450 millió dollárral fizethet kevesebbet a Samsung

Legendd 2013.03.05. 19:57 Apple, Egyéb 0 db 309

A MacRumors értesülései szerint 589 millió dollárra redukálódhat a Samsung által fizetendő kártérítési összeg. Mint ismeretes, tavaly augusztusban több, mint egy éven át zajló szabadalmi per végére tett pontot az amerikai esküdtszék azzal, hogy elsőfokú határozatában nagyjából 1,05 milliárd dolláros kártérítési összeget ítélt meg az Apple javára.

Ennek ellenére a végeláthatatlannak tűnő persorozat most újabb fordulatot vehet, ugyanis a MacRomours és az MSN News értesülései szerint ezt az összeget 450 millió dollárral csökkenthetik, melynek következményeképpen a Samsungnak “csupán” 589 millió dollárt kell kártérítés jogcímén az Apple számára megtérítenie.

Az esküdtszék döntését egyébként Lucy Koh bírónő vizsgálta felül, valamint ezzel egy időben egy újabb tárgyalás megtartását is elrendelte. Indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokon megítélt 1 milliárd dolláros kártérítés egy megengedhetetlen jogi dogmatikán alapult, ám a döntés hátterében mindezeken felül az is állhat, hogy éppen Koh bírónő mondta ki bő egy hónappal ezelőtt, hogy a Samsung jóhiszeműen sértette meg az Apple szabadalmait. A jelentősen redukált kártérítési összeg mindenesetre 14 készüléket érint, melyek közül a legfontosabb talán az AT&T Samsung Galaxy S II, az Infuse 4G, vagy a Samsung Galaxy Tab. Ezek az eszközök az elsőfokú döntés szerint még sértették az Apple szabadalmait, ám Koh bírónő szerint a döntés valóságalapja erősen megkérdőjelezhető.

Természetesen hiába áll most pozitívabban a per kimenetele a Samsung szemszögéből nézve, fontos megemlíteni, hogy az újabb tárgyalás helybenhagyhatja az elsőfokú határozatot, de akár annál súlyosabb ítéletet is hozhat, bár ez utóbbira elvileg kevés esély kínálkozik. A tárgyalás időpontja kérdéses, addig semmiképpen nem lehet megkezdeni, amíg a most zajló jogorvoslati ügyek nem fejeződnek be.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Szólj hozzá Te is!