Eléggé csúszik az Apple új épületének átadása

NZsolt 2013.04.08. 20:49 Apple, Egyéb 2 hozzászólás 865

Már eddig is lehetett hallani arról, hogy késéssel kell szembenézniük a cégnél, mert az óriási, futurisztikus épület megépítése nem két fillérbe kerül, s emiatt sokszor egyhelyben toporognak. A legkorábban 2015-re ígért átadás aztán átcsúszott 2016 közepére, a 9to5mac.com legújabb értesülései szerint azonban még ez is csak leányálom marad.

Az oldal a Bloombergre hivatkozva azt állítja, hogy az építési költségek most már meghaladják az ötmilliárd dollárt, ami kicsit meredek szám, ha figyelembe vesszük, hogy a World Trade Center helyére épülő felhőkarcoló összköltsége „csak” 3,9 milliárd dollárt kóstál. Az „ Apple Campus 2” egy négyzetlábának ára ( 1 négyzetláb= 0,09 négyzetméter) 1,500 dollárt kóstál.

A nevüket nem vállaló, ám a projekthez közel álló források szerint a késlekedés oka, hogy a cég nagyjából egymilliárd dollárt le akar faragni a költségvetésből, mielőtt tovább folytatnák a munkálatokat, az építkezésért felelős cégekkel sem kötöttek hosszú távú szerződést. Jobsék eredetileg azt a céget bízták meg, akik az újjáépített Reichstag renoválását végezték Berlinben, illetve a Hearst Towerét New York-ban még 2010-ben.

Rengeteget kell egyébként dolgozni a helyszín „előkészítésén”, csak fél év az, míg a munkagépek simára gyalulják a felszínt, a teherautók és dömperek megállás nélkül érkeznek és távoznak. A módszerek sem hétköznapiak, állítólag az egyik mérnök levegő után kapkodott, mikor megtudta, hogy a mennyezetet úgy akarják megépíteni, hogy a helyszínen formába öntik, majd gépekkel felemelik a helyére.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

21 éves egyetemista, a technika messzebbi oldaláról. Kedveli az áram nélkül is működő dolgokat.

2 hozzászólás

 1. Építész - 2013.04.08. 22:11

  Persze ez Amerika!
  Itt még nem igazán használatos a vasbeton szerkezet.
  Azt viszont, hogy 1 milliárdot lefaragnak, annak az épület fogja kárát látni.
  Ja és egy elírás : a berlini Reichstag

 2. Laci - 2013.04.09. 06:47

  Gyönyörű lesz . Remélem leadják majd a gyáróriásokban.:)

Szólj hozzá Te is!