul meglepően pontos. Egy 20 másodperces (tiszta) részletből majdnem 100%-osan meg tudja mondani, hogy mi a keresett dal címe és előadója. Nem kell mást tenni, mint megnyomni a nagy Shazam gombot és a program azonnal elkezd scannelni.

Ha pedig van találat, akkor meg lehet tekinteni YouTube-on a releváns tartalmakat, bele tudunk hallgatni, illetve meg is vehetjük iTunes-on. De mutat még koncert és bibliográfiai információkat az előadóról, ráadásul megnézhetjük, hogy milyen népszerű számai vannak még az adott énekesnek, zenekarnak.

A fizetős verzió dióhéjban ezeket tudja, míg az ingyenes változatot nagyon lebutították. Ennek ellenére sokan azt választják, mert a Shazam általános ára 5 euró felett van. Bár azt is hozzé kell tenni, hogy nem egyszer leakciózzák, így akár 1 euróért is hozzá lehet jutni.

Shazam Encore (AppStore Link) Shazam Encore
Fejlesztő: Shazam Entertainment Limited

Besorolás: 12+4.8928

Ár: Free Letöltés

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

4 hozzászólás

 1. Lacko-o - 2013.05.01. 17:34

  Egy kérdés: Mi a különbség a 6$-os és az ingyenes változat között?

 2. Bence - 2013.05.01. 19:01

  Szinte ugyan az a kettő!

 3. Gabi - 2013.05.01. 19:29

  Ingyenesen csak 5 számot tudsz “lekérdezni”, a fizetősért mindet, amit felismer!

  A cikkírónak: az elmúlt évből nem tanulni lehet, hanem bizonyítékul szolgál, vagyis nem tanulsága, hanem tanúsága szerint!!! Oly’ gyakori baki!

 4. Sagara07 - 2013.05.01. 19:34

  Az hogy az ingyenesben meg van határozva mennyi zenét ismerhet fel.
  Pl: 10 zenét enged egy hónapban, ha többet használod akkor nem ,,mondja” meg mi volt az…
  En mondjuk évek óta a sound hound-ot használom főleg hogy 2 évvel ezelőtt ingyenesre raktak a pró verziót

Szólj hozzá Te is!